torsdag 28. mars 2019

Landbyttet mellom Ingusjetia og Tsjetsjenia fortsetter å skape protester

Grunndykk
Høsten 2018 ble det det inngått en grenseavtale mellom Ingusjetia og Tsjetsjenia. Avtalen innebærer et landbytte der begge parter avstår landområder til hverandre, og er et forsøk på å løse en langvarig grensestrid mellom de to Nord-Kaukasiske republikkene. I Ingusjetia skapte avtalen imidlertid et voldsomt opprør på grunn av et omstridt landområde som Ingusjetia, i henholdt til avtalen, må avstå til naborepublikken. Nå forsøker myndighetene i Ingusjetia å få gjennom en lov som gir hjemmel for ikke å avholde folkeavstemming om grenseflyttinger. Dermed har protestene blusset opp igjen, og de er intense. Artikkelen oppsummerer begivenhetene den 26. og 27. mars. 


Fra massemøte i Magas til kaos på motorveien


Tusenvis av mennesker i Ingusjetia protesterer mot grenseflyttingen og mot å endre loven om folkeavstemminger

Znak, 28. mars 2019
Ignat Bakin

Massedemonstrasjonene i Ingusjetia fortsetter. Det som startet som en protest mot å endre loven om folkeavstemminger, har endt med krav om at republikkens leder Junus-Bek Jevkurov må gå av. De lokale holder spontane gatemøter, den største av dem foregår for øyeblikket på riksvei Kavkaz i nærheten av Nazran. Trafikken på motorveien er lammet. «Det er helt kaos. Folk roper politiske slagord og krav», sier øyevitner.

Foto: Facebook-siden til FortangaORG

Demonstrasjonen i Magas


Protestene begynte den 26. mars da det ble holdt en godkjent demonstrasjon i hovedstaden Magas. Det er lovforslaget «Om folkeavstemminger i republikken Ingusjetia» som har fått folk til å ta til gatene. Parlamentet vedtok forslaget ved første behandling. Av lovteksten følger det at saker knyttet til endringer av Ingusjetias grense ikke lenger trenger å avgjøres ved folkeavstemminger. Andre behandling var berammet i slutten av mars, men etter kritikken fra opposisjonen har republikkens leder trukket forslaget tilbake for revisjon.

Rundt ti tusen mennesker møtte opp på demonstrasjonen i Magas. De uttrykte mistillit til republikkens leder Junus-Bek Jevkurov og krevde hans avgang.  

Protestaksjonen var kun godkjent for den 26. mars, men rundt to tusen demonstranter ble på allmenningen natten over. De satt verken opp telt eller lagde bål, men varmet seg bare med tykke klær. Likevel sa sikkerhetsstyrkene at de var villige til å bruke vannkanoner for å bryte opp aktivistene. Lokale skriver i sosiale medier at det ble utplassert pansrede kjøretøy ved stedet der demonstrasjonen foregikk.   

Morgenen den 27. mars tilspisset situasjonen seg. Politiet forøkte flere ganger å fordrive demonstrantene. Ifølge Baza begynte sammenstøtene etter at «demonstrantene hadde prøvd å bryte seg inn i bygget til den lokale TV-kanalen GTRK. Demonstrantene sier at de ønsker å la offentligheten få vite hva som foregår i regionen».


Under sammenstøtene kastet demonstrantene stokker og stoler på politiet, dette kan ses på videoopptak som er publisert av øyevitner. Noen personer fikk mindre skader i trefningene, forteller aktivisten Zafira Sautijeva til avisa Caucasian knot.

Demonstrantene avsluttet demonstrasjonen på allmenningen i Magas først etter at protestlederne ba dem om å bryte opp, de fryktet at nye trefninger med politiet kunne føre til blodsutgytelser. Myndighetene har lovet aktivistene å godkjenne en ny demonstrasjon mot grenseavtalen med Tsjetsjenia og lovforslaget om folkeavstemminger, som skal holdes om fem dager. Dette skriver menneskerettsforkjemperen Magomed Mutsolgov på sin Facebook-side. Da folk begynte å bryte opp, gikk protesten i stedet over i spontane aksjoner.  

Rustem Adagamov: «Enda en video fra Magas. Jeg har ikke sett noen oppføre seg sånn mot politiet siden 1993 i Moskva.»

På motorveien Kavkaz


Ut på ettermiddagen samlet det seg tusenvis av mennesker på motorveien Kavkaz (R217), ifølge Magomed Mutzolgov. «Ut av Nazran er det en diger kork av biler og trafikken er blokkert. Sikkerhetsstyrker, spesialstyrker og trafikkpoliti har ankommet stedet. Folk nekter å flytte seg», skriver menneskerettighetsaktivisten.

Øyevitner anslår at mellom tre og fire tusen demonstranter hadde samlet seg på veien per kl. 1500 Moskva-tid. Mange av dem var yngre mennesker som ikke kunne komme seg til Magas den 26. mars på grunn av politisperringer. (Magas og Nazran ligger ved siden av hverandre, byene er faktisk adskilt av motorveien.)

«Da demonstrasjonen i Magas var over, samlet folk seg i grupper på 25-30 personer. De diskuterte den siste utviklingen, mens noen bega seg til motorveien. Nå er det flere tusen mennesker der, som representerer ulike byer og bygder», forteller aktivisten Akhmed Buzurtanov til Znak. «Det er helt kaos på veien nå. Folk roper diverse politiske slagord og krav, men de koker alle ned til en ting – folk krever Jevkurvos avgang».




Ifølge Buzurtanov har folk til hensikt å fortsette å protestere helt «til myndighetene lytter til dem». De lokale er opprørte over at politikerne ikke vil gå i direkte dialog med dem. «De kommer nok til å sperre veien en stund til, det er ingen som kan forutsi noe. Men nå er situasjonen den at folket i løpet av det siste døgnet har satt alt sitt sinne inn på å få til endringer i den politiske ledelsen. Det handler ikke bare om at republikkens leder må gå av, det gjelder også andre politikere».

FortangaORG skriver på Facebook at det mobile internettet var frakoblet i Ingusjetia den 26. mars, og i Magas var internett via kabel heller ikke tilgjengelig. Direktør for teleselskapet Rostelekoms filial i Ingusjetia, Basjir Khasjagulgov, sa at det skyldes en feil på hovednettet, og lovet en snarlig løsning. Men den 27. mars melder nettbrukere at de fortsatt ikke har tilgang til Internett i Magas. I tillegg opplever innbyggerne i Nazran og andre tettsteder problemer med nettilgangen.

«Jevkurov og parlamentet i Ingusjetia må gå av!» 
Foto: Facebook-siden til FortangaORG

Grenseavtalen mellom Ingusjetia og Tsjetsjenia


Demonstrasjonene i Magas begynte allerede i 2018, etter at lederne i Junus-Bek Jevkurov og Ramzan Kadyrov, lederne i henholdsvis Ingusjetia og Tsjetsjenia, undertegnet en avtale om å konsolidere den administrative grensen mellom regionene, en grense som ikke ble tydelig fastsatt etter at den autonome sovjetrepublikken Tsjetsjeno-Ingusjetia ble oppløst i 1991. Avtalen ble inngått 26. september, ratifisert etter få dager, og trådte i kraft den 16. oktober.

Ingusjeterne er misfornøyde med at avtalen lar en del av det omstridte Sundenskij-distriktet, som de regner som sitt område, tilfalle Tsjetsjenia.  Grunnlovsdomstolen i Ingusjetia hevdet at avtalen bare kan godkjennes ved folkeavstemming. Men den føderale Grunnlovsdomstolen mente at avtalen er rettsgyldig.

Oversatt fra Znak.com


Les mer:
Russland på norsk: Protestene i Ingusjetia


Stoler som flyr




Ingen kommentarer: