mandag 24. september 2018

«Det russiske samfunnet er modent for endringer»

Grunndykk
Znak, 22. september 2018

Det russiske samfunnet er i bedre forfatning enn vanligvis antatt, og det etterspør endringer. De som motsetter seg endringer, er forvaltningseliten, de som har interesse av å bevare status quo. Dette sa statsviter Jekaterina Sjulman da hun deltok i paneldebatten «Kan Russland være annerledes?» på Skolkovo School of Management i Moskva.

Jekaterina Sjulman taler på Sakharov-senteret, juni 2017
Mikhail Kovalevskiy, via Wikimedia Commons

I Russland finnes der en betydelig avstand mellom den typiske borgeren og den typiske byråkraten, sier Sjulman. En gjennomsnittlig borger er en 39 år gammel kvinne som jobber i servicenæringen, mens en typisk byråkrat er en 64 år gammel mann med bakgrunn fra institusjoner med streng hierarkisk struktur. I tillegg tilsier alderen at byråkraten må være preget av det sovjetiske systemet.  

Jekaterina Sjulman kaller denne spenningen mellom samfunnet og den administrative eliten, som nekter å rikke på seg, for en av de grunnleggende konfliktlinjene i russisk politikk.

Det russiske samfunnet blir ofte framstilt som sykt og i dårlig forfatning, men sosiologiske undersøkelser tilbakeviser dette, forteller Sjulman. «Det er alminnelig oppfatning at det russiske samfunnet er unormalt, men egentlig er Russland et normalt land. Vi har sosiale indikatorer som i stor grad peker i riktig retning». Ta drapsraten, for eksempel, selv om den holder seg høyt, ser vi en tendens til nedgang, og for sosiologer er trender viktigere enn absolutte tall, forteller Sjulman.

På spørsmål om hvem det er som etterspør endringer i Russland, svarer Sjulman at det er enklere å finne dem som ikke etterspør dette. «Vi finner dem på toppen av forvaltningsspyramiden. Det de etterspør, er såkalt stabilitet», sier hun. Men hun minner samtidig om at tiden ikke kan stoppes. Langsiktige trender fortsetter å påvirke det russiske samfunnet, og hovedtrendene er urbaniseringen og aldringen av befolkningen.

Sjulman talte for studenter ved handelshøyskolen Skolkovo, som i disse dager feirer 12 års jubileum.

Ingen kommentarer: