fredag 14. juni 2019

Uskyldige narkodømte

Grunndykk
Onsdag 12. juni demonstrerte noen tusen russere til støtte for gravejournalisten Ivan Golunov og andre som har blitt uskyldig anklaget og dømt for narkotikakriminalitet i Russland.  Demonstrasjonen var ikke godkjent av myndighetene, og over fem hundre demonstranter ble arrestert, ifølge OVD-Info. Nesten en av tre av de innsatte i russiske fengsler er dømt etter narkotikalovgivningen. Planting av narkotika er en utbredt praksis blant politiet i Russland, og ifølge eksperter, sitter titusenvis av russere i fengsel etter å ha blitt uskyldig dømt for narkotikalovbrudd. Her er noen få eksempler.

«Politimannen ble tatt for å plante heroin, men dem han hadde fått satt i fengsel, sitter fortsatt inne»

7x7, 11. juni 2019
Daniil Kusnetsov

Ivan Golunov at the Nikitinsky Districtional Court (photo by E. Feldman), 2019-06-08 (5)
Journalist Ivan Golunov i rettssalen, 8. juni 2019
Bilde: Jevgenyj Feldman, via Wikimedia Commons

Den 6. juni ble spesialkorrespondent for den russiske nettavisen Meduza Ivan Golunov arrestert i sentrum av Moskva etter at det angivelig var blitt oppdaget syntetisk dop i ryggsekken hans. På samme tidspunkt ble det angivelig funnet kokain i boligen hans. Dermed ble journalisten siktet for besittelse av ulovlige stoffer med den hensikt å selge dem. Golunov og kollegene hans var imidlertid sikre på at narkotikaen var plantet. Den 11. juni, etter en massiv folkeaksjon, frafalt politiet anklagene mot Golunov. 7x7 vil minne om andre narkotikasaker hvor skyldspørsmålet har vært åpenbart kun for politiet.

Zjalaudi Geriev. Tsjetsjenia
Den tsjetsjenske journalisten fra nettavisa Caucasian Knot anerkjennes som politisk fange av Memorial. I 2016 ble han dømt til tre års fengsel for besittelse av marihuana. Ifølge Gerievs forsvarere ble han pågrepet på vei til flyplassen, de banket ham opp og plantet en pakke viltvoksende cannabis ble på ham. Politimennene som pågrep Geriev, ga følgende begrunnelse for å ransake ham: «For det første – skjegget, og for det andre – hva gjorde han ved gravplassen?»

Ifølge politiet ville Geriev røyke marihuana ved en gravplass, men noe utstyr for å gjøre dette hadde de ikke funnet på ham. To vitner som var blitt brukt som vinter i flere andre saker, bekreftet det politietterforskerne hadde sagt. Gerievs advokater bemerket at avhørsprotokollen var blitt forfalsket.

Ojub Titiev. Tsjetsjenia
Lederen for Memorials kontor i Groznyj ble pågrepet i januar 2018 nær landsbyen Kurtsjaloj. Under passasjersetet i bilen hans ble det «funnet» narkotika. Ifølge Titiev selv ble narkotikaen plantet på ham to ganger: Første gangen var det ikke vitner til stede, så de sendte ham ut på veien igjen med en politimann – der ble han stoppet på nytt, og på nytt ble en pakke ulovlig stoff «funnet» i bilen. Titievs familie forlot Tsjetsjenia etter at de hadde fått besøk av siloviker hjemme hos seg. Etter arrestasjonen begynte menneskerettighetsaktivister fra Memorial i Ingusjetia å motta trusler. Først etter en anmodning fra Mikhail Fedotov, som leder Presidentrådet for menneskerettigheter, og menneskerettighetsombud Tatjana Moskalkova, fikk Titiev besøk av advokat. Titievs advokat Sultan Telkhigov ble også tvunget til å dra fra Tsjetsjenia. Ifølge forsvarerne trikset etterforskerne med resultatene fra vitnekonfrontasjonen: Vitnet hadde ikke gjenkjent Titiev, men neste dag ble resultatet annullert, og det ble erklært at vitnet faktisk hadde gjenkjent ham. I mars 2019 ble Titiev dømt til fire år i straffekoloni, men den 10. juni bestemte byretten i Sjali i Tsjetsjenia at Titiev skal løslates på prøve. Dommen vil tre i kraft etter ti dager. Titiev anerkjennes som politisk fange på grunn av den fabrikkerte saken mot ham.

Lija Milusjkina og Artjom Milusjkin. Pskov
De to samfunnsaktivistene ble mistenkt for distribusjon av narkotika på nyåret 2019. Lija Milusjkina sitter i husarrest, hvor hun er sammen med barna, mens ektefellen er i varetektsfengsel. Milusjkina ledet bevegelsen Åpent Russlands (Otkrytaja Rossija) avdeling i Pskov. Ekteparet er siktet for salg av amfetamin. Siktelsen bygger på forklaringene til to hemmelige vitner under pseudonymene «Denis» og «Olja», som angivelig skal ha kjøpt amfetamin av ekteparet.

Fjodor Ovtsjinnikov. Moskva
Gründeren som har grunnlagt pizza-kjeden «Dodo-pizza» åpnet sin første restaurant i Syktyvkar i 2011. I 2018 spredte franchise-konseptet hans seg til mange verdens land, deriblant til Sør-Amerika. På en av bedriftene hans i Moskva fant noen ansatte narkotika og tilkalte politiet. Etter dette ble Ovtsjinnikov flere ganger innkalt til avhør som vitne. Begrunnelsen var en anmeldelse levert av en pensjonist, som til journalister avviste å ha noe med saken å gjøre. Ovtsjinnikov og franchisetakeren på pizzeriaen hvor det var funnet narkotika, ble tvunget til å undertegne taushetserklæringer. Selv kalte gründeren saken for «en grov provokasjon*», og sa at selskapet hans var mistenkt for å smugle narkotika fra Sør-Amerika.

Artjom Loskutov. Novosibirsk
Kunstneren og arrangøren av 1. mai-toget Monstrasjon i Novosibirsk satt i 2009 én måned i varetekstfengsel, siktet for narkotikasalg. Politimannen som pågrep Loskutov, Aleksej Bornikov, har siden blitt dømt til åtte års fengsel for forfalskning av bevis i en annen straffesak: 

«Jeg husker det forundret meg at Bornikov kom kjørende i en ny doning hver gang det var rettsmøte: Det var Infiniti, Lexuser, i den duren der. Selv om han var av lav grad (løytnant) og kun et par år eldre enn meg (24-25 år). Senere ble jeg kontaktet av folk som Bornikov hadde satt i fengsel. Det var det samme opplegget, de hadde fått plantet heroin på seg og ble presset for penger for å slippe fri. Til ransakingene hadde Bornikov med seg de samme vitnene som han hadde hos meg. Jeg gikk for å avgi forklaring om at vitnene var bekjente av politimannen, og at ransakingsprotokollene derfor er lovstridige, at sakene burde lukkes og folk settes fri, men det hjalp ingenting. For et par år siden ble Bornikov tatt for å plante heroin. Han økte oppklaringsprosenten, men de fulgte visst med på ham. Dette er ikke en historie om rettferdighet. De som han fikk satt i fengsel, sitter fortsatt inne», skrev Loskutov på sin Facebook-side i 2016.

Leonid Zjeguljov. Moskva
Broren til Meduza-journalist Ilja Zjeguljov ble arrestert høsten 2016. I lommene hans ble det funnet hasj, familien avviste ikke at han brukte narkotika en gang i blant, men de var uenige i at han hadde solgt. De var helt sikre på at narkotikaen var plantet, vitnene var bekjente av politietterforskerne og hadde kommet i samme bil som dem. Etter at Ilja Zjeguljov snakket offentlig om saken mot broren, sendte domstolen saken tilbake til påtalemyndigheten «pga. feil i tiltalebeslutningen». Men i april 2018 ble han dømt til tre års fengsel. Han har erkjent delvis straffeskyld.  

Aleksandr Tsjetsjurov. Moskva
Det var Roman Popkov, journalist og tidligere aktivist i det forbudte nasjonal-bolsjevikiske partiet, som fortalte historien om denne hviterusseren:

«Det var i 2007. Politietterforskere fra FSKN (Det føderale narkotikapolitiet, nå en del av MVD) drev Tsjetsjurov og vennen hans til å begå et lovbrudd. Vel, lovbrudd og lovbrudd… Under falske kallenavn snakket politimennene med de to hviterusserne på internett, og overtalte dem til å ta med seg hostetabletter av typen Tussal til Moskva for å selge til dem. I Hviterussland kan man kjøpe Tussal fritt på apoteket, men her i Russland er det ikke et registrert legemiddel. Guttene, de idiotene, kjøpte Tussal og dro med toget til Moskva. De ble «tatt imot» like på perrongen til Belorusskij jernbanestasjon. Slik havnet denne helt unge mannen på cella vår i Butyrka, siktet for en spesielt grov forbrytelse. Paragraf 228.1 i straffeloven. For Tussal-tabletter, som kan selges fritt i Hviterussland, men som ikke er godkjent i Russland, inneholder små doser av det psykotropiske virkestoffet dekstrometorfan hydrobomid. Så en dag kom Aleksandr tilbake til cellen fra retten med en dom på 14 år. Det var en av de tøffeste dagene for meg gjennom hele soningstida. Se for deg en gutt på noen-og-tyve år som befinner seg i et fremmed land og får 14 år under strengt regime. Jo, på grunn av sin egen stupiditet, men også på grunn av den grenseløse sjofelheten til politimennene som framprovoserte lovbruddet, lokket dem ut av landet sitt og inn i fengsel».

Daniil Katsnelson. Moskva
Filmprodusenten ble pågrepet på en flyplass i Moskva da han kom fra Goa. I bagasjen hans ble det oppdaget en pipe med 0.02 gram narkotika. En slik ørliten dose er ikke brukelig til noen ting, men det rakk for å sikte ham for smugling og varetektsfengsle ham.

Martin Kotsjesoko. Naltsjik
Aktivisten og lederen for den tsjerkessiske organisasjonen Khabze ble pågrepet den 7. juni 2019, mistenkt for å drive narkotikahandel. Han fikk først ikke lov til å få besøk av advokat og familie, og fikk i stedet en rettsoppnevnt advokat. Tsjerkessiske aktivister har lansert en underskriftskampanje til støtte for Kotsjesoko, som i 2018 arrangerte han minnemarkeringer for de omkomne under kaukasuskrigene (1817 – 1864). En av aksjonene endte i sammenstøt med politiet.

Mikhail Khramtsov. Jurja
I 2017 ble det reist straffesak mot to politietterforskere fra tettstedet Jurja i Kirov oblast for «falskneri» og «maktmisbruk». De ble siktet for å ha plantet narkotika på Khramtsov. I januar 2019 ble den ene av dem frifunnet, mens den andre erkjente seg skyldig og fikk en straff på 120 000 rubler. Retten fastslo at Khramtsov hadde blitt tatt inn til politiet uten å ha blitt kroppsvisitert på stedet for pågripelsen. Bilen som han kjørte i, var heller ikke blitt undersøkt etter reglene, først senere ble bilen, etter anmodning fra politietterforskerne, sjekket av en trafikkpolitimann uten vitner til stede. Det var slik narkotikaen ble funnet. Til tross for at beslagleggelsen var skjedd på ulovlig vis, la politiet narkotikaen i en pakke sigaretter som de puttet i bukselommene til Khramtsov, hvorpå de beslagla pakken i vitners nærvær.

Oversatt fra 7x7

*Provokatsija – en felle lagt av (sikkerhets)myndighetene for å oppnå et mål, for eksempel for å bringe noen i vanry

Les mer: 

Ingen kommentarer: