mandag 29. juli 2019

Sibir brenner: «Det har blitt en landsomfattende miljøkatastrofe»

Grunndykk
Det er ikke uvanlig at Russland rammes av skogbranner sommerstid, men årets branner er større enn normalt. Myndighetene har ikke forsøkt å slukke brannene – de mener det vil bli for dyrt. I 2015 kom det nemlig en regelendring som sier at dersom omkostningene ved å slukke brannene overgår tapskostnadene, og dersom det ikke bor folk i området, trenger en ikke gå til aksjon for å bekjempe flammene.

Bilde: fires.ru

Skogbrannene i Russland dekker et område like stort som Belgia eller Krim

Znak.com, 29. juli 2019
Ignat Bakin


Over 30 000 kvadratkilometer med skog står i brann, noe som tilsvarer et område på størrelse med Krim eller Belgia. Totalt har over 100 000 km2 skog brent ned denne sesongen – det er større enn arealet til Portugal eller til Slovakia og Kroatia til sammen. Tallene er hentet fra nettsiden til Greenpeace i Russland.

Det er Sibir og russisk fjerne østen som herjes av branner i år. Ifølge Skogverntjenesten foregår de verste skogbrannene for øyeblikket i regionene Irkutsk, Krasnojarsk, Khabarovsk, Jakutia, Burjatia, Magadan, Khanty-Mansia, og dessuten på Kamtsjatka. I Jakutia brenner 11 600 km2 skog, i Krasnojarsk – 9600 km2 og i Irkutsk – rundt 5500 km2 (korrigerte tall, o.a.).

Den tykke røyken fra brannene i Sibir har nådd Ural, Kazakhstan og Volga-regionen. I regionene Altaj, Kuzbass og Novosibirsk er det sendt ut «svart himmel»-varsel, som fordrer at fabrikker reduserer utslippene. «Skogbrannene øst i Russland er ikke lenger et lokalt problem, det har blitt en landsomfattende miljøkatastrofe», fastslår Greenpeace.  

Regionale myndigheter har bestemt seg for ikke å slukke de brannene som befinner seg innenfor såkalte kontrollsoner, og 90 % av brannene foregår nettopp der. Dette er vanskelig tilgjengelige områder, og de forventede omkostningene av slukkingsarbeidet overgår skadekostnadene. Brannslukking skjer kun i tilfeller der bosettinger eller infrastruktur står i fare.

«Hvis det oppstår en brann i en kontrollsone, kan regionale myndigheter bestemme at det er økonomisk uhensiktsmessig å slukke dem, og at de ikke vil sette inn ressurser til bekjempelse av brannene. Brannene blir kun overvåket av satellitter», forklarer Greenpeace.

Dette er regler som ble innført i 2015. Føderale styresmakter fastsatte da hvilke områder hvor brannslukking ikke er nødvendig. Det gjelder blant annet omtrent en tredjedel av Irkutsk oblast og størsteparten av Krasnojarsk kraj, skriver Taiga-Info.

Det er de regionale beredskapskommisjonene som vurderer det mulige skadeomfanget og bestemmer hvilke ressurser som skal settes inn. Skadekostnadene regnes i hovedsak ut basert på minsteprisen på utnyttbar tømmer (og om tømmeret ikke kan utnyttes, er skadekostnaden lik null). Dermed koster ofte skogbranner nesten ingenting, skriver Vedomosti. Samtidig går det årlig tre ganger så mye (30 000 km2) skog opp i flammer som det som blir felt av skogbruksnæringen, ifølge økolog i WWF Konstantin Kobjakov.

I tillegg tas ikke vann- og luftforurensing med i skadeberegningen, og heller ikke de antatte helseskadene som påføres dem som blir nødt til å puste inn den giftige røyken.

Økologer slår fast av skogbrannene i Russland vil få katastrofale følger. De fleste brannene har oppstått som resultat av trefelling og arbeid i marka. I startfasen kunne man raskt ha fått kontroll over brannene, men på grunn av ressursmangel dekker byråkratene seg bak regelendringene fra 2015.

         Video fra et brannområde i Krasnojarsk kraj

Greenpeace har satt i gang en underskriftskampanje hvor de ber Statsrådet*om å sette inn umiddelbare tiltak for å ta kontroll over brannene. De krever at det skal sendes forsterkninger for brannbekjempelse, at folk som bor i røyklagte områder skal få hjelp, og at kontrollsonene må innskrenkes for å hindre at liknende katastrofer gjentar seg i framtida.

«Regionale myndigheter hevder at situasjonen er under kontroll, men det er åpenbart at de ikke er i stand til å få bukt med brannene. Det må settes inn krefter umiddelbart for å få slukket brannene der hvor det er mulig», skriver Greenpeace.

Oversatt fra Znak.com

*Gosudarstvennyj sovjet Rossiskoj Federatsii, Den russiske føderasjons statsråd, et rådgivningsorgan for den russiske presidenten i særdeles viktige saker, opprettet av Putin i år 2000, og arvtaker av det sovjetiske statsrådet, og statsrådet til tsar Nikolaj II. 

          Røyken har lagt seg over byene i Sibir

Ingen kommentarer: