torsdag 21. november 2019

Dommen i Hizb ut-Tahrir-saken: «Undertrykkelsesmaskinen går for full guffe»

Grunndykk

76 års fengsel under strengt regime

Krym.Realii, 13. november 2019
Jelena Removskaja

«Hvis andre lands regjeringer får vite om denne situasjonen, om menneskerettighetsbruddene, så blir de nødt til å reagere mot Russland – politisk, økonomisk eller på andre måter. Det kan gi resultater» Maria Gurjeva fra Amnesty

En militærdomstol i Rostov-na-Donu dømte i forrige uke seks krimtatarer fra Jalta til sammenlagt 76 års fengsel for å ha vært involvert i Hizb ut-Tahrir, som er forbudt i Russland som en terrororganisasjon. De domfelte er Muslim Aliev (19 års fengsel), Inver Bekirov (18 år), Emir-Usein Kuku (12 år), Vadim Siruk (12 år), Arsen Dzjepparov (7 år) og Refat Alimov (8 år).

Alle de seks ble arrestert i Jalta mellom februar og april i 2016. Muslim Aliev er dømt for «organisering av en terrororganisasjon», resten – for «deltakelse i en terrororganisasjon». I tillegg er alle dømt for «forberedelse til en voldelig maktovertagelse». Alle de tiltalte sa i retten at de mener dommen er politisk og religiøst motivert, og beskrev seg selv som politiske fanger.  


På plakaten står det: «Ned med russisk bestillings-TV. Stopp Rossia 24! Slutt å lyve!»
Bilde: Skjermdump fra Krym.Realiis video, se nederst i innlegget

Like før domsavsigelsen publiserte formannen for krimtatarenes øverste politiske organ Mejlis, Refat Tsjubarov, en video hvor han oppfordrer innbyggerne på Krim til solidaritet med de domfelte:

«Det fins folk på Krim som er redde for alt. De tenker: ‘Det kommer ikke til å skje med meg, men med andre. De har vel gjort noe som myndighetene ikke liker, men jeg skal være forsiktig.’ Til slike mennesker vil jeg si: ‘Dere må ikke narre dere selv.’ Hvis vi ikke får gjort slutt på okkupasjonen, kommer de garantert til å komme etter dere. For de russiske okkupantene dømmer ikke folk fordi de er skyldige, men fordi de er krimtatarer. De dømmer folk for å skremme alle andre krimtatarer, alle etniske ukrainere og alle som ikke anerkjenner den russiske okkupasjonen.» 

Advokat Emil Kurbedinov forteller om sin klient Vadim Siruk:

«Vadim Siruk drev et enkeltmannsforetak, solgte frukt og grønnsaker på torget. Han endte med å bli siktet av Russland for «forsøk på et konstitusjonelt kupp», noe som er helt absurd, dette har vi snakket om mange ganger. Han havnet i kikkerten til russiske siloviker allerede for fire år siden, mens han var aktiv med å hjelpe krimtartarer og andre i Jalta. Vadim hadde nær kontakt med Muslim Aliev og Emir-Usein Kuku, men han var ingen offentlig figur, han holdt lav profil… Dommen var som forventet, det var et slikt utfall vi hadde forutsett av en politisk motivert sak. Vårt neste skritt blir å anke saken i russisk rett, for deretter å videresende saken til internasjonale instanser – Den europeiske menneskerettsdomstolen og andre.»

Emil Kurbedinov klager over de dårlige forholdene i varetektsfengslene i Russland og på Krim:

«I fengselet i Krasnodar gjorde de noe så ulovlig som å slippe hunder løs på dem. Etter dette ble helsen deres verre. Nå går det bra med Vadim og de andre, de er ved god helse, vi har ikke oppdaget noe kritisk. Til dem som sier at vi «forsvarer terrorister», vil jeg si at ingenting i disse sakene har noe som helst å gjøre med terrorisme. I den russiske loven om kontraterrorisme er ‘terroraksjon’ og ‘terrorist’ tydelig definert: Terrorister er de som okkuperer bygninger eller tar gisler, sprenger et eller annet for å påvirke myndighetene. Du vil ikke se noe slikt i disse anklagene – de bygger på samtaler om politikk og islam. Det sendes videre til lingvister og religionsvitere, og på bakgrunn av deres slutninger, konkluderes det med at disse menneskene liksom skal være medlemmer av en hemmelig organisasjon og holder på å forberede statskupp.» 

Emil Kurbedinov understreker at alle sakene knyttet til Hizb ut-Tahrir bygger på slike sakkyndigvurderinger, i tillegg til forklaringer fra hemmelig vitner, som regel fra FSB.

Merjem Kuku, som er kona til menneskerettsforkjemperen fra Jalta, Emir-Usein Kuku, kommenterte rettsprosessen slik:

«De har ikke akkurat lagt seg i selen, for å si det sånn, verken de sakkyndige eller etterforskerne. Dette er bare et rent politisk bestillingsverk. Det er i Allahs hender hvor lenge de må sitte der og sone. Jeg mener, de smilte. Vi vet hvilken pris vi betaler. Jeg håper at de vil tenke seg nøye om, tenke over hvor lange straffer de gir og hvem de gir det til.» 

Den russiske menneskerettsforkjemperen Lev Ponomarjov forteller hvorfor han og kollegene hans er uenige i Hizb ut-Tahrirs status som en terrororganisasjon:

«Det er ikke noe å bevise, det er bare å lese Høyesteretts beslutning fra 2003, hvor en rekke islamske organisasjoner listes opp som terroristiske. Noen av dem er faktisk terrororganisasjoner, men når du ser på det som står om Hizb ut-Tahrir, er der ikke oppført et eneste tilfelle av at de har forberedt eller deltatt i noen terroraksjon. Det er en åpenbar selvmotsigelse: Man kan ikke kalle folk for terrorister, hvis de ikke har planlagt eller deltatt i terroraksjoner. Men denne setningen står der: ‘Denne organisasjonen synspunkter strider mot Russland konstitusjon og er en trussel mot landets statsordning.’  Jeg må si det at veldig mange mennesker har synspunkter av denne typen, men man kan ikke gi fengselsstraff, eller overhode straffeforfølgende noen, for synspunktene deres.»

Lev Ponomarjov bemerker at han ikke støtter ideen om å opprette et verdensomspennende kalifat, som Hizb ut-Tahrir bekjenner seg til.

«Men når jeg får vite at Høyesterett i en nylig ankebehandling til og med har forlenget fengselsstraffene til noen av dem – i dag blir muslimer dømt gruppevis, til over 10-15 år, til og med til 20 års fengsel – da slutter jeg at dette er en skammelig kreftsvulst i det russiske rettsvesenet. Denne høyst urettferdige beslutningen må selvfølgelig oppheves. Vi har sendt en henvendelse til den høyeste politiske myndighet i Russland, hvor alle fakta er presentert, alle rettsavgjørelsene, og hvor vi ber om at Høyesteretts beslutning tas opp til revurdering. Man kan ikke dømme fullstendig uskyldige folk til 24 års fengsel. Ja, de har andre synspunkter, som strider mot enkelte hovedprinsipper i den russiske grunnloven, men de er prinsipielt imot voldsbruk. Hvis dere ønsker å hindre dem i å forkynne sitt budskap, så må dere finne andre, forebyggende tiltak, som å hindre at de får en stor tilhørerskare og så videre.

Talskvinne for Amnesty International Ukraina, Maria Gurjeva, uttrykker også støtte til de domfelte i Hizb ut-Tahrir-saken:

«Dagens avgjørelse er brutal og urettferdig. Dommen er åpenbart tuftet på politiske motiver, disse menneskene er uskyldige og har ikke gjort det minste galt. På den andre siden var dessverre denne avgjørelsen temmelig som forventet, fordi russiske myndigheter og de facto-myndighetene på Krim er en stor undertrykkelsesmaskin som jobber for full guffe. Der er veldig mange mennesker som i dag opplever urettferdig rettssaker og får grunnløse straffer. Vi fortsetter arbeidet for å få opphevet disse dommene og få frisatt Emir-Usein Kuku og de som ble dømt sammen med ham. Vi skal fortsette å løfte disse sakene opp på internasjonalt nivå, så langt det lar seg gjøre.

Selv om russiske myndigheter disse siste årene har latt som om de ikke bryr seg om press fra verdenssamfunnet, mener Maria Gurjeva at nettopp denne formen for påvirkning er veldig viktig. 

«Hvis andre lands regjeringer får vite om denne situasjonen, om menneskerettighetsbruddene, så blir de nødt til å reagere mot Russland – politisk, økonomisk eller på andre måter. Det kan gi resultater.» 

Tamila Tasjeva, som er Ukrainas viseambassadør i Den autonome republikken Krim, tror ikke at dette er den siste av liknende dommer vi får se fra Russland side:

«Det er ekstreme lange straffer, men vi vet alle sammen at frifinnelse ikke skjer i slike saker. Russland bruker antiterror- og antiekstremisme-lovgivningen til å forfølge ukrainere for deres proukrainske holdninger, og til å forfølge krimtatarer på bakgrunn av etnisitet og religion. Det er slik den ukrainske staten og menneskerettsforkjempere bedømmer slike dommer  og som en forbrytelse mot menneskeheten hva angår humanitær folkerett. Disse forfølgelsene ble nylig fordømt av Utenriksdepartementet som ba våre internasjonale samarbeidspartnere om å skjerpe sanksjonene og øke det juridiske og politiske presset mot Russland. Jeg frykter at så lenge Krim forblir okkupert, vil vi bare se flere slike dommer.»


Saken mot Hizb ut-Tahrir

Den internasjonale islamske politiske organisasjonen Hizb ut-Tahrir har som mål å forene alle muslimske land i et islamsk kalifat, men de avviser terror som metode for å oppnå dette, og sier at de blir urettferdig forfulgt i Russland og på Krim, som Russland okkuperte i 2014. Russlands høyesterett la ned forbud mot organisasjonen i 2003 da den ble oppført som en terrororganisasjon.

Advokatene i Hizb ut-Tahrir-saken mener straffeforfølgelsene er religiøst motivert. De bemerker at det fortrinnsvis er krimtatarer som blir forfulgt av russiske politimyndigheter i denne saken, men også ukrainere, russere, tadsjikere, aserbajdsjanere og innbyggere på Krim av annen etnisk opprinnelse som bekjenner seg til islam. Folkeretten forbyr okkupasjonsmakten å innføre egen lovgivning på okkupert territorium.  

Oversatt fra Krym.Realii




Les mer:
Human Rights in Ukraine: The 'terrorist threat' Russia brought to Crimea; six victims receive huge senteces
Radio Svoboda: Six Crimeans get lengthy prison terms on extremism charges

Ingen kommentarer: