søndag 19. februar 2017

Navalnyj nekter å slette anti-Forent Russland-video

Grunndykk

Sensurorganet Roskomnadzor krever at lederen for den russiske opposisjonen, Aleksej Navalnyj, sletter en video fra sin YouTube-kanal. Dersom videoen ikke slettes, vil Google bli tvunget til å blokkere innholdet, skriver Roskomnadzor i et brev som Navalnyj har publisert på sin hjemmeside den 15. februar 2017. Nå vil opposisjonspolitikeren ta saken til retten. 

Tittelen på videoen er «Vi minner kjeltringene og tyvene* om sitt manifest fra 2002». Den ble først lagt ut på YouTube i 2011, i forbindelse med parlamentsvalget samme år. I videoen leses
det først opp, fra Vladimir Putins støtteparti Forent Russlands manifest, de løfter som partiet ga velgerne før valget i 2002, løfter som på ingen måte kan sies å være oppfylt. Til slutt oppfordres velgerne til å gå og stemme «på et hvilket som helst annet parti». Du kan se videoen og lese min oversettelse av den under. 

Begrunnelsen for Roskomnadzors krav er at innholdet i videoen kan være skadelig for barn, og hjemler kravet i lovparagraf Nr. 139: «Om beskyttelse av barn mot informasjon som påfører skade på deres helse og utvikling». Navalnyj kommenterer ironisk at «… småbarn kan jo bli veldig opprørte og dessuten syke hvis de får vite om gapet mellom løftene fra 2003 og virkeligheten i 2017».

Myndighetene har flere ganger forsøkt å hindre at videoen spres. I 2013 fikk fire personer i republikken Tatarstan bøter for å ha delt videoen etter at tingretten i Novosibirsk hadde dømt den som «ekstremistisk» (Vedomosti). I 2015 ble enda flere bøtelagt, noen for kun å ha delt linken til videoen på YouTube (Novaya Gazeta). Navalnyj selv skrev på sin LiveJournal-blogg, som Roskomnadzor stengte i Russland i 2014, at dommen av videoen som «ekstremistisk» var «den beste reklamen for å øke videoens seertall».

Ettersom videoen som har vært tilgjengelig på Internett i 6 år, har den blitt delt mange ganger, på YouTube og diverse blogger, for eksempel på den tidligere populære bloggplattformen LiveJournal. Et søk på tittelen gir 16 200 treff i Google. Videoen er sett over 2,5 millioner ganger på Navalnyjs egen YouTube-kanal. 

Kravet om å slette videoen kommer samtidig som Navalnyj er godt i gang med valgkampforberedelser. For tiden er han på «turne» i Russland med sine hjelpere for å åpne valgkampkontorer i ulike byer, og for vinne støtte og skaffe alle de underskrifter han trenger for å stille som presidentkandidat i valget i mars 2018. 

Forrige uke ble Navalnyj dømt i Kirovles-saken, som jeg tidligere har skrevet et dypdykk om, en dom som i utgangspunktet hindrer ham å stille som presidentkandidat. Han vil imidlertid anke dommen til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Frist for å registreres som kandidat til valget er desember 2017. 

Yulia Navalny, Alexey Navalny and Ilya Yashin at Moscow rally 2013-06-12 2
Julia Navalnyj, Aleksej Navalnyj og Ilja Jasjin på Moskva-demonstrasjon 12. juni 2013
By Bogomolov.PL (Eget verk) [CC BY-SA 3.0
(http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Han og andre har gjennom Fondet for kampen mot korrupsjon avdekket hvordan Putins menn har gjort seg rike og lever i luksus på befolkningens bekostning. Han går i stor grad til valg på et anti-korrupsjonsprogram. Den nylige dommen er et klart tegn på at Kreml oppfatter Navalnyj som en reell trussel. I følge journalist Leonid Ragozin, som nylig uttalte seg i BBC, utgjør Navalnyj en ekte trussel mot Putin, ikke fordi han sier hva han vil, men nettopp fordi han går til angrep på kjernen av Kreml-maskineriet – korrupsjonen og kleptokratiet.

Oversettelse av videoen:

 "Vi minner kjeltringene og tyvene* om sitt manifest fra 2002

I 2002 lovet de deg dyrt og hellig at:
  • I 2004 skal hver innbygger i Russland betale to ganger mindre for oppvarming og strøm enn de gjør i dag.
  • I 2005 skal hver innbygger i Russland få sin andel av utnyttelsen av Russland naturressurser.
  • I 2006 skal enhver ha profesjonelt arbeid.
  • Innen 2008 skal hver familie ha sitt eget komfortable hjem verdig det tredje millenniet, uavhengig av inntektsnivå.
  • Innen 2009 skal Tsjetsjenia og Nord-Kaukasus bli Russlands Mekka for turisme og feriering.
  • Innen 2010 skal det bygges motorvei mellom Sankt Petersburg – Anadyr, Tokyo – Vladivostok – Brest, og andre byer.
  • Innen 2017 skal Russland være leder av verdens politikk og økonomi.
Ikke bare løy de, men de har ført landet ut i en slik tilstand at disse og alle andre løfter rett og slett virker som om de gjør narr av oss, og ingen tror på dem lenger. Ønsker du virkelig at de på nytt skal komme til makta? Er du villig til å sitte rolig og se på at de plyndrer og ødelegger landet ditt?

Du kan personlig gjøre det som enkelt lar seg gjennomføre. Hvis du vil påføre kjeltringene og tyvene et slag, så gå til valget og stem på et hvilket som helst annet parti, bare ikke Forent Russland. Og hjelp oss med å spre denne videoen blant venner, bekjente og familie, eller spre i det minste ordet. Forsøk å synliggjøre for dem det som er åpenbart. Forent Russland er et parti for kjeltringer og tyver. Med Partiet for kjeltringer og tyver har Russland ingen fremtid". 

*Uttrykket «Partiet for kjeltringer og tyver» ble populariser av Navalnyj under vinterprotestene i 2011 – 2012. 

Ingen kommentarer: