onsdag 8. mars 2017

Feminister pågrepet i St. Petersburg og Moskva

Grunndykk

«Dette en stor dag for blomster- og konfektselgere i Russland", sa Moskva-korrespondent Morten Jentoft til NRK i dag. Men ikke alle russiske kvinner ønsker seg blomster og sjokolade på 8. mars.
8. mars er en offentlig fridag i Russland. Den internasjonale kvinnedagen har vært feiret i Russland siden 1913. Februar-revolusjonen i 1917 startet som kjent da titusenvis av kvinner
gikk ut i Petrograds gater den 8. mars ifølge den gregorianske kalenderen. Etter år med krig og sult krevde de at soldatenes familier og barn skulle få mat. (The Guardian har i dag en sak om begivenhetene for 100 år siden.)

Nőnap - Petrográd, 1917.03.08
Kvinnedemonstrasjon i Petrograd 8. mars 1917, via Wikimedia Commons
I dag har imidlertid 8. mars-feiringen en svakere politisk slagside i Russland enn i mange andre europeiske land. Den 8. mars forventes mannlige kolleger, kjærester og ektefeller å gi sine kvinnelige partnere oppmerksomhet i form av blomster, kjærlighetserklæringer og romantisk middag på restaurant. Men ikke alle russiske kvinner ønsker seg blomster og sjokolade på 8. mars. I St. Petersburg og Moskva har det i dag foregått opptog og demonstrasjoner som endte med at flere ble pågrepet. I Moskva tok et knippe feminister seg inn i Kreml, hvor de hengte opp bannere på murene slik at de var synlige fra Den røde plass og Aleksanderhagen. I tillegg til fire aktivister, ble også to journalister og en fotograf fra Novaja Gazeta pågrepet av politiet, ifølge OVD-info. De ble senere sluppet fri. Ifølge de siste meldingene fra OVD-info er enda to aktivister pågrepet i St. Petersburg (ti til sammen). Advokaten deres, Dinar Idris, får ikke slippe inn i dem hos politiet. En av aktivistene er sendt til sykehus. 

Russland på norsk har oversatt to korte artikler fra St. Petersburg-avisen Fontanka. Til slutt kan du lese aktivistene fulle uttalelse hvor de redegjør for sin motivasjon for aksjonen i Moskva, gjengitt av Novaya Gazeta. 


Peterburg-feminister pågrepet for å ha «erobret Kreml»


Tre petersburg-feminister er pågrepet for en aksjon i Kreml i Moskva. Dette melder allierte av aktivistene til Fontanka den 8. mars.

De forteller at feministene gjennomførte en uautorisert aksjon hvor de rundt på Kremls område viste plakater med slagordene «For en kvinnelig president», «Vi er flertallet», «For en kvinnelig patriark», «All makt til kvinner», «200 år med menn ved makta – ned med dem!». Det var skrevet på kjoler og skjørt, og derfor klarte demonstrantene å komme seg gjennom sikkerhetskontrollen til regjeringsbygget. I tillegg hang feministene opp et banner, «Den nasjonale idé – feminisme», og tente nødbluss fra et av Kremls tårn. 

Ifølge aktivistene ble demonstrantene pågrepet etter kort tid og sendt til OVD (avdeling for internsaker). For øyeblikket er jentene sluppet fri fra politiet. Siden det er en festdag vil de ikke skrive noen rapport, melder aktivistene.

Vi bemerker at feministaksjonen er i anledning Den internasjonale kvinnedagen. «I Russland erklæres det likestilling mellom menn og kvinner. Denne likestillingen er imidlertid i virkeligheten en myte. Inntektsforskjellen mellom menn og kvinner for likt (!) arbeid utgjør ifølge Rosstat 40 %. Menn blir foretrukket i alle statusyrker. For eksempel er det overveldende flertallet av fredsdommere kvinner. Men i Høyesterett og Konstitusjonsretten er nesten alle menn. Det samme gjelder i praksis for alle yrker. For ikke å snakke om at 456 yrker er forbudt for kvinner. Det er uakseptabelt», sies det i feministenes uttalelse. 


Feminister pågrepet på Nevskij Prospekt i S. Petersburg


Feminister ble pågrepet på Nevskij Prospekt ved Malaja Konjusjennaja-gata i St.Petersburg. Dette melder en av deltakerne på demonstrasjonen, Varvara Mikhailova, til Fontanka den 8. mars.


I følge henne hadde feministene i utgangspunktet planlagt at toget skulle gå fra Malaja Sadovaja-gaten på Nevskij Prospekt. Demonstrasjonen skulle først og fremst minne «folk som ser på og oss selv om at de rettigheter som kvinner har i dag, er et resultat av en lang og hard kamp».

Omkring kl. 1500 pågrep politiet deltakere i opptoget på Malaja Konjusjennaja-gata. I følge de pågrepne opptrådte politimennene på en stygg måte. Aktivistene fikk slag og sår som resultat av pågripelsen.

I dette øyeblikk befinner åtte feminister seg i politiets avdeling 78.  

Begge artikler er oversatt fra Fontanka.ru, bilder hentet fra Twitter


Aktivistenes uttalelse (gjengitt av Novaya Gazeta)

I Russland erklæres det likestilling mellom menn og kvinner. Denne likestillingen er imidlertid i virkeligheten en myte. Inntektsforskjellen mellom menn og kvinner for likt (!) arbeid utgjør ifølge Rosstat 40 %.

Omsorgsansvar for barn deles aldri likt, noe som gjør kvinnen til en arbeidstaker som det ikke lønner seg for arbeidsgivere å ansette. Enda lavere pensjonsalder er også en årsak til arbeidsdiskriminering. Menn blir foretrukket i alle statusyrker. For eksempel er det overveldende flertallet av fredsdommere kvinner. Men i Høyesterett og Konstitusjonsretten er nesten alle menn. Det samme gjelder i praksis for alle yrker.  For ikke å snakke om at 456 yrkene er forbudt for kvinner*. Det er uakseptabelt. Hver tredje kvinne i Russland har opplevd overgrep, men media fortsetter å rettferdiggjøre overgriperne og anklage ofrene. Hver fjerde kvinne har opplevd fysiske overgrep.

Humor som krenker og ydmyker kvinner, som i siviliserte land fører til avskjedigelser, er normen i russiske medier.

Den lovgivende makt fortsetter å fremme avskyelige lovprosjekter, som begrenser kvinners rettigheter**.

Hvor er denne likestillingene, spør vi?

Myndighetene har nå sørget for å inkludere kvinners rettigheter på den politiske dagsorden. Men dette er bare et stunt før det forestående valget for å øke velgermassen. Fordi vi kvinner er den aller største sosiale gruppen. I Russland er vi 54 %. I dette landet utgjør vi flertallet.

Erfaringer fra verden viser at så lenge det er mindre enn 30 % kvinner representert ved makten, underkaster de seg det mannlige flertallet. Det er først når de ikke lenger er mindre enn 30 %, at de begynner å ta avgjørelser som er i kvinners interesse.

Hos oss er denne prosenten null verdt. Siden 1796 har landet konstant vært styrt av menn. Tsarer, den provisoriske regjeringen, generalsekretærer… Og vet dere hva? Hvis vi dømmer etter kvinners vedvarende posisjon, så taklet de det dårlig.

Og hvis vi sannelig skal stadfeste at det er likestilling i Russland, da har kvinnenes tur kommet til å styre landet de neste 220 årene.

Det er ingen av oss som hater menn. Vi krever bare rettferdighet. 8. mars er en kampdag for like rettigheter.

Og fordi mennene må gå.


* Moscow Times: Russian Women bard from 456 jobs, World bank says https://themoscowtimes.com/news/russian-women-barred-from-456-jobs-world-bank-says-49494
* Radio Free Europe: Barred from hundreds of occupations in Russia, a few women fight back http://www.rferl.org/a/russia-womens-occupations-limited-soviet-law/27680005.html
** Her refereres det sannsynligvis til en lovendring som ble godkjent av Putin i februar, som avkriminaliserer noen former for vold i hjemmet. Lovendringen innebærer at «moderat» vold (som ikke fører til skader) kun skal behandles administrativt og dømmes med bøter, ikke fengsel.



«I en time kjørte de oss rundt i byen, en halv time satt vi og marinerte i fangebilen ved inngangen, inne på politiavdelingen slo de ned forsvareren vår Dinar Idrisov. Slik har vi det nå:»

Ingen kommentarer: