søndag 3. desember 2017

Ukraina – en skjult sannhet?

Grunndykk
Hvem var det som massakrerte over 100 demonstranter på Majdan-plassen i februar 2014?

Klassekampens lørdagsavis hadde forrige helg en usedvanlig ensidig artikkel («Hyret leiemordere til Maidan», 25. november 2017) om en svært tvilsom dokumentarfilm som angivelig bringer nytt lys over hendelsene under Euromaidan. I den italienskproduserte filmen – Ukraine. The hidden truth  – presenteres nye «bevis» for påstanden om provokatører som skjøt mot begge sider: Det var angivelig georgiske snikskyttere som skjøt både mot demonstranter og politimenn, og det etter ordre fra den tidligere georgiske presidenten Mikheil Saakasjvili. Andre som videreformidler filmens påstander i Norge er steigan.no, Norgesavisen, Bjørn Nistad, Hanne Nabintu Herland og Tore Tvedt (vigridtvedt.no).


Den offisielle ukrainske versjonen er at det var Janukovytsj’ Berkut-politi (spesialstyrker) som skjøt på demonstrantene i februar 2014, noe det dessuten finnes fritt tilgjengelig videomateriale som bekrefter (se tidligere innlegg om Putins løgner i Oliver Stones film). Russiske medier har imidlertid påstått at vestlige sikkerhetstjenester og Majdan-ledere stod bak.

Artikkelen i KK nevner i forbifarten at filmen har blitt vist på Putin-vennlige Silvio Berlusconis Canale5 uten at dette problematiseres ytterligere ved å stille spørsmålstegn ved innholdets troverdighet. Til slutt i artikkelen nevnes det at norske politikere har gitt sin støtte til den ukrainske revolusjonen og hedret de falne – som en antydning om deres nyttige idioti. 

Det forundrer meg hver gang venstrelente og gamle radikalere går god for russisk propaganda og ukritisk videreformidler feilaktige påstander, som at det stod fascister og utenlandske provokatører bak revolusjonen i Ukraina. Derfor har jeg oversatt en kommentar fra den russiske nettavisen The Insider som tilbakeviser de mest sentrale påstandene i filmen.

Nederst i innlegget er dessuten linker til andre kilder som peker på feilinformasjon i dokumentaren. 


En italiensk dokumentarfilm om Saakasjvilis skarpskyttere på Euromaidan: Hvorfor dette er fake

Jurij Bersjidskij, 22. November 2017

Kanal 1, NTV, TV-kanalen Zvezda og mange andre Kreml-vennlige medier melder om en sensasjonell film, laget av italienske journalister. Filmen bygger på intervjuer med tre tidligere georgiske siloviker. De innrømmer at de var skarpskyttere som i Kiev februar 2014 skjøt både på deltakere i Euromaidan og på politimennene som konfronterte dem. Ordren ble gitt av ingen andre enn Mikheil Saakasjvili.

To av de tre «skarpskytterne» møtte de italienske filmskaperne i Makedonia. En av dem, som presenterte seg som Koba Negradze, sa at han under Saakasjvili hadde vært ansatt i georgiske sikkerhetstjenester, og som bevis på dette framla han en attest på georgisk og engelsk.


Engelsken i dette dokumentet er temmelig original – enheten hvor Negradze skal ha tjenestegjort, har det usannsynlige navnet Security Service of Defend (en grammatisk umulig konstruksjon på engelsk), og dokumentet selv heter certifikate (i stedet for det korrekte certificate).

Enda en «skarpskytter» møtte journalistene i et eller annet ikke navngitt (av sikkerhetsgrunner) østeuropeisk land. Den arkitektoniske utformingen på stedet hvor møtet skjedde, minner mistenkelig om en russisk villa-forstad.

Negradze fortalte at han reiste til Ukraina etter ordre fra Saakasjvili som planla å gjøre revolusjon der etter modell av «roserevolusjonen»: «Vi måtte reise til Ukraina. Vi hadde ikke noe valg. Det var en ordre fra den øverste ledelsen – president Saakasjvilis ordre».

Det forblir et mysterium på hvilket tidspunkt en slik ordre kan ha blitt gitt. Protestaksjonen, kjent som Euromaidan, begynte 21. november 2013 som et svar på den ukrainske regjeringens beslutning om å avbryte forberedelsene til å underskrive en samarbeidsavtale med EU. Til å begynne med var dette en forholdsvis liten og fredelig aksjon hvor det hovedsakelig deltok studenter. Det revolusjonære preget som truet president Janukovytsj’ makt, fikk Euromaidan først etter at politiet brutalt slo ned studentaksjonen natten mellom 29. og 30. november. Før dette tidspunktet var det ingenting i Ukraina som varslet om noen revolusjon.

Mikheil Saakasjvilis andre og siste presidentperiode utløp imidlertid 17. november 2013. Da Euromaidan begynte, var det hans politiske motstander Giorgi Margvelasjvili som var Georgias president, og Saakasjvili kunne på ingen måte gi ordre gjennom noen slags statlige institusjoner.

I filmen er det en scene der en av «skarpskytterne» med navnet Aleksandr Revazisjvili ser på noen opptak på et nettbrett og bekrefter: «Ja, det er meg. Det er teltet som vi bodde i. Der er jeg. Det er da vi var sammen med journalisten, da han kom inn i teltet. Vi skulle drive med provokasjoner…». Opptaket på nettbrettet er veldig kort og av lav kvalitet, og det er vanskelig å sammenlikne personen i teltet med personen i filmen. Det ser likevel ut til at Revazisjvili har blitt merkbart eldre etter tre og et halvt år. 




I filmen kommer Negrazde med en veldig merkelig tilståelse. Han forteller at Mamuka Mamulasjvili, Saakasjvilis militærrådgiver og leder for de georgiske skarpskytterne som hadde kommet til Kiev, hadde sagt til ham: «Koba, situasjonen kommer til å bli vanskelig. Vi må begynne å skyte. Vi kan ikke tillate at det blir holdt tidlige valg. Ja, tidlige valg». Men å ikke tillate tidlige valg betød på det tidspunktet å bevare Janukovytsj’ makt. Så på hvem sin side stod skarpskytterne? Og hvordan forholder dette seg til det som den andre personen i filmen sa om at Saakasjvili ønsket å gjøre revolusjon i Ukraina? Men filmskaperen er åpenbart ikke særlig kjent med Euromaidans historie – disse selvmotsigelsene bekymrer ikke det minste.

Historien om skarpskytterne som skjøt både mot deltakere på Euromaidan og på politiet er ikke ny. Kort tid etter hendelsene la Estlands utenriksminister Urmas Paet fram denne versjonen av historien til EUs utenriksminister Catherine Ashton. Han refererte til legen Olha Bohomolets som ga medisinisk hjelp til deltakerne på Euromaidan. Paet snakket om at «signaturen» til skarpskytterne som drepte demonstrantene og politimennene var den samme, alle kulene var av den samme typen. I ettertid ble det klart at Bohomolets hadde blitt feiltolket – forvirringen oppstod sannsynligvis i oversettelsen. Bohomolets forklarte at hun ikke kunne ha sagt noe slikt ettersom hun ikke hadde mulighet til å undersøke kroppene til de drepte politimennene. 

Filmen ble først publisert på den italienske Internett-portalen Gli Occhi Della Guerra (Krigens øyne) som spesialiserer seg på videoer fra urolige områder. Portalen presenterer seg som et datterprosjekt til tabloidavisen Il Giornale som tilhører familien til Berlusconi. Senere ble filmen vist i TV-programmet Matrix på Canale5 som tilhører Berlusconis Gruppo Mediaset.

Kanal 1 la særlig vekt på det faktum at filmen var laget av en uavhengig italiensk journalist, for øvrig uten å navngi ham. Journalisten heter Gian Micalessin, og hans uavhengighet er heller tvilsom: Den siste tiden har han jobbet i Il Giornale hvor det publiseres artikler med prorussisk innhold, og noen ganger opptrer han på den statseide russiske radiostasjonen Sputnik. 

Les mer:



Ingen kommentarer: