onsdag 6. februar 2019

Russlands hiphop-bestefar er død

Grunndykk

Rapperen Detsls liv og død

Spektr, 4. februar 2019

Kirill Tolmatskij, bedre kjent under artistnavnene Detsl og Le truk, døde natt til 3. februar i Izjevsk, i en alder av 35 år. Det var faren Aleksandr Tolmatskij som først meddelte om dødsfallet. Senere ble dette bekreftet av Tolmatskijs konsertmanager, Pavel Belenets. Ifølge Belenets hadde Tolmatskij blitt dårlig etter konserten på klubben Posh i Izjevsk. «Kirill gikk til garderoben og satte seg i stolen. Så ble han dårlig og besvimte», fortalte han. Ambulanselegene forsøkte seg i en halvtime på gjenoppliving, men lyktes ikke.

Децл (Кирилл Толмацкий)
Detsl, 2017
Bilde: Aleksandr Pljusjtsjev, via Wikimedia Commons

Først ble det meldt at Tolmatskij døde av hjertestans. Etterpå ble det gjort undersøkelser, men de ga ingen entydige svar. Foreløpig mener legene at årsaken skal ha vært en hjertefeil. «Det har blitt tatt alle slags analyser, av alkohol, av giftstoffer. Årsaken kan ikke identifiseres før en fullstendig analyse er ferdig. Den foreløpige diagnosen er at dødsfallet hadde å gjøre med en hjertefeil. Men samtidig har undersøkelsen vist at det der ikke har vært noen nevneverdig utvikling i sykdommen», fortalte en kilde i politiet til FAN. Kilden presiserte at legene har utelukket hjerteinfarkt og hjerneblødning som årsaker til dødsfallet. Bekjente av Detsl har fortalt at artisten aldri hadde klaget over noen helseproblemer.

Tolmatskij ble født i 1983 og er sønn av musikkprodusenten Aleksandr Tolmatskij. I barndommen gikk han på eliteskolen «British International School» og senere studerte han Sveits. I studietiden ble han hektet på hiphop, og da han var tilbake i Moskva, ble faren produsenten hans.

Han ble berømt med sin første singel «Pjatnitsa» (Fredag), som han debuterte med på festivalen Adidas Streetball Challenge i Moskva. I 2000 slapp han sitt første album «Kto ty?» (Hvem er du?), som gjorde han til en av de mest populære artistene blant ungdommen.


På samme tida ble Tolmatskij plukket ut som ansiktet til en reklamekampanje for Pepsi, og han spilte inn en reklamefilm med slagordet «Pepsi. Pager. MTV».

Etter hans andre plate «Ulitsjnij bojets» (Gatekriger) i 2001 brøt Tolmatskij samarbeidet med faren, og karrieren begynte å dabbe av.

I de siste intervjuene fortalte artisten at konflikten med faren oppstod etter at faren hadde forlatt familien. Ifølge rapperen satte faren kjepper i hjulene for musikkarrieren hans på grunn av konflikten.

«Fri og frank» begynt Tolmatskij å opptre under artistnavnet Le Truk, han sparte til dreads, og eksperimenterte mye med ulike undergenre av hiphop og med tekstene.

I løpet av karrieren ga han ut åtte plater. Blant de mest kjente sangene er Pjatnitsa, Kto ty, Pismo (Brev), Vetsjerinka (Fest), Potabatsjim (Vi fyrer opp), Sljozy (Tårer), Krov moja, krov (Mitt blod), Legalaiz og andre. Detsl var blant de første hiphop-artistene på 90-tallet som fikk videoene og sangene sine spilt i loop på TV og i radio.


I 2016 havnet Tolmatksij i konflikt med en annen rapper – Basta (Vasilij Vakulenko) – på grunn av høylyd musikk på klubben Gazgolder i Moskva. Som svar på Detsls klage kalte Basta ham for en «raggete liten dritt» på Twitter. Detsl tok saken til retten og vant. Vakulenko måtte betale ham 50 tusen rubler som kompensasjon for krenkelsen. 

Oversatt fra Spektr 

Ingen kommentarer: