lørdag 10. august 2019

«Hva er dette for slags gestapometoder? Har de tenkt å bure inn heile Moskva?»

Grunndykk
For den fjerde lørdagen på rad demonstrerte moskovitter i dag for rettferdige lokalvalg. Mellom 50 - 60 000 mennesker deltok i dagens demo, ifølge organisasjonen Belyj Stsjettsjik. I tillegg ble det holdt solidaritetsaksjoner til støtte for moskovittene i flere andre byer. Den 8. september skal det avholdes guvernør- og parlamentsvalg i flere russiske regioner, blant annet til bystyret i Moskva. Folk protesterer mot at 57 uavhengige kandidater nektes å stille. Den økende oppslutning omkring protestene kommer også som en reaksjon på myndighetenes voldsomme og hardhendte behandling av demonstrantene under og etter den ikke-godkjente demonstrasjonen den 27. juli da nesten 1400 mennesker ble arrestert. De fleste slapp ut etter kort tid, men mot noen av demonstrantene er siktet for deltakelse i masseopptøyer, noe som flere kommentatorer hadde forutsagt ville skje. Disse risikerer opptil 8 år i fengsel. Forrige lørdag ble igjen rundt 1000 mennesker arrestert.

Det økende oppmøtet under demonstrasjonene og politiets framferd mot demonstrantene gjør at stemningen minner mer og mer om den som var i 2011-2012. Også den gangen demonstrerte tusenvis «for rettferdige valg», og det endte med Bolotnaja-prosessen hvor over 30 personer ble siktet for masseopptøyer og vold mot politiet, og flere rømte landet for å unngå straffeforfølgelse. Aksjonen den 27. juli ble noe misvisende kalt «velgermøte» siden de mest fremtredende uavhengige kandidatene var blitt fengslet like før møtet skulle finne sted.


Дмитрий Гудков общается с народом
Opposisjonspolitiker Dmitrij Gudkov snakker under en av demonstrasjonene.
Til venstre for ham står Ilja Jasjin. Begge er utestengt fra å stille til bystyrevalget i Moskva.
Gudkov soner en 30-dages fengselsstraff, som betyr at han ikke slipper ut
før valget er overstått. Ilja Jasjin fikk en 10-dagers fengselsstraff.
Bilde: Mikhail Khodorkovskijs YouTube-kanal, via Wikimedia Commons

På dagens demonstrasjon opptrådte blant annet rapperen Face og gruppa IC3PEAK. Også andre kjente personer hadde oppfordret fans til å stille opp, blant annet YouTuberen Jurij Dud og rapperen Oxxxymiron. Demoen var, i motsetning til den som ble holdt den 27. juli, godkjent av myndighetene. Dermed ble bare rundt ti mennesker arrestert mens demonstrasjonen pågikk, men etterpå gikk politiet til aksjon, forfulgte folk i gatene, og arresterte 178 mennesker, ifølge organisasjonen OVD-Info (per kl. 2000 norsk tid). Mindre grupper fortsatte å demonstrere forskjellige steder og ropte blant annet «Putin er en tyv» og «Ned med politistaten». Også opposisjonspolitiker Ljubov Sobol ble arrestert i dag. Hun er en av kandidatene som nektes å stille til bystyrevalget i Moskva.

Enda en person er siktet for gateopptøyer i 27. juli-saken


Znak.com, 9. august 2019

I 27. juli-saken har en tolvte person blitt siktet for deltakelse i masseopptøyer. Advokaten hans Maksim Pasjkov forteller at etterforskningskomiteen har siktet Ajdar Gubajdulin etter den russiske straffeloven artikkel 212 paragraf 2 om «Masseopptøyer». Ifølge Pasjkov holdes Gubajdulin for øyeblikket pågrepet og vil om kort tid fremstilles for varetektsfengsling. «Alle skjønner at det ikke har forekommet noen masseopptøyer. Etterforskerne går kun til aksjon om natta. Hva er dette for slags gestapometoder? Har de tenkt å bure inn heile Moskva?», legger Maksim Pasjkov til.

I natt ble det kjent at siloviker gikk til ransakelse hjemme hos Gubajdulin. Detaljer om aksjonen er foreløpig ukjent. I tillegg til Ajdar Gubajdulin er elleve andre personer siktet i 27. juli-saken: Sergej Fomin, Jevgenij Kovalenko, Kirill Zjukov, Ivan Podkopajev, Samariddin Radzjabov, Aleksej Minjajlo, Jegor Zjukov, Daniil Konon, Vladislav Barabanov, Sergej Abanitsjev, og en ettersøkt person som etterforskningskomiteen foreløpig ikke har villet navngi.

Etterforskningen av masseopptøyer ble reist nesten en uke etter den ikke-godkjente protestaksjonen som fant sted den 27. juli. Demonstrantene samlet seg først utenfor Moskva rådhus hvor de skulle møte uavhengige kandidater til bystyret som ikke får stille til valg. Ettersom politiet «rensket» Tverskaja-gata for folk temmelig raskt, fortsatte aksjonen i nabogatene.

Selv om aksjonen ble preget av gjentatte sammenstøt med politiet, oppførte demonstrantene seg ikke aggressivt. Ifølge politiet tok rundt 3500 mennesker del i demonstrasjonen den 27. juli, mens opposisjonelle snakker om 10 000 demonstranter. Ifølge OVD-Info ble over 1300 mennesker arrestert. Agora kaller dette tallet rekordhøyt i nyere russisk historie.

Oversatt fra Znak.com

Bildet er fra dagens (10. august) godkjente demonstrasjon da rundt 50 000 mennesker samlet seg på Sakharov-prospektet i Moskva.

Ingen kommentarer: