tirsdag 19. november 2019

Tilstander à la Paris

Grunndykk

Dokumenter bekrefter kontakt mellom russiske myndigheter, «de gule vestene» og tyske nasjonalister

The Insider, 18. november 2019

The Insider har fått tilgang til dokumenter som bekrefter at Kreml har tett kontakt med politikere som støtter opposisjonsbevegelsen «de gule vestene» i Frankrike og ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland. I flere brev ber lederen for Dumaens utenrikskomité Leonid Slutskij (som er bedre kjent for seksuell trakassering) russiske konsulater om å utstede visum til en rekke europeiske politikere. Blant disse er ni tyskere, 25 franskmenn, i tillegg til borgere av Spania, Italia, Lativa og andre land.

Caen 2019 (47548408251)
Gilets jaunes-grafitti
Bilde: Ithmus, via Wikimedia Commons
Øverst på lista over inviterte franskmenn er Michel Jacques Larive, som er medlem av det marginale partiet Det ukuelig Frankrike (La France insoumise), samfunnsaktivist Maxime Antonio Raynald da Silva og André Monier Guy – alle tre er kjente for å delta i og organisere protestbevegelsen «de gule vestene», som jevnlig lager gateopptøyer i Frankrike (noe Vladimir Putin nevnte i en diskusjon med presidentens menneskerettsråd: «Vi vil jo ikke ha slike tilstander som det som skjer i Paris»). 

Som det fremgår av invitasjonen, vil Slutskijs stiftelse ta seg av alle utgifter. (I følge invitasjonene skulle gjestene «delta i samtaler om gjennomføringen av humanitære og veldedige prosjekter og av 'Den russiske fredsstiftelsens' programmer». Brevene er datert oktober 2018. Se originalartikkel for bilder, o.a.) 

Øverst på lista over inviterte tyskere er Bundestag-representant fra ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland Kay Gottschalk og partifunksjonær Corina Bülow fra samme parti.

Blant de inviterte fra Latvia er Einars Graudins, som i en kommentar til Jevgenij Prigozjins nyhetsbyrå RIA FAN i august 2019 fortalte om hvordan «Vesten har plyndret Latvia».   

Den siste tiden har det russiske utenriksdepartementet (MID) nesten sluttet å skjule sine forbindelser med ytre høye- og anti-EU-bevegelser i Europa. Den 11. november skrev MID på Facebook at Sergej Lavrov hadde et møte med «representanter fra det franske sivilsamfunnet» i den russiske ambassadørresidensen i Paris. Hva som var tema for samtalen og hvem som deltok, ble ikke gjort kjent. Men av de to fotografiene som Maria Sakharova har lagt ut, går det tydelig fram hvem det er MID regner som «det franske sivilsamfunnet». 



Øverst ved bordet sitter Dmitrij de Kosjko, som er fast kommentator for russiske statskanaler og for slike institusjoner som The Paris Academy of geopolitics. Der pleier han å fortelle om at islam gjør innmarsj i Frankrike, at Kiev styres av nazister, og at franskmenn må stå sammen med Russland, som på nytt er i ferd med å bli en sterk supermakt. De Kosjko, som leder Koordineringsrådet for russere i Frankrike, er stolt av å slekte på sin oldefar – han var sjef for Moskvas oppdagelsespoliti som var kjent for å kontrollere et enormt nettverk av informanter.

En annen av Lavrovs gjester var Olivier Berruyer, skaperen av nettsiden Les crises, som også fremmer antiamerikanske og anti-EU narrativer. Olivier Berruyer utfører også noen ganger spesialoppdrag, som da han saksøkte forfatteren av boka Kremls nettverk i Frankrike, Cécile Vaissié (totalt var det over ti saksøkere). The Insider har tidligere skrevet om at saksøkernes advokat – som er en fast gjenganger på TV-kanalen Russia Today – prøvde å overbevise retten om at det faktisk er nazister som har tatt over makta i Ukraina. (Les mer: «Djevelens advokat. Kreml har aktivert sitt nettverk i Frankrike for å bevise for retten at Kreml ikke har noe nettverk i Frankrike»)

Til stede på møte var også bloggeren Bertrand P, med kallenavnet Sky (hans egentlig navn er ikke kjent) som driver Facebook-siden ThinkerView. Der uttrykker han sterk støtte til «de gule vestenes» revansj og langer ut mot franske myndigheter og Brüssel.

Oversatt fra The Insider

Ingen kommentarer: