onsdag 6. november 2019

Russiske skolelever om politikk, sex og karriere

Grunndykk
Russiske skolelever er «mer opptatt av miljøproblemer, mer tolerante når det gjelder sex før ekteskapet og LHBT, fokusert på karriere og inntekt, og lite interessert i innenrikspolitikk». Slik oppsummerer Novaja Gazeta (NG) funnene i den ferske elevundersøkelsen «Russiske skolelever: politiske, seksuelle og karrieremessige preferanser», som er gjennomført av byrået Mikhailov i Partnjory. Analitika. Over 1000 respondenter mellom 10 og 18 år har deltatt i undersøkelsen.

Marshravenstva
Illustrasjonsbilde: Fra Likestillingsmarsjen i Moskva, 2012
"Like rettigheter - kompromissløst!"
Bilde: Tribuna, via Wikimedia Commons

Skole
NG skriver at 59 % av de spurte syns skoleutdanningen i Russland er like god som eller bedre enn i andre land. Elevene peker blant annet på bruk av moderne tekniske hjelpemidler og god undervisning i fagene. Samtidig ønsker over halvparten av respondentene endringer i eksamenssystemet, i læreplanene, i undervisningsmetodene og i lærernes holdning til elevene.

«Barna krever med respekt. De oppfatter seg ikke som objekter, men som subjekter – det er et stort framskritt etter alle årene med sosialisme. De oppfatter seg ikke lenger som elever som man kan eksperimentere med», sier rektor ved gymnasium nr. 45 i Moskva Mikhail Sjejder. Han påpeker også at det er stor forskjell mellom bygd og by, at barna er mer tilbøyelige til å bøye seg for lærerne på små steder.

I tillegg viser undersøkelsen av 57 % av elevene har vært vitne til fysisk eller psykisk mobbing på skolen, enten mellom elever eller mellom lærere og elever. Paradoksalt nok sier 66 % at det er et godt miljø på skolen. «Dette forteller oss at barna dessverre har blitt vant til mobbing som en norm», sier psykolog Aleksandr Kolmanovskij.

Når det gjelder motivet for mobbingen, nevnes blant annet utseendet (35 %), nasjonalitet (25 %), kjønn eller alder (21 %), foreldrenes inntekt (16 %), tro og religion (9 %) og seksuell orientering (5 %).  


Karriere
Over 60 % av elevene svarer at de vet hva de vil jobbe med i framtida. Det er ingen yrker som peker seg spesielt ut, men blant de mest populære er yrker innen medisin, service, IT, transport, undervisning og kreative yrker. Mindre populære er yrker innen juss, politi og sikkerhet, økonomi og markedsføring, næringsliv, forskning og blogging(!).

Når det gjelder inntekt, svarer 46 % at de forventer å tjene mellom 20 000-70 000 rubler i måneden, som tilsvarer ca. 3000-10 000 norske kroner, 13 % forventer mellom 70 000-150 000 (ca. 10 000-20 000 NOK) og bare 7 % over 150 000 rubler. Dette var lavere forventninger enn det forskerne hadde ventet seg, skriver NG.

Undersøkelsen viser også at ungdommene setter yrkeskarrière framfor familieverdier, skriver NG. Bare 29 % svarer at å stifte familie er det viktigste for dem i livet, 55 % svarer karrière, mens 32 % svarer en høy stabil inntekt.


Ekteskap og sex
Bare 5 % av de spurte svarer at folk inngår ekteskap på grunnlag av kjærlighet eller gjensidig samtykke. Som andre årsaker til at voksne inngår ekteskap, nevnes behov for støtte og andre emosjonelle behov, tradisjon, religion, bekvemmelighetshensyn som fordeling av ansvar og økonomi, og status i samfunnet.

Hele 75 % svarer at de ikke ser noe galt i å inngå seksuelle forhold før ekteskapet, og 66 % svarer at de kjenner noen jevnaldrende som allerede er seksuelt aktive. Nesten halvparten mener det er greit å begynne å ha sex i 16-17-årsalderen, mens 37 % svarer 18 år og eldre. Av dem mellom 16-18 år som har svart på undersøkelsen, sier 3 % at de bor sammen med kjæresten sin som en familie.


LHBT
Ekspertene bemerker at det er en positiv trend i ungdommenes holdning til LHBT-personer, skriver NG. 13 % svarer at de er positive til LHBT-personer, mens 68 % svarer at de har et avslappet eller likegyldig forhold til denne gruppa. Bare 17 % er negative. Blant dem med positive holdninger, er det flest jenter, og vice versa, og 33 % sier at de kjenner LHBT-personer. I tillegg sier 27 % at de ønsker flere rettigheter for LHBT-personer, som rett til å inngå ekteskap, adoptere osv.

«Barna har en overraskende høy toleranse for og bevissthet omkring LHBT», understreker Kolmanovskij. «Det betyr at de patriarkalske ideene vi har, i større grad får næring ovenfra enn nedenfra.» Han sier at påvirkning fra Internett er en av årsakene til dette holdningsskiftet.


Politikk
Forskerne mener at forestillingen om at flere barn og ungdommer deltar i demonstrasjoner og politiske protestaksjoner, er feil. Selv om 70 % sier at de har hørt om demonstrasjonene de siste årene, og mener de skjer fordi myndighetene har handlet galt, har de selv ingen planer om å delta i slike aksjoner. To av tre ungdommer tror ikke de ville ha fått lov av foreldrene sine til å delta. Dessuten sier 67 % at de ikke bryr seg om russisk innenrikspolitikk. Utenrikspolitikk interesserer imidlertid ungdommene i mye større grad (58 %).

«Nesten tre av fire elever kan ikke oppgi navnet på en politiker som de sympatiserer med eller respekterer», skriver NG med uthevet skrift. «Blant politikerne som ungdommene liker, finner vi Russlands president Vladimir Putin (15 %), etter ham kommer liberaldemokratenes leder Vladimir Zjirinovskij (7,3 %), statsminister Dmitrij Medvedev (2,8 %) og opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj (1,9 %). Utenriksminister Sergej Lavrov, Moskva-politiker Ilja Jasjin, og Pavel Grudinin fra kommunistpartiet får under en prosent.»


Miljø
NG skriver at interesse for miljøspørsmål og miljøvern er i ferd med å ta over for politikk – så og si alle (99 %) svarer at de på en eller annen måte er opptatt av å ta vare på naturen. Ungdommene sier blant annet at de prøver å redusere forbruket, kildesorterer, deltar på dugnader, unngår å bruke plastikk og tar seg av hjemløse dyr. Hele 90 % mener at der bør være lovfestede regler som har til hensikt å beskytte miljøet.  

Ingen kommentarer: