fredag 12. april 2019

«Vi er her for å evolusjonere»

Grunndykk

Tidenes største antisøppel-aksjon i Arkhangelsk

7x7, 7. april 2019
Karina Zabolotnaja

Den 7.april ble det holdt en ikke-godkjent aksjon i Arkhangelsk mot å importere avfall fra andre regioner til Arkhangelsk-regionen. Ifølge ulike anslag deltok mellom tre og ti tusen mennesker på aksjonen. De gikk først i tog på Troitskij-prospektet, og holdt deretter et massemøte på Lenin-plassen utenfor lokalene til oblastens regjering og regionalforsamlingen. 7x7s korrespondent gikk sammen med demonstrantene til allmenningen og fulgte begivenhetene der.

«Beskytt ditt Pomorje»
Bilde: Roman Filkovskij, via 7x7

Initiativtakerne til protestaksjonen, medlemmer av bevegelsen «Pomorje er ingen søppeldynge», hadde ikke greid å bli enige med bymyndighetene om hvor og hvordan aksjonen skulle gjennomføres. Det var Jurij Tsjesnokov, styremedlem i regionallaget til partiet Jabloko, som hadde varslet borgermesteren om aksjonen. Men den 3. april ble han pågrepet av politiet. Han ble beskyldt for å ha unnlatt å betale et forelegg. Kvelden den 7. april ble han framstilt for Arkhangelsk byrett. At en av protestbevegelsens ledere var fraværende, påvirket ikke de andre aksjonistenes besluttsomhet. Allerede klokka 1130, en halvtime før demonstrasjonen etter planen skulle begynne, var de første demonstrantene på vei mot Fagforeningsplassen (plosjtsjad Profsojuzov, o.a.). 

 På samme tid ble Verdens helsedag feiret på Lenin-plassen, halvannen kilometer unna. Denne dagen markeres årlig i Arkhangelsk-regionen, og i år ble markeringen annonsert den 4. april. Utenfor bygget til regionalforsamlingen stod det en fangebil, og på Troitskij-prospektet, hvor det planlagte toget skulle gå til Lenin-plassen, stod det trafikkpatruljer og busslaster med politimenn. På en av sidegatene parkerte det en buss med spesialsoldater fra OMON.

Klokka 1145 hadde det samlet seg rundt hundre mennesker på Fagforeningsplassen.

«Vi har kommet hit for å evolusjonere. Hvis vi blir pågrepet i dag, så er det et åpenbart tegn på at myndighetene er redde for disse menneskene som går ut for å demonstrere. Det vil være en tydelig indikasjon på at vi er sterkere og at vi kan gjenvinne vår egen jord», forteller ei jente som heter Polina.

Andre demonstranter holdt plakater over hodet med «Skammens regiment» – det er det folk i Arkhangelsk kaller lokale politikere og embetsmenn som støtter planene om å anlegge søppeldeponi ved Sjies togstasjon. Da klokka var 1200 og toget gikk ut på Troitskij-prospektet, hadde antallet demonstranter økt til over tusen.



Allerede ved første veikryss var veien sperret av en lang rekke politimenn. En av offiserene ropte i en megafon at de oppmøtte måtte opprettholde orden og bevege seg over til fortauet. Men det var ingen som stoppet på oppfordringen hans, toget fortsatte bare å bevege seg mot kjeden av politimenn som gikk tvers over gata. Menneskemengden korket seg flere steder på den avsperrede veien.

«Det er en skam! Det er en skam!», ropte demonstrantene i kor da de første rekkene nådde fram til politisperringen.

Politiet hindret ikke toget i å gå forbi dem, og omsider strakk det seg ut og ble noen hundre meter langt. Kollektivtrafikken stanset opp, og passasjerene sluttet seg til toget.  

På vei til Lenin-plassen prøvde politiet å sperre gata fire ganger, men hver gang skjedde det samme – folk gikk bare tvers gjennom sperringen og fortsatte videre. På togets flanker gikk det folk med spader, feiekoster og søppelposer. De oppfordret de nysgjerrige tilskuerne til å «bli med på dugnad». Men da 7x7s journalist spurte dem hva slags dugnad det var snakk om, ville de ikke svare.

Rundt klokka 1230 var de første demonstrantene kommet fram til allmenningen ved regjeringsbygget. De som feiret helsedagen, skyndte seg med å pakke sammen flaggene og få barna bort fra plassen. Initiativtakerne til protestaksjonen satte opp lydanlegg og mikrofoner på en improvisert scene ved Lenin-monumentet.

Ifølge journalister fra det lokale nettstedet 29.ru møtte det opp rundt tre tusen mennesker totalt. Telegram-kanalen Nezygar anslår at det var ti tusen, et antall som arrangørene av aksjonen også gir sin tilslutning til.

«Det er fint å feire, men barnas helse er mer verdifull enn en fest. For søppelfyllinger har ikke gitt noen bedre helse. Vi vil at planene om søppelimport til Arkhangelsk oblast skal skrinlegges. Men det er ikke lenger nok. Vi har innsett at guvernøren vår er en forræder. Han sa at 96 % av befolkningen er pøbler og at han er likegyldig med hva vi mener. Derfor krever vi et totalforbud mot søppelimport og guvernør Orlovs avgang. I tillegg vil vi ha kildesortering og bygging av gjenvinningsanlegg», fortalte aktivisten Andrej Borovikov til 7x7s korrespondent etter at han hadde holdt tale.

Det var på et møte med fagforeningsledere den 5. april at lederen for Arkhangelsk oblast, Igor Orlov, kom med uttalelsen som har skapt misnøye blant demonstrantene. Med journalister til stede sa guvernøren at han ikke bryr seg om sin egen popularitet og den offentlige mening: «Jeg driter i disse tallene. Hvis jeg skal orientere meg etter disse tallene, skulle jeg ha gått og hengt meg den 13. mai 2012 (Dmitrij Medvedev utpekte Igor Orlov som midlertidig fungerende guvernør den 13. januar 2012, fire måneder tidligere). Ikke faen om jeg skal henge meg. Jeg vet hva jeg gjør, og jeg vet at jeg har rett! I over 20 år har jeg bodd her, barna mine er født her. Men denne pøbelen, som er null og ingenting verdt, driver og sier at jeg er fra Gud vet hvor, Kaliningrad eller Ukraina. Vel, jeg har vært her i 28 år».  

Bilde: Roman Filkovskij, via 7x7

Ordet «pøbel» ble nevnt mange ganger fra scenen. Da møtet hadde vart en times tid, ba politimajor Aleksej Ogorelkov de fremmøtte om å avslutte aksjonen og gå rolig hvert til sitt, og hevdet at de allerede hadde oppnådd det de ønsket. To OMON-busser og en fangebil kjørte opp til inngangen til regionalforsamlingen, mer enn 50 politimenn stilte seg opp i to rekker og lagde en passasje bort til Lenin-monumentet.

Men det skjedde ingen pågripelser. Etter en halvtime kjørte bussene og fangebilen bort. Klokken 1335 begynte demonstrantene å bryte opp. Men noen bestemte seg for å fortsette protesten og satte opp en plakat ved sokkelen til monumentet. Politiet kom straks tilbake igjen og tok med seg plakaten.

Etter demonstrasjonen dukket følgende melding opp på «Pomorje er ingen søppeldynges» side på VKontakte: «Vi gir oss ikke før de slutter å bygge i Sjies».

Bilde: Roman Filkovskij, via 7x7

Sommeren 2015 begynte det Moskva-baserte selskapet Tekhnopark å bygge et kjempedeponi over et område på 5000 hektar ved Sjies togstasjon i Lenskij-distriktet, hvor det skal dumpes husholdningsavfall fra Moskva. Planen er at den skal kunne motta mellom 55 og 90 vogner med avfall i døgnet – opptil fem tog daglig.

I høst utløste dette massive protestene mot «dynge i Sjies» både i Arkhangelsk oblast og i naborepublikken Komi. De største aksjonene fant sted 2. desember og 3. februar da titalls tusen mennesker deltok. Protestene har også funnet støtte i andre regioner i Russland.

I desember 2018 begynte aktivistene å holde døgnvakt i Sjies – hver uke kommer det frivillige hit, daglig går de flere runder rundt byggeplassen og dokumenterer lovbrudd.

Siden slutten av mars har politiet pågrepet fem aktivister. De største aktivistgruppene på VKontakte har blitt blokkert. Den 7. april foregikk det økoprotester i flere regioner i Russland. De største var i Arkhangelsk, Severodvisnk og Kotlas.

Oversatt fra 7x7

Ler mer:

Ingen kommentarer: