fredag 4. mai 2018

FSB-agent dannet en ekstremistgruppe. Ni ungdommer siktet

Grunndykk

FSB-agent står bak «Ny storhet». Hvordan dømmer man ei 18-årig jente for å ha dannet en ekstremistgruppe?  

Aleksej Aleksandrov, Nikita Borisov, 19. april 2018

En gjeng med ungdommer et siktet for angivelig å ha dannet en ekstremistisk gruppering. De møttes på kafé, og der stiftet de like godt undergrunnsorganisasjonen «Ny storhet», og skrev under på vedtektene. I følge politiet skal målet med organisasjonen ha vært å fungere som et tribunal for å dømme den styrende eliten. En av de arresterte er ei 18 år gammel jente.

Illustrasjon: Adelinaa for OVD-info

Anja Pavlikova og to andre personer, i det som kalles saken mot ekstremistgruppa «Ny storhet», må bli sittende i varetekt. De siktede har blitt fratatt passet, men retten mener likevel at de kan komme til å unndra seg forfølging om de settes i husarrest. De siktede var ikke tilstede i rettssalen. Anja deltok på rettsmøtet via videolink fra fengselet. Under samtalen med dommeren satt hun hele tiden og stammet og fiklet med fletten sin. Anjas venner reagerte på rettens avgjørelse om å beholde hennes i fengsel, med å rope: «Det er en skam!» (Se video nedenfor.)

Anja er interessert i kjemi og biologi, og det siste halvannet året har hun jobbet som hjelpepleier. Lønnen har hun brukt på medisiner til moren som er funksjonshemmet. I varetektsfengselet bor Anja på en celle sammen med 46 andre kvinner. 

«Alle sammen røyker, men hun har aldri røykt. Det er det verste – hun kaster opp. Og før de kjørte henne til fengselet, ble hun satt i en kald fangevogn. Der var det -11 grader. Nå har hun vondt i magen, i underlivet. Alle sårene hennes har blitt verre. Men jeg er mest bekymret for hjertet hennes, Gud forby at noe skulle skje», forteller jentas mor, Julija Pavlikova.

Totalt er ni personer arrestert i saken. De pleide faktisk å møtes på kafeen og diskuterte politikk. Grunnlaget for straffesaken (etter straffelovens paragraf 282) er forklaringene til en politietterforsker, en infiltrør fra FSB og et annet hemmelig vitne. Ifølge saksdokumentene var også de medlemmer i gruppa. 

Det var infiltrøren fra FSB (i saksdokumentene er han registrert som Ruslan D.) som foreslo å stifte en opposisjonell organisasjon, og det var han som skrev vedtektene. Advokatene mener at det hele har vært en politiprovokasjon fra FSB.

«Dette var en gruppe mennesker som møttes på kafeer og snakket sammen om hvor elendig det er her i landet. Så ble de infiltrert av tre ansatte fra rettshåndhevende myndigheter. De fikk sikkert ei stjerne eller noe, jeg vet ikke. Jeg kan ikke se at det har skjedd noe som helst kriminelt her», sa advokat Maksim Pasjkov.


De siktedes advokat tror at de 18-årige ungdommene holdes i varetekt fordi politiet vil prøve å presse en tilståelse ut av dem. Foreldrene håper på å få pressens oppmerksomhet og bred støtte i samfunnet.

En av de første som rettet oppmerksomhet mot denne historien, var opposisjonspolitiker Ilja Jasjin. Han fortalte jentas historie på Facebook-siden sin (se nedenfor). Han var også tilstede på rettsmøtet.

«Jeg skjønner meg ikke på dommeren og aktoratet. Det er en så brutal likegyldighet. De ser denne jenta, de ser foreldrene, de forstår alt fullstendig utmerket. Men bare med en sånn nedlatenhet, likegyldighet og brutalitet kan de klatre videre på karrierestigen. Nå holder de henne i buret for å banke en tilståelse ut av henne og presse henne psykisk», fortalte Jasjin til Current Time.

Ifølge politikeren fortalte jentas far at FSB-betjentene brukte vold mot familiemedlemmene under husransakelsen, og de lot dem heller ikke følge med under søket. Jasjin kaller saken mot ungdommene for en politiprovokasjon. 

Oversatt fra Current Time © Настоящее Время. Все права защищены
«I Moskva rulles en ny straffesak om ekstremisme opp – og den er totalt barbarisk og oppskakede.

En gjeng deltakere fra demonstrasjonen mot korrupsjon pleide å møtes på McDonalds og diskutere situasjonen i landet. De kritiserte myndighetene, planla å være valgobservatører og forberedte protestaksjoner. Ikke noe spesielt med det.

Så en dag foreslo en av diskusjonsdeltakerne at de skulle stifte en politisk organisasjon. Han lagde selv vedtektene og manifestet, med straffbare formuleringer. Etterpå skrev han selv en detaljert angivelse til politiet, og den ligger når til grunn for en straffesak om dannelse av ekstremistgruppen «Ny storhet». Det viste seg at denne «forfatteren» er ansatt i Senter E, noe som går fram av saksdokumentene.

Dermed har åtte mennesker havnet i varetektsfengsel, takket være en politiprovokasjon. Med sin tekniske kunst har de greid å putte ungdommer i kasjotten for kafésamtaler. Politiet øker sin avdekkingsprosent – og ødelegger menneskers liv.

Blant de siktede er det ei jente som heter Anna Pavlikova. Da hun ble pågrepet, var hun fortsatt mindreårig, hun ble 18 år for kort tid siden. Hennes skyld er ikke bevist, og siktelsen er en fullstendig fabrikasjon. Hun har dårlig helse: hjerteproblemer, sykdom i skjoldbukskjertelen og magekatarr. I slike tilfeller pleier retten å beslutte bruk av tvangsmidler som ikke krever varetekt. Men ikke denne gangen: jenta har blitt satt i ei celle hvor det sitter førti andre mennesker.

Dette er ufattelig grusomt, rett og slett sadisme.

I morgen skal Moskva byrett behandle Pavlikovas anke om varetekt. Sal nr. 428, møtet begynner kl. 14:40.

Etter anmodning fra advokaten og foreldrene, har jeg sendt søknad til retten om å utvise barmhjertighet og medmenneskelighet – jeg ber dem om å sette jenta fri fra varetekt og plassere henne i husarrest. Jeg vet ikke om søknaden vil gjøre noe fra eller til, men det er verdt å prøve.  

Men jeg vet for sikkert at det er svært viktig å trekke mest mulig oppmerksomhet og få mer gjenklang i offentligheten omkring denne saken. Derfor oppfordrer jeg både journalister, menneskerettighetsaktivister og alle mennesker som ikke er likegyldige, til å komme på rettsmøtet i morgen».

Ingen kommentarer: