fredag 18. januar 2019

Rapperen Khaski klager til EMD

Grunndykk
The Insider, 18. januar 2019
Anna Kranoperova

Advokaten til den russiske rapperen Khaski (Dmitrij Kuznetsov) har fremmet klage til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EDM). Han mener fengslingen av rapperen under hans konsertturné i Krasnodar i november 2018 var ulovlig. Dette melder advokat Aleksej Avansejan.

Рэпер Хаски подал жалобу в ЕСПЧ из-за своего ареста

«Jeg har fremmet klaget til EMD på vegne av Khaski om ulovlig frihetsberøvelse før domfellelse, ulovlig administrativ arrest, brudd på retten til rettferdig rettergang og brudd på ytringsfriheten», forteller Avansejan.

Avansejan har fortalt The Insider at de ikke krever kompensasjon. Formålet med klagen er å oppnå rettferdighet og en innrømmelse av at Kuznetsovs rett til å ytre seg er brutt. Ifølge klageteksten mener rapperen at han dessuten «ble diskriminert av offentlige myndigheter på grunnlag av sin kunstneriske virksomhet».

I november forbød russiske myndigheter Khaski å holde konsert i Krasnodar*. Rapperen møtte opp utenfor inngangen til klubben, hvor konserten skulle blitt holdt, hoppet opp på taket av en bil og fremførte en av sangene sine derfra. Etter dette pågrep politiet ham.

Den 22. november ble Khaski dømt til 12 døgn i administrativ arrest for hærverk og ble nektet helsesjekk. Den 26. november ble dommen opphevet.

Oversatt fra The Insider


Khaski arresteres av politiet mens han er omringet av fans som synger med: «Jeg skal synge min musikk – helt ærlig musikk». Når han kjøres bort, synger de den russiske nasjonalsangen.


*Russiske myndigheter mente at Khaskis tekster er skadelig for barn, at de oppfordrer til selvmord, ekstremisme og bruk av narkotika. De skulle til og med ha funnet oppfordringer til kannibalisme i en av hans mest kjente sanger (Poema o rodine, strofen "du døde og vi spiste kjøttet ditt" er en metafor for Sovjetunionen som døde i 1991). I november blokkerte YouTube tilgangen for russiske brukere til en annen av hans kjente sanger (Iuda), selv om musikkvideoen ikke akkurat gir noe glansbilde av rusen. Mot slutten av året 2018 skyldte det en bølge av avlyste konserter over hele Russland i kjølvannet av Khaskis arrestasjon. Khaski betyr husky på norsk. 

På et møte med presidentens kulturråd i desember uttalte Putin at staten bør styre og guide innholdet i rap-musikk, samtidig som han advarte mot streng sensur. 


«Det er sant som dere sier, at rap handler om tre ting: sex, narkotika og protest. Av disse er det selvsagt narkotika som er det mest foruroligende. Det er åpenbart. Det er sånt noe de liker å holde på med i utlandet. Lykke til med det. La dem få holde på med det hvis de vil. Men vi som er her blir selvsagt nødt til å tenke over hvordan vi skal jobbe for hindre det. Det handler også om banneord, om å ikke bruke obskønt språk. Deres løsningsforslag… (ler) … der er et revolusjonerende forslag. Vi kan jo starte rett her, i Kulturrådet. Det er en del av vår kultur. Derfor må vi være forsiktige. (…) Så hvordan skal vi gjøre det, styre og rettlede i riktig retning og med riktige midler? Det er hovedspørsmålet. Fordi den måten som dere snakket om – om knebling – det er det minst effektive, det verste man kan finne på. Det vil fungere mot sin hensikt, det er helt sikker», sa Putin.  



Poema o rodine - Heimstaddikt


Ingen kommentarer: