mandag 13. august 2018

«Et utilslørt ran»: Russland diskuterer pensjonsreformen

Grunndykk
Krym.Realii
Ljubov Tsjizjova, 8. august 2018

Tre initiativgrupper arbeider for at det skal avholdes folkeavstemning om den planlagte pensjonsreformen som vil heve pensjonsalderen. På onsdag erklærte Den sentrale valgkommisjonen at spørsmålene som de har foreslått er i tråd med loven «Om folkeavstemminger». Nå må initiativtakerne opprette minst 42 regionale undergrupper og samle inn 2 millioner underskrifter. Maksimalt 50 tusen underskrifter kan samles inn per region. 

Kommer russerne til å ta til gatene?
41 % tror det er svært sannsynlig med masseprotester mot fall i levestandarden eller til støtte for sine rettigheter.
28 % er villige til å delta i masseprotester.
«Vi vil leve til vi bli pensjonister. På tide å skifte ut makthaverne»

Over hele Russland foregår der demonstrasjoner mot å heve pensjonsalderen. Ifølge Levada-senteret er 89 % av innbyggerne imot forslaget om ny pensjonsreform. Opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj har bebudet nye aksjoner, og foreslår at de skal holdes på valgdagen den 9. september. Navalnyj sier at han har tenkt å gjøre pensjonsalderen til hovedtema under det forestående valget (den 9. september skal der holdes suppleringsvalg til Statsdumaen, i tillegg til flere regionale valg, o.a.).

Første gangs behandling av det nye lovforslaget i Statsdumaen skjedde i juli. Regjeringen ønsker å heve pensjonsalderen til 65 år for menn, og til 63 år for kvinner (fra henholdsvis 60 og 55, o.a.). Reformforslaget har allerede utløst protestaksjoner i flere titalls byer i Russland.

Den sentrale valgkommisjonen har godkjent spørsmålet som er foreslått av initiativgruppa til Ilja Sviridov, borgermesterkandidat i Moskva for partiet «Et rettferdig Russland». Spørsmålet er formulert slik: «Er du for at alderen, fastsatt av den russiske føderasjonens lovgivning om pensjonsytelser slik den framgår per 1. juni 2018, som ved oppnåelse av gir rett til alderspensjon, ikke skal endres?»

«Jeg setter stor pris på valgkommisjonens avgjørelse. Det er virkelig et gjennombrudd. Nå er alle de juridiske hindrene fjernet. Oppgaven vår nå blir å konsolidere kreftene, slik at folkeavstemningen kan holdes. Det er en teknisk oppgave. Vi begynner å løse den nå, fordi vi mente at det var for tidlig å samle sammen initiativgruppene før valgkommisjonen hadde fattet sin beslutning. Nå kan vi gjøre det. Vi er faktisk allerede i gang. Jeg tror vi greier det innen den to måneders lange fristen som loven har satt. Og når det gjelder de 2 millioner underskriftene, gitt den entydige og uforbeholdne reaksjonen i samfunnet til denne pensjonsreformen, tror jeg det er helt overkommelig», sier Ilja Sviridov.

Politikeren er sikker på at dersom det blir en folkeavstemning, kommer myndighetene til å lytte til innbyggerne og forkaste den upopulære reformen.

«Jeg mener at dette er et utilslørt ran. Fordi å heve pensjonsalderen med åtte år, uten noen forklaringer og uten noen klare endringer av pensjonssystemet som sådan – det er rett og slett tyveri. Når gjennomsnittspensjonen ligger på 14 tusen, og 12 måneder ganger åtte år, så betyr det at de kommer til å stjele minst 1 million 344 tusen rubler, altså nesten halvannen million rubler, fra hver russer. Dette er mye penger. Dessuten er der problemer i pensjonssystemet og Pensjonsfondet, men disse må løses med andre midler. Ifølge Rosstat har vi 72 millioner mennesker i arbeidsfør alder. Men bare 42 millioner betaler avdrag til Pensjonsfondet. Det betyr at 30 millioner mennesker får lønnen sin i «grå konvolutter». Vi må få dem ut av dette grå systemet, denne gråsonen. Staten kan ikke løse dette ved en så primitiv og banal finansiell beslutning, dette krever en mer kompleks metode, mer faglig baserte, og framfor alt mer sosiale redskaper», mener Ilja Sviridov.



Valgkommisjonen har også godkjent spørsmålet til en regional initiativgruppe i Altaj (fra Kommunistpartiet). Spørsmålet lyder slik: «Er De enig i at alderen, fastsatt av den russiske føderasjonens lovgivning om pensjonsytelser slik den framgår per 1. juni 2018, som ved oppnåelse av gir rett til alderspensjon (60 år for menn, og 55 for kvinner) ikke skal heves?»

I tillegg har kommisjonen godkjent spørsmålet til en tredje initiativgruppe fra Moskva-regionen, som er formulert slik: «Støtter De at alderen, fastsatt av den russiske føderasjonens lovgivning om pensjonsytelser slik den framgår per 1. juni 2018, som ved oppnåelse av gir rett til alderspensjon, ikke skal økes?»

Dette spørsmålet ble sendt til kommisjonen fra medlemmer av Fellesforbundet for frivillige organisasjoner for flerbarnsfamilier, blant annet forbundets president Marina Semenova. På møtet foreslo hun å senke pensjonsalderen for flerbarnsfamilier, og brukte seg selv som eksempel:

«Denne saken uroer mange flerbarnsfamilier. Der er også bestemødre og bestefedre som er bekymret for framtida til deres barn og barnebarn. Derfor er det ikke likegyldig for meg hva som skjer videre. Jeg og mannen min er 40 år. Selv skal jeg gå av med pensjon når jeg blir 50 år, fordi jeg er mor til flere enn fem barn. Men mannen min, for eksempel, går av med pensjon som 65-åring, og dette rammer familien vår hardt. Nå er vi 40 år, men helsa vår er langt ifra utmerket, vi bor ikke i Europa hvor det offentlige helsevesenet har et høyt nivå. Dermed aner jeg ikke om min stakkars mann kommer til å leve til han blir pensjonist. Jeg har også eldre barn. Dattera mi ble uteksaminert i år, hun er lærer i fremmedspråk. Nå skal hun begynne å jobbe. Jeg vil ikke at mitt barn skal bli pensjonist som 63-åring i stedet for 55. Det er en stor forskjell», sier Marina Semenova.

Nå må initiativtakerne opprette undergrupper i minst 42 regioner, og deretter begynne å samle inn de 2 millioner underskriftene. Maksimalt 50 tusen underskrifter kan samles inn per region.

Den gruppa som først gjennomfører alle de nødvendige prosedyrene og blir registrert, få anledning til å holde folkeavstemningen.

Adalbi Sjkhagosjev, første nestleder for Forent Russlands parlamentariske gruppe, har sagt at høringen om pensjonsreformen i Dumaen, som er satt til 21. august, kan bli et «profesjonelt alternativ til folkeavstemning». 


Samtidig driver medlemmer av partiet Forent Russland med opplysningsarbeid i befolkningen, og forsøker å forklare folk fordelene ved å heve pensjonsalderen. Men de finner ingen forståelse.

Boris Kravtsjenko, president for Den allrussiske arbeiderkonføderasjonen, tror ikke at de som har tatt initiativ til folkeavstemninga kommer til å lykkes med å samle inn de 2 millioner underskriftene mot pensjonsreformen:

«Prosedyren for å holde folkeavstemning er lagt opp slik ingen av de større politiske kreftene noen gang har lykkes med å få det til. Sist det ble holdt folkeavstemning i Russland, var i 1993. Det er på samme måte som med prosedyren som gjelder for streik – retten finnes liksom, og prosedyren er der, men å gjennomføre en lovlig streikeaksjon er i praksis umulig.  Jeg tror ikke noen av de registrerte initiativgruppene har noen framtidsutsikter for å føre saken helt fram til en folkeavstemning. Jeg tror ikke at de politiske kreftene som har valg denne veien som sin hovedstrategi, vil greie å finne noen løsning på regjeringens planer om å en øyeblikkelig og rask heving av pensjonsalderen. Jeg tror ikke dette er en strategi som kommer til å funke. Den gjør det vanskeligere for den folkelige fellesstrategien, som er å holde kollektive masseaksjoner, folkemøter og demonstrasjoner, for å få regjeringen til å endre sine intensjoner. Jeg er temmelig pessimistisk», sier Boris Kravtsjenko.

Han mener at den beste strategien for å få overbevist myndighetene om ikke å heve pensjonsalderen, er å holde protestaksjoner på gatenivå, noe som nå foregår i mange russiske byer:

«Kollektive aksjoner gir sine resultater. Vi er vitne til en vilje uten sidestykke hos russiske borgere til å stå opp for sine sosiale rettigheter og pensjonsrettigheter. Da regjeringa introduserte lovforslaget i Dumaen, satte en rekke organisasjoner, deriblant arbeiderkonføderasjonen, i gang en nasjonal kampanje – «Folk mot heving av pensjonsalderen». Vi har prøvd å koordinere det som skjer i regionene. På to måneder har det, ifølge våre opplysninger, blitt gjennomført mer enn 450 aksjoner i 281 byer i Russland. Geografisk sett er dette imponerende. Men siden det har vært sommer, og fotball-VM, noe som regjeringas strateger har tatt med i beregningen, er selvsagt antallet deltakere foreløpig ikke så veldig imponerende. Det er snakk om 2500 – 3000 mennesker som har deltatt i aksjonene. Men geografisk, det at protestene foregår på nye steder, massedemonstrasjoner i byer hvor andre aksjoner ikke har greid å samle mer enn 100 mennesker, mens det nå kommer opp mot et og to tusen, fem tusen flere ganger i Ufa, i Volgograd og i Omsk. Det gjør selvfølgelig et sterkt inntrykk.

Denne første bølgen har vist at folket er veldig misfornøyd, og at mennesker er rede til å gå til kollektive aksjoner mot reformen. I vår stab har vi ikke sett noen tegn til at denne beredskapen er i ferd med å dø ut. Vi ser en tilførsel av søknader om å holde demonstrasjoner og folketog i ulike byer. Denne folkelige mobiliseringen handler ikke om å lette på trykket, om å få utløp for frustrasjon, men om å få til faktiske endringer av lovforslaget, eller å få avblåst det fullstendig. Det finnes ingen annen måte å få myndighetene til å gjøre dette på, enn ved disse representative masseaksjonene som vi ser nå. Derfor har vi nå lagt til side alle de andre oppgavene våre, vårt forefallende arbeid. 

Konføderasjonen vår lever under kampanjen «Folk mot heving av pensjonsalderen». Det er vår absolutte prioritet. Alle våre aktivister og alle som er ansatt hos oss er for tiden opptatt med dette», forteller Boris Kravtsjenko.

Ifølge Levada-senteret er 89 % av innbyggerne imot å heve pensjonsalderen. Boris Kravtsjenko forklarer hvorfor folk er så enstemte i dette spørsmålet:

«Russere forstår rett og slett veldig godt hva dette innebærer. Det er tyveri av pensjonsrettighetene og pengene til hver og en av de som protesterer. De stjeler folks pensjonsrettigheter, deres rolige år som pensjonister som de har vært garantert, deres pensjonspenger, som de har spart opp og regnet med. Det er veldig enkelt. Det er et lovforslag om å heve pensjonsalderen. Det er ingenting mer i denne loven, uansett hva de offentlige mediene sier».

Regjeringen har foreslått en gradvis heving av pensjonsalderen til 65 år for menn (innen 2028) og 63 år for kvinner (innen 2034). Den gjeldene pensjonsalderen er i dag 60 år for menn og 55 for kvinner.

Oversatt fra Krym.Realii
 «La oss daue sammen på jobb»

Ingen kommentarer: