søndag 9. februar 2020

Torturert til å tilstå terrorisme

Grunndykk
«De slang meg ned i golvet. Det ene beinet mitt var knyttet fast til benken, så jeg slo meg veldig på knærne da jeg falt, og det blødde veldig. Så tok de og dro av meg bokseren. Jeg lå på magen. De prøvde å feste strømkablene til kjønnsorganene mine. Jeg satte i å skrike og ba dem slutte å plage meg. Så begynte de å si om igjen og om igjen: ‘Du er lederen’. For å få dem til å stoppe torturen, svarte jeg: ‘Ja, jeg er lederen.’ ‘Dere planla terroraksjoner’, sa de. ‘Ja, vi planla terroraksjoner’, svarte jeg

Fra advokat Oleg Zaitsevs intervju med Dmitrij Ptsjelintsev i februar 2018, publisert i Novaja gazeta

Sxod-Bessrocka (20190525) 07
«Nettverket-saken – en skamplett for myndighetene»
Bilde: DonSimon, mai 2018, via Wikimedia Commons 

Dmitrij Ptsjelintsev risikerer atten års fengsel under strengt regime for angivelig å ha dannet en terrororganisasjon


Mandag 10. februar faller dommen mot Ptsjelintsev og seks andre unge menn fra Penza, som står tiltalte for terrorisme i det russiske medier kaller Nettverket-saken, eller Penza-saken. Ifølge FSB er Nettverket en terrororganisasjon med celler i Moskva, Penza, Sankt Petersburg og Hviterussland, som planla terroraksjoner i forbindelse med presidentvalget og fotball-VM i 2018. Saken omfatter også tre unge menn fra Sankt Petersburg – en av dem, Igor Sjisjkin, er allerede blitt dømt, mens saken mot Julij Bojarsjinov og Viktor Filinkov fortsatt pågår.

De syv fra Penza er alle tiltalt for deltakelse i en terrororganisasjon etter den russiske straffelovens § 205.4. Noen av dem er i tillegg tiltalt for ulovlig oppbevaring av våpen, sprengstoff og narkotika – ting de hevder har blitt plantet på dem. Fem ble arrestert i 2017, to ble ettersøkt og arrestert i juni 2018, og siden har alle sittet i varetekt. De risikerer fengselsstraffer på mellom seks og atten år. Flere av de tiltalte har meldt om utstrakt bruk av tortur for å få dem til å tilstå, og har senere trukket tilståelsene sine tilbake.

De tiltalte i Nettverket-saken er mellom 23 og 31 år gamle. Det som forener dem, er at de spiller airsoft på fritida, og flere av dem er venstreaktivister og antifascister.

Organisasjonen Memorial tror motivet bak straffesaken er å skremme opposisjonen, skriver Moskvas ekko.

Den 3. februar publiserte foreldrene til de tiltalte et åpent adressert til Vladimir Putin hvor de ber presidenten om å ta affære i saken (brevet kan leses nedenfor). Kanskje kan de faktisk oppnå noe med dette, for etter Putins tale til nasjonen i januar, hvor han foreslo en rekke betydelige grunnlovsendringer, har det vært litt «tøvær» i luften: Tiltalen mot de tre søstrene Khatsjaturjan, som drepte sin voldelige far, blir antagelig endret fra drap til selvforsvar, som betyr at saken blir henlagt; fem politimenn som plantet narkotika på journalisten Ivan Golunov i juni 2019, har blitt arrestert; riksadvokaten har bedt om at dommen mot aktivisten Konstantin Kotov kortes ned fra fire til ett års fengsel; og Putin har benådet den israelittiske kvinnen som ble tatt med 9 gram hasj i transitt på Sjeremetevo-flyplassen i Moskva. 

De tiltalte i Penza: Arman Sagynbajev, Vasilij Kuksov, Andrej Tsjernov, Mikhail Kulkov, Dmitrij Pstjelintsev, Ilja Sjakurskij og Maksim Ivankin



Åpent brev til Russlands president fra foreldrene til de tiltalte i Nettverket-saken


Brevet ble opprinnelig publisert i avisa Novaja gazeta

Ærede Vladimir Vladimirovitsj

Vi er foreldrene til de tiltalte i den mye omtalte straffesaken om terrororganisasjonen Nettverket, en sak som er oppkonstruert av FSB og som involverer ti unge menn (tre fra Sankt Petersburg og syv fra Penza).

En sak som ikke handler om terrorisme, men om tortur.

En sak hvor en fritidsyssel, airsoft, ble et påskudd for ulovlig straffeforfølgelse.

Rettssaken er over, og den 10. februar 2020 faller dommen. Aktor har bedt om 6 til 18 års fengsel under generelt og strengt regime for sønnene våre på helt grunnløse anklager.  Aktor har ignorert argumentene og bevisene fra forsvarerne, og oversett klagene og uttalelsene fra de tiltalte og vitner, deriblant aktoratets egne vitner, om at etterforskerne har brukt fysisk og psykisk press.

Den 10. desember 2019 ble Deres møte med medlemmer av Presidentrådet for sivilsamfunn og menneskerettigheter direktesendt over hele Russland. Blant temaene som ble tatt opp, var det ett som var spesielt følsomt, som direkte berører oss, og alle andre som bor i dette landet, fordi enhver russisk borger kan havne i samme situasjon som oss. Det berører også Dem, som garantist for frihetene og menneskerettighetene i Den russiske føderasjonen.

Da De snakket på direkten om Ny storhet-saken, sa De:

«De har blankvåpen, skytevåpen og granater. Dette er alvorlige saker.»

Vladimir Vladimirovitsj, dette medfører ikke riktighet. Ny storhet-saken handler verken om våpen eller granater, men om provokatører. Saken om den såkalte terrororganisasjonen Nettverket omfatter våpen og granater. Men dette er silovikenes (FSBs) verk – de gjorde sitt ytterste for at det skulle dukke opp våpen og ammunisjon i saken. 

Hvem er disse menneskene som orienterer Dem i disse sakene, som bevisst presenterer Dem for løgnaktig og villedende informasjon?

Selv De blir ført bak lyset, mens hele landet ser på!

Alt dette leder ned i den dypeste fortvilelse. Det er visst umulig å nå fram til sannheten i Russland i dag. Tjenestemennene i FSB lyver skamløst på rettsmøtene i Penza og Sankt Petersburg, selv om de har blitt advart om straffansvar for bevisst å avgi falske forklaringer. De frykter overhode ingen negative konsekvenser fordi de vet at ingen, verken Etterforskningskomitéen, påtalemyndigheten, eller rettsapparatet, vil stille seg opp imot Den føderale sikkerhetstjenesten (FSB).  

De frykter ingen og ingenting, unntatt Dem og Deres reaksjon. Og derfor holder de Dem i uvitenhet, ettersom de forstår at det eneste som kan hindre dem i forbrytelsen, er Deres årvåkenhet.

Dette er vår siste sjanse til å rette oppmerksomhet mot den forbrytelsen som begås mot sønnene våre, siste sjanse til å oppnå rettferdighet og sannhet i saken vår, siste sjanse til å hindre at den redsel og smerte som våre sønner har måttet oppleve, skal skje igjen. Vi har ikke mistet håpet, vi kan ikke tillate oss å miste det, livene til en enorm mengde mennesker, alle russiske borgere, avhenger av det.

I løpet av to år har vi gjentatte ganger henvendt oss til alle kontroll- og tilsynsorganene for å få en etterforskning av torturen som barna våre har blitt utsatt for, men vi har aldri blitt hørt. Alle henvendelsene våre endte opp på lokalt nivå, og tilbake fikk vi kun proforma svar fra de samme menneskene som har fabrikkert denne saken og som har vært direkte involvert i tortureringen.

Kan vi, under slike omstendigheter, regne med noen form for objektivitet, og kan vi stole på etterforskningsorganene, tilsynsorganene og retten?

Varslene om uakseptable etterforskningsmetoder – om bruk av elektrosjokkvåpen flere ganger i Sankt Petersburg, og om pryl, henging med hode ned og strømtortur i Penza – ble med vilje fulgt opp på en formelt skjødesløs og uredelig måte, for å skjule de åpenbare bevisene på tortur.

Vi har forsøkt å gjenopprette rettferdighet og våre sønners ære i alle rettslige instanser (med unntak av Høyesterett). Men ingen vil reise straffesak mot FSB-tjenestemennene. 

Når vi ser det som skjer i retten, blir vi helt fortvilet! Like fortvilet blir vi når De i møte med Menneskerettighetsrådet leser opp fra papirer som ikke forteller sannheten. De som har skrevet disse papirene for dem, er de samme menneskene som har fabrikkert straffesaken mot det ikke-eksisterende Nettverket.

Allerede i 2018 informerte Mikhail Fedotov Dem personlig, med kameraer til stedet, om at torturen i Nettverket-saken ikke blir etterforsket fordi tilsynsorganene ikke tør å etterforske tortur som begås av FSB. De svarte: «Har vi ikke nok terroraksjoner der ute, kanskje?»

Terrorisme er den absolutte ondskap! Men ingen av våre sønner har noen gang vært delaktig i terrorvirksomhet eller støttet slike ideer! Tvert imot har vi, som foreldre, oppdratt våre sønner i kjærlighet til Fedrelandet, og lært dem å akte alle mennesker og naturen. De ønsker å være til gavn for landet sitt. Men FSB-etterforskerne og påtalemyndigheten jobber hardt med å gjøre terrorister av uskyldige mennesker.

Etterforskningen er gjennomført, rettsbehandlingen er over, og i saksdokumentene er det presentert uomtvistelige bevis på tiltalens forkastelighet.

De såkalte vedtektsdokumentene, som etterforskerne har brukt som bevis mot sønnene våre, ble opprettet av en viss sjepelev på beslaglagte datamaskiner mens guttene satt i varetekt. Brukernavnet shepelev er mistenkelig likt etternavnet til FSB-etterforsker Vjatsjeslav Sjepelev, som har torturert barna våre.

På våpnene og ammunisjonen, som har vært ført som skyldbevis mot sønnene våre, finnes det ingen spor etter de tiltalte – verken fingeravtrykk eller genetiske spor – for de har aldri tilhørt dem.

Aktoratets vitner fortalte alle som en om psykisk og fysisk press mot dem, og om at deres forklaringer har blitt feilaktig gjengitt i avhørsprotokollene. Vitnene ble slått, truet, tvunget til å knele og pugge Straffelovens § 205.4.

Alt dette har man kunnet høre på de åpne rettsmøtene.

Ærede Vladimir Vladimirovitsj, vær så snill, vi ber Dem om at De gir Nettverket-saken høyeste prioritet. Våre sønners skjebne, og vår felles tro på rettferdigheten, avhenger av det.

Oversatt fra Novaja gazeta


Les mer:

1 kommentar:

Trikomhodet sa...

Hvis du ser på hva "anti-fascister", altså selverklært voldelige venstreekstremister, har oppnådd i Vesten, så skjønner du hvorfor russerne ikke ønsker å ha dem der. De har ødelagt Vesten, fordi de har terrorisert motstanderne til den fremmedkulturelle masseinnvandringen til stillhet.

Det at de kanskje ikke er skyldige i akkurat denne terroren er ikke vesentlig. Det vesentlige er at de står for en voldelig terrorideologi som har ødelagt Vesten, og som truer med å ødelegge Russland også. Dessverre for dem er ikke russerne så naive at de godtar folk som åpent undergraver fedrelandet deres.