fredag 17. februar 2017

Russisk UD om krigsforbrytelser i Syria, om Krim og hacker-angrep

Grunndykk

Maria Zakharova, pressetalskvinne for russiske UD (MID): Amnesty, HRW og Atlantic Council sprer falske nyheter, og forsøker å forhindre en fredelig løsning i Syria. 
Aleppo 01
Aleppo, Syria, før krigen
By Bernard Gagnon (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) 
or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], 
via Wikimedia Commons
I februar 2017 har flere organisasjoner rapportert om krigsforbrytelser i Syria begått av syriske myndigheter og med støtte fra russiske styrker. Amnesty rapporterer om massive
overgrep begått mot fanger i Sajdnaja militærfengsel. Human Rights Watch rapporterer om strategisk bruk av kjemiske våpen. Atlantic council viser i rapporten Breaking Aleppo hvordan russiske og syriske styrker målbevisst har brukt klasebomber mot sykehus og andre sivile mål i Aleppo. De bekrefter i tillegg den utstrakte bruken av tønnebomber med klor. Klor som våpen er i henhold til Kjemivåpenkonvensjonen fra 1993 forbudt. Syria sluttet seg til denne i 2013.  

I den ukentlige pressebriefen hos det russiske utenriksdepartementet onsdag 15. februar 2017, kalte pressetalskvinne Maria Zakharova de nevnte rapportene for falske nyheter og anklager medier som sprer denne informasjonen for å forsøke å nøre opp under konflikten i Syria. Under er et utdrag fra briefen: 


Om utviklingen av situasjonen i Syria

«(…) vi registrerer ytterligere forsøk på å nøre opp under den intersyriske konflikten, og å intensivere motsetningene mellom de motstridende parter. Bare slik kan man bedømme utspillene til Amnesty International, Human Rights Watch, og til slutt amerikanske Atlantic Council med hjelp fra CNN, om at det angivelig skal ha forekommet tilfeller hvor syriske styrker har brukt kjemiske våpen i Aleppo, om massehenrettelser i militærfengsel Sejdnaja ved Damaskus, og om at russiske flyvåpen målbevisst skal ha ødelagt sosial og økonomisk infrastruktur i Syria. Bevisgrunnlaget for slike såkalte «sensasjonsnyheter» er ikke tilfredsstillende, men som vi ser bekymrer det ikke forfatterne. Målet er å forpurre den sjansen til reversering (av konflikten) mot en fredelig politisk løsning, som nå har vist seg, i stor grad takket være Russland, og å ødelegge utsiktene som har åpnet seg for et rettferdig og gjensidig respektfullt, bredt internasjonalt samarbeid for å tilintetgjøre terroristenes arnested i det nære Østen og stabilisere regionen.

På bakgrunn av de sensasjonelle nyhetene som er kastet ut og som jeg fortalte om, er det veldig morsomt å observere når verdens informasjonskjemper og - organisasjoner som jobber med problemer omkring ytringsfrihet, er opptatt med å opprette nettsider, og administrere til tilhørende delene, som skal motarbeide spredningen av «falske nyheter», noe som den siste tiden har blitt en trend. På den ene siden snakker de om at man ikke bare må motarbeide, men gjøre alt for å ikke tillate spredning av «falske nyheter», og på den andre sprer de selv nettopp slike nyheter

Maria Zakharova, MID, 15. februar 2017 (Oversatt fra transkripsjon www.mid.ru, oversetters uthevelser)

Zakharova fortsetter talen med "whataboutisme" rettet mot USAs krigføring mot IS og i Irak. 

Hun kommenterte også utspillet som Det hvite hus kom med dagen i forvegen (Reuters), om at USA forventer at Russland gir Krim tilbake til Ukraina: «Vi returnerer ikke våre territorier. Krim er den russiske føderasjonens territorium», kunne Zakharova skuffe president Trump.

Zakharova avviste også de mange anklagene fra vestlige land (meg bekjent gjelder det Norge, Danmark, Italia, Nederland, USA og til sist Frankrike) om at russiske myndigheter står bak hackerangrep på offentlige personer, institusjoner og organisasjoner, og kaller dette «falske nyheter» og en trend. 

Les mer

Ingen kommentarer: