tirsdag 14. februar 2017

Russiske statstjenestemenn: Flynn må gå på grunn av hans forhold til Russland

Grunndykk
Kosatsjev om Flynn-saken: Paranoia, russofobi, tankekriminalitet (og George Orwell)
Pusjkov om Flynn-saken: Paranoia og heksejakt

Noen russiske politikere lar ikke en sjanse til å spille fornærmet overfor USA gå fra seg. I dag løper tilsynelatende hårsåre russiske statstjenestemenn til forsvar for Trumps avtroppede sikkerhetsrådgiver Michael Flynn som i går trakk seg fra stillingen etter avsløringer om samtaler mellom ham selv og Russlands ambassadør til USA. Gjør de seg selv en bjørnetjeneste ved å forsvare Flynn?

Michael T Flynn
Michael Flynn
By Ukjent (Defense Intelligence Agency website)
[Public domain], via Wikimedia Commons

Kosatsjev mistenker den nye administrasjonen i USA for russofobi

Washington har igjen begynt å demonstrere en fiendtlig holdning overfor Russland, mener lederen for utenrikskomiteen i det russiske føderasjonsrådet (Dumaens overhus, oversetters anm.) Konstantin Kosatsjev. Dette skrev han om på sin facebook-side tirsdag den 14. februar.

Konstantin Kosacov 2016-mc.rs
Konstantin Kosatsjev
By Medija centar Beograd [CC BY-SA 3.0
(http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
«Enten er ikke (USAs president Donald) Trump selvstendig nok, og de har følgelig klart å presse ham opp i et hjørne, eller så har den nye administrasjonen blitt rammet av russofobi fra topp til bunn», sa senatoren da han kommenterte Washingtons avgjørelse om å avskjedige den nasjonale sikkerhetsrådgiveren til USAs president Michael Flynn.

Ifølge Kosatsjev har amerikanske embetsmenn oppfattet den villigheten til dialog med Moskva som Flynn har utvist som tankekriminalitet. «Å jage en sikkerhetsrådgiver fra en stilling på grunn av kontakter med den den russiske ambassaden (som er vanlig diplomatisk praksis), det er ikke en gang paranoia, det er uendelig mye verre», understreket han.

Tidligere på tirsdag ble det kjent at Flynn har gått av. I sin uttalelse om avskjedigelsen, pekte rådgiveren på at han «ikke fullt ut hadde informert visepresident Mike Pence og andre  om sine samtaler med Russlands ambassade». Den pensjonerte generalen Keith Kellogg er utnevnt som fungerende sikkerhetsrådgiver.

Dagen før meldte The Washinton Post at Flynn risikerer å miste tilliten til kollegaer etter meddelelsen om at han hadde diskutert sanksjonene med den russiske ambassadøren Sergej Kisljakom uten at denne samtalen hadde blitt forhåndsgodkjent av administrasjonens ledelse.

Oversatt fra Lenta, 14. februar 2017

Her er resten av Kosatsjevs facebook-kommentar


"Flynn, til forskjell fra mange andre høytstående amerikanere, var åpen for dialog, har besøkt Moskva, og som kjent snakket han med vår ambassadør i Washington. Det er vel i disse dager, hvor det bilaterale forholdet er drevet ut i en blindgate og samarbeid om sentrale spørsmål på den globale dagsorden er fraværende, per definisjon bedre enn INGENTING, slik som McCain og liknende republikanere har bekjent at de vil når det gjelder Russland. 

Men til og med villighet til dialog med russere oppfattes av haukene i Washington som tankekriminalitet (se den udødelige George Orwell). Å jage en sikkerhetsrådgiver fra en stilling på grunn av kontakter med den den russiske ambassaden (som er vanlig diplomatisk praksis), det er ikke en gang paranoia, det er noe uendelig mye verre.

Enten er ikke Trump selvstendig nok, og de har følgelig klart å presse ham opp i et hjørne, eller så har den nye administrasjonen blitt rammet av russofobi fra topp til bunn". 


Også lederen for utenrikskomiteen i Statsdumaen (underhuset) Aleksej Pusjkov uttalte seg på Twitter  i sakens anledning:

"M. Flynns avgang er trolig den tidligste avskjedigelsen til en av presidentens assistenter for nasjonal sikkerhet i hele historien. Men det var ikke han som var skyteskiva, det var hans forhold til Russland"
"Flynn "ble sendt vekk", ikke på grunn av en liten bommert, men takket være en omfattende aggressiv kampanje. "Russer, kom deg ut!", roper avisene. Paranoia og heksejakt."

Både Kosatsjev og Pusjkov har fått kommentarer på sine poster om at avgangen ikke handler om hans forhold til Russland, men at han hadde løyet og lurt den amerikanske administrasjonen.

Ingen kommentarer: