fredag 8. februar 2019

Skripal-saken: Den tredje involverte knyttes til forgiftningssak i Bulgaria

Grunndykk
The Insider, 7. februar 2019

The Insider og Bellingcat har fastslått at den tredje involverte (i tillegg til «Petrov» og «Bosjirov») i Salisbury-attentatet, som skjuler seg under dekknavnet «Sergej Vjatsjeslavovitsj Fedotov», også var innblandet i en annen forgiftningssak med en nervegift i Novitsjok-familien. Det dreier seg om attentatet på den bulgarske forretningsmannen Jemeljan Gebrev i april 2015.

Forensic tent at The Maltings, Salisbury
Det hvite teltet dekker benken hvor Sergej og Julija Skripal
ble funnet etter forgiftningen med Novitsjok i Salisbury
Peter Curbishley, via Wikimedia Commons

Fedotov fikk agentnavnet sitt i 2010, slik som Tsjepiga og Mishkin, og har de siste åtte årene reist mye rundt i Europa og Sentral-Asia, hvor han ofte har dukket opp i forkant av viktige politiske begivenheter. Fontanka har tidligere skrevet at Fedotov reiste til Praha på samme tid som Bosjirov og Petrov i 2014, og han var i Storbritannia samtidig med forgiftningen av Skripal.

The Insider og Bellingcat har funnet ut at Fedotov også besøkte Bulgaria nøyaktig på samme tid som Jemeljan Gebrev ble forgiftet. Dessuten ble det påvist av eksperter at han var blitt forgiftet av et stoff i Novitsjok-serien.

Den 24. april 2014 dro «Fedotov» med fly fra Moskva til feriebyen Burgas i Bulgaria. Han hadde returbillett den 30. april, men allerede kvelden den 28. april dukket han opp i Istanbul, hvor han i all hast kjøpte billett til Moskva. Tidligere samme dag hadde Jemeljan Gebrev blitt innlagt på sykehus etter at han hadde mistet bevisstheten under en mottakelse han hadde holdt i Sofia. Omtrent samtidig hadde Gebrevs sønn og en av toppsjefene i selskapet også følt seg dårlige. Alle tre ble innlagt på sykehus med symptomer på alvorlig forgiftning. Laboratoriet ved Helsingfors universitet, som spesialiserer seg på kjemiske våpen, kunne påvise spor av to organofosfater, som vitnet om at forretningsmannen var blitt forsøkt drept av en nervegift i Novitsjok-familien.

Etter en måned kom Gebrev ut av komaen og han begynte å komme seg. Senere fortalte han Bellingcat og The Insider at han i mai brått hadde blitt dårligere og på nytt hadde havnet på sykehus. Dette sammenfalt med at Fedotov i mai hadde vendt tilbake til Bulgaria for tre dager, og heller ikke denne gangen brukte han returbilletten han allerede hadde bestilt, men tok i stedet en rundtur via Serbia.  

På spørsmål om hvorfor han skulle være av interesse for GRU, svarte Gebrev at han kun ser to mulige motiver: Det ene er at selskapet hans leverte våpen til Ukraina, og det andre at Russland ville ta over selskapets våpenfabrikk.

Hele saken publiseres om få dager.

Oversatt fra The Insider

Ingen kommentarer: