søndag 1. mars 2020

Røykteppe over Krasnojarsk

Grunndykk
Krasnojarsk er en industriby i Sibir med rundt en million innbyggere. På grunn av et stort problem med utslipp fra de mange fabrikkene, blir luften her ofte tungt forurenset, særlig vinterstid. I de verste periodene iverksetter kommunen en beredskapsplan og sender ut varsel om «ugunstige værforhold», som på folkemunne kalles «svart himmel». Dette innebærer blant annet at fabrikker må redusere utslippene, og folk oppfordres til å holde seg innendørs og bruke kollektivtrafikk framfor personbil.

I år har «svart himmel» blitt erklært allerede tre ganger, varslene har gjeldt i 4-5 dager. Den 17. februar 2020 var luftkvaliteten i Krasnojarsk verre enn noe annet sted i verden, ifølge målinger fra AirVisual. Mange klandrer myndighetene for ikke å gjør nok og for å fortie det som skjer. Nå har folk blitt så desperate at de henvender seg for hjelp til kjendiser, som opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj, frontfigur i bandet Leningrad Sergej Sjnurov og vloggeren Jurij Dud, og ber dem sette fokus på problemet. 

Krasnojarsk
Bilde: Skjermdump fra Navalnyj Live, YouTube

Russland på norsk har fått tillatelse av Sibir.Realii til å oversette og publisere en artikkel om situasjonen i byen. 


«Svart himmel» i Krasnojarsk

Sibir.Realii, 25. februar 2020
Oversatt med tillatelse fra redaksjonen

På grunn av den alvorlige luftforurensningen og de gjentagende «svart himmel»-varslene, har lederen for det russiske miljøtilsynet Rosprirodnadzor, Svetlana Radionova, kommet til Krasnojarsk. På et innbyggermøte fortalte hun at de holder på å måle luftkvaliteten, og at resultatet vil bli klart mot slutten av uken. 

«Demonstrasjon 28. mars for ren himmel
På tide å velge: Skal vi PUSTE eller lide?»
Fra Skovorodnikovs Facebookside

Hva er «svart himmel»?
Varsel om «svart himmel» sendes ut i perioder med ugunstige værforhold. Forrige gang varselet gjaldt, var fra 14. til og med 18. februar. Men innbyggere hevder at smogen som reduserte sikten til 500 meter, lå over byen i enda flere dager. «Den 24. februar ble det for eksempel verre igjen», forteller musiker Andrej Skovorodnikov, som leder bevegelsen For en ren himmel.  

Industribedrifter må rapportere til regionale myndigheter om at de har redusert utslippene i perioden varselet gjelder for, men i februar var det kun 51 av 118 bedrifter som avla rapport. Myndighetene har lovet å stille bedriftene til ansvar, men innbyggerne i Krasnojarsk tror ikke dette vil løse byen miljøproblemer.


Hva gjør myndighetene?
De siste dagene har et mobilt laboratorium jobbet med å måle luftkvaliteten i Krasnojarsk, ifølge Radionova. «Rosprirodnadzor har gått til innkjøp av noen slike laboratorier gjennom det statlige programmet Ren luft, og ett er sendt hit fra Kemerovo. Utstyret har ikke blitt testet, men det er nok til å gi oss et oversiktsbilde og måle luftforurensningsnivået slik at vi kan vurdere om informasjonen vi får og som bedriftene gir oss, er riktig», sa Radionova.

Ifølge Radionova vil de følge nøye med på miljøproblemet i Krasnojarsk. «Vi skal sette byen under lupen. Slik er situasjonen nå, og ethvert tiltak som krever finansiering, må bevise sin øko-effektivitet, vi kaster ikke penger ut av vinduet. Vi skal ikke drive med populisme, vi skal gjøre det som faktisk forbedrer situasjonen» sa Radionova ifølge RIA Novosti.

Innbyggere kaller byen for en økologisk katastrofesone, mens offentlige tjenestemenn har sagt at situasjonen «ikke er kritisk og ikke katastrofal». Ifølge leder for Rosgidromet (meteorologisk institutt) Igor Sjumakov, mener offentlige tjenestemenn at «den vanskelige situasjonen» kan løses ved hjelp av programmet Ren luft og ved å samordne det statlige observasjonsnettverket og overvåkningssystemet som regionale myndigheter, ifølge ham, har klargjort. «Jeg og Aleksandr Viktorovitsj (Uss, guvernør i Krasnojarsk kraj) har allerede tatt felles beslutninger om dette, og vil om kort tid iverksette dem», sier Sjumakov. 

(Det statlige prosjektet Ren luft er en del av programmet Økologi. Det ble innført i slutten av 2018. Målet med programmet er å redusere luftforurensningen rundt store industrisentre innen 2024. Tolv byer er med i prosjektet, deriblant Krasnojarsk. Prosjektet har et totalt budsjett på 500,1 milliarder rubler.)

Radionova bemerket dessuten at det ikke bare er Krasnojarsk som har problemer med luftforurensning. Det observeres også i de andre 11 byene som er med på Ren luft-prosjektet. «Problematikken er den samme i alle de 12 byene – problemet er i industri- og transportsektoren. Dere har en stor utfordring med tungtransport, ifølge miljøministeren deres er 92 % av lastebilene i klasse EURO 0 eller EURO 1. Det er helt uforsvarlig. (…) Dette er alvorlig for boligområdene som er spesielt hardt rammet av de store utslippene», kommenterte Radionova.


Hvordan reagerer folk i Krasnojarsk?
Innbyggerne har begynt å protestere med plakater mot at myndighetene ikke gjør noe for løse miljøproblemene, og bedt populære bloggere og musikere om å rette oppmerksomhet mot problemet ettersom lokaler medier ikke skriver noe om det. De har blant andre bedt Jurij Dud om å lage en film, og musiker Sergej Sjnurov om å skrive en sang – som svar skrev Sjnurov et dikt hvor han bebreider føderale medier for å tie. 

Det resulterte i at guvernør Aleksandr Uss foreslo å gjøre Sjnurov til æresborger av Krasnojarsk med lov til å reise gratis med trikken. Men, presiserte han, «da må det få en skikkelig effekt, nemlig ren luft».


«Aksjonen mot svart himmel
Jurij Dud, redd Krasnojarsk fra den svarte himmelen»
Bilde: Miniatyrbilde fra Krasnojarskie novosti, YouTube


Den 25. februar begynte noen deltakere i aksjonen mot den svarte himmelen å bli innkalt til avhør hos politiet. Aktivistene er sikre på at de ikke har brutt demonstrasjonsloven, og har tenkt å fortsette protestene helt til myndighetene begynner å ta faktiske grep for å redusere utslippene fra industrien og ovnsfyring.

Folk i Krasnojarsk samler også inn underskrifter til et brev adressert Vladimir Putin, hvor de ber ham «redde byen fra masseforgiftning». Etter seks dager har den blitt undertegnet av 58 000 personer.

Journalist og youtuber Aleksej Pivovarov skal ha tatt oppfordringen om å lage film, som opprinnelig var til Dud. Lokale medier melder at Pivovarov er i Krasnojarsk for å lage en film om miljøsituasjonen i byen.

Den 27. februar publiserte Pivovarov en timeslang film 
om miljøproblemet i Krasnojarsk


Oversatt fra Sibir.Realii


Ingen kommentarer: