lørdag 17. mars 2018

Flere aktivister arrestert foran valget

Grunndykk

De siste dagene har politiet pågrepet politiske aktivister i hele Russland. Aktivistene arresteres og ilegges bøter blant annet for å oppmuntre til velgerstreik, for å dele ut løpesedler, for å demonstrere enkeltvis med plakater, og for innlegg på sosiale medier. (Kilder: OVD-Info, 7X7)

Fra aksjonen «Velgerstreik»  den. 28. januar i Murmansk. Bilde: Staben til Navalnyj i Murmansk

Murmansk

De siste dagene har ni personer blitt pågrepet for å ha arrangert aksjonen "Velgerstreik" den 28. januar i Murmansk. Syv av dem er dømt til å betale en bot på 10 000 rubler, tre av dem er dømt til fem dagers fengselstraff. Aksjonen var ikke godkjent av lokale myndigheter.

17. mars

Kaliningrad

I Kaliningrad ble Ivan Luzin pågrepet for å demonstrere med en plakat med påskriften "FSB torturerer. Du blir nestemann" ved siden av lokalene til FSB. Bakgrunnen for protesten var nyheten om Aleksandr Zakamskij som ble funnet død på cella si i varetektsfengselet. Zamskijs kone tror mannen hennes ble drept fordi han hadde fortalt retten at han hadde blitt torturert av FSB-offiserer. Luzin skriver på Facebook han har nå er sluppet fri.


"FSB torturer. Du blir nestemann. Jeg er så lei av nyheter som denne her... Derfor har jeg stjålet litt maling av ungene, og nå er jeg på vei til Tsjekaen. Jeg er på plass om 20-30 minutter"


Toljatti

Jelena Bogatyreva og Dmitrij Prikhodko, begge frivillige i staben til Navalnyj, ble pågrepet for å planlegge å henge opp plakater om velgerboikott. Før de ble tatt med til politiet, ble de sendt til sykehuset for å sjekkes for narkotikabruk. Det er ukjent hvilket lovbrudd de anklages for.


Dmitrij Prikhodko, Jelena Bogatyreva
Bilde: OVD-Info

Vologda

I Vologda skrev politiet en rapport om "ulovlig agitering" på Jevgenij Domozjirov, medlem av sentralstyret til Fremskrittspartiet (partiet til Navalnyj), for å henge opp plakater som oppfordrer til ikke å stemme ved presidentvalget.
Kaluga

I Kaluga har politiet pågrepet Evgenij Jevsjukov, en ung mann som stod alene med en plakat som oppfordret til velgerboikott. Han får bistand av jurist. 


Sankt Petersburg

Politiet arresterte Navalnyj-tilhenger Daniil Ken da han forsøkte å registrere seg som frivillig valgmedarbeider hos valgstyret. Han skriver på Twitter at han er arrestert for 12 døgn og at han blir beskyldt for å ha oppført seg aggressivt og bannet stygt. 

Navalnyjs stab i Sankt Petersburg: "Han ble dyttet ut av døra, og etterpå tilkalte de politiet.
Han kom bare for å registrere seg.Hva blir det neste? Bare se på disse frekke trynene"


Novokuznetsk

Aleksandr Smirnov, en frivillig fra staben til Navalnyj, ble arrestert av politiet natt til 17. mars. Han anklages for å ha ødelagt et valgbanner. Den 17. mars ransaket politiet stabens kontor. Ifølge Lev Gammer tok politiet med seg malingen som var brukt til å male kontoret, en printer og en bærbar PC. Det er ukjent hvilket lovbrudd Smirnov anklages for og hvor han befinner seg for øyeblikket. 


Sotsji

Politiet har arrestert den lokale koordinatoren for staben til Navalnyj, Konstantin Zykov, og kona hans Tatjana. De anklages for å ha motsatt seg politiets instruks. De er sendt til den lokale byretten. 


Voronezj

I Voronezj har politiet arrestert Pavel Potasjov, nestkoordinator for Navalnyjs lokale stab. Pavel Tsjaadajev melder om at Potasjov i dag skulle registrere seg som frivillig valgmedarbeider hos valgstyret. I stedet ble han arrestert av to menn i sivil og to politimenn i uniform utenfor valgstyrets kontor. Årsaken til arrestasjonen er foreløpig ukjent


Tomsk

Politiet har blokkert en buss med valgobservatører fra Navalnyjs stab i Tomsk, som var på vei til Kemerovo.

"Bussen vår får fortsatt ikke kjøre videre. Det har kommet en mann i sivil. 
Sjåføren har ikke fått igjen dokumentene"


16. mars

Armavir

I Armavir har politiet arrestert Parfjonov Artjom, medarbeider i valgstyret og observasjonskoordinator i staben til Navalnyj, og Andrej Ivannikov, frivillig medarbeider i valgstyret. Årsaken skal være ordensforstyrrelse. Parfjonov forteller at han har blitt overvåket. Han har blitt ført til retten, men foreløpig er ingen avgjørelse blitt gjort kjent. Hva som har skjedd med Ivannikov, er uvisst. 


Krasnodar

I Krasnodar har politiet arrestert Razmik Simonjan, jurist i staben til Navalnyj. Han organiserer en samlet koordinering av valgobservatørene i byen. Han skal ha motsatt seg politiets instrukser, og saken skal behandles i retten lørdag. 


Ufa

I Ufa har politiet pågrepet en 16-åring fra den lokale Navalnj-staben for "ulovlig agitering". Han slapp fri etter i fire timer. 

"Jeg delte ut løpesedler da det kom to jenter på 19-20 år bort til meg. Kameratene mine gjenkjente dem som medarbeidere i staben til Putin. De krevde at jeg sluttet å dele ut løpesedlene og prøvde å ta de fra meg, men jeg lot dem ikke gjøre det. Etter noen få minutter kom det en politibil, politimennene løp bort til meg, grep meg i jakka og sa at jeg var etterlyst", forteller Artur Ismagilov til Idel.Realii

Bilde: Idel.Realii

Krasnojarsk

I Krasnojarsk pågrep politiet Anton Kirgizov, frivillig fra staben til Navalnyj. Han stod alene og demonstrerte med en plakat. Han slapp fri etter tre timer.


Vladivostok

Navalnyj-tilhenger Dmitrij Tretjakov er dømt til to måneders fengselsstraff for et innlegg på VKontakte. Han beskyldes for å oppfordre til ekstremisme. Tretjakov erkjenner seg ikke skyldig. Vennene hans hevder at innlegget ikke er hans, og at han forfølges pga. av sine politiske overbevisninger. 

I tillegg ble to frivillige fra staben til Navalnyj arrestert for å ha delt ut løpesedler. De fikk ingen forsvarere. Politiet sia at "de forsvarer seg selv". De er nå sluppet fri. 


Moksva oblast

I Koroljov har politiet pågrepet Aleksej Polysjev og Vladimir Alajeva, begge fra staben til Navalnyj, for å ha delt ut løpesedler. De beskyldes for "ulovlig agitering".


Kaliningrad

I Kaliningrad ble Jaroslav Timofejev og Nikita Pendjurin arrestert mens de delte ut løpesedler, begge frivillige fra staben til Navalnyj. De anklages for "gjentatte brudd på retningslinjer for gjennomføring av arrangementer". Retten skal behandle saken på lørdag. 


Nizjnij Tagil

I Nizjnij Tagil ha politiet arrestert Fillip Kazakov, frivillig fra staben til Navalnyj. Politiet kom hjem til ham og tok ham med seg, og siden har ingen hatt kontakt med ham. Ifølge en kompis hadde politiet forhørt ham om løpesedler tidligere på dagen. Kompisen er redd han også blir arrestert siden han også ble forhørt. 

Ingen kommentarer: