tirsdag 12. november 2019

Russiske bloggere kan bli oppført som utenlandske agenter

Grunndykk
Roskomsvoboda, 8. november 2019

Enkeltpersoner som formidler informasjon i Russland, samtidig som de mottar penger fra utlandet, kan få status som utenlandske agenter. Dette ifølge en ny lov som kan bli vedtatt innen årets slutt.

Andrey Klimov
Andrej Klimov, 2017
Bilde: Føderasjonsrådets pressekontor
Via Wikimedia Commons
Når lovforslaget om å innføre bøter for brudd på retningslinjene for medier som er erklært som utenlandske agenter, skal opp til andre behandling, vil
det i tillegg inkludere en regel som gjør at også enkeltpersoner kan erklæres som utenlandske agenter. Dette forteller Andrej Klimov, som leder Føderasjonsrådets midlertidige komité for beskyttelse
av statssuverenitet.

«Det er ikke bare snakk om innehavere av en eller annen nettressurs, men også de som formidler informasjon til
et ubegrenset publikum, inkludert på internett. Og som samtidig mottar penger fra utlandet», sa Klimov.

Han forklarer at det ikke er viktig hvor pengene kommer fra, poenget er at det er utenlandske midler.

Ifølge Klimov vil de som faller inn under den fremtidige loven, kun «bli belemret med noen spesifikke krav» – de må registrere seg hos Justisdepartementet og føre regnskap:

«På nåværende stadium vil vi ikke innføre noen straffetiltak, selv om en rekke andre stater har dette. For øyeblikket er ikke det en mulighet som vi vurderer ettersom vi regner staten vår for mer human enn de løsningene som våre motstandere har innført*.»

Senatoren er overbevist om at dette vil skape betraktelig mindre rom for utenlandsk innblanding i Russlands indre anliggender, deriblant i valg. 

«Lovforslaget om at enkeltindivider kan erklæres som utenlandske agenter, kan blir vedtatt innen slutten av 2019», sier Andrej Klimov, leder av Føderasjonsrådets midlertidige komité for beskyttelse av statssuverenitet og forebyggelse av innblanding i den russiske føderasjonens indre anliggender. 


«Det er kun dager igjen før vi får utenlandske agenter i personform. Er det sånn at vi må begynne å bruke gule stjerner på jakkeslaget?», ironiserer journalist i Moskvas Ekko Aleksandr Pljusjtsjev, og legger til: «Jeg skrev om dette allerede for TO ÅR siden. I Deutsche Welle, så klart. Nå har de bestemt seg for å børste støvet av et lovforslag som nesten var dødt og begravd. For et vonbrott.»


«Paranoiaen over innblanding i Russlands indre anliggender kommer bare til øke, skriver Pljusjtsjev.» Bilde: «Utenlandsk agent – direkteoverføring til USAs utenriksdepartement»

Lovforslag Nr. 345523-7, som gjør at enkeltindivider kan anses som medier som fungerer som utenlandske agenter, gikk gjennom ved første behandling i Statsdumaen i januar 2018.  

Oversatt fra Roskomsvoboda


Fortsettelse av Klimovs sitat: «Men for å være ærlig så er kommisjonen av den oppfatning at dersom våre utenlandske motstandere vil fortsette som før og øke presset [mot russiske medier], kan det være vi blir nødt til å vurdere dette [å innføre straffetiltak, o.a.]», sa Klimov ifølge avisa Delovoj Peterburg.

Avisa skriver videre at loven om medier som fungerer som utenlandske agenter, ble vedtatt i desember 2017. Golos Ameriki, Radio Svoboda RFE/RL og Current Times er noen av mediene som Justisdepartementet har oppført som utenlandske agenter. Loven krever blant annet at alt innhold som de produserer, skal merkes med «utenlandsk agent».

Lovtillegget fra januar 2018 krever at nettbrukere som deler innhold eller siterer fra slike medier, må merke at kilden er en «utenlandsk agent». Nettbrukere/bloggere som i tillegg får penger fra utlandet må, ifølge lovtillegget, registrere seg hos Justisdepartementet på lik linje med NGO-er, og markere sin status som utenlandsk agent på alle plattformer de bruker og i alt innhold de deler på sosiale medier.

I Russland er en blogger ikke nødvendigvis en person som driver en egen blogg eller nettside, men også personer som er veldig aktive på sosiale medier, som Facebook eller Twitter. Altså kan i prinsippet hvem som helst, som får penger fra utlandet, og som er aktive på nettet, bli berørt av denne loven. 

Ingen kommentarer: