onsdag 12. september 2018

«Jeg skal lage hakkemat av deg»

Grunndykk
The Insider, 11. september 2018

Putins tidligere livvakt, mafiavenn og Kadyrov-fan. Hva vet vi om Viktor Zolotov og hans korrupte forbindelser?


Vladimir Putin and Viktor Zolotov
Vladimir Putin og Viktor Zolotov, april 2016
Kremlin.ru, via Wikimedia Commons
Viktor Zolotov, sjefen for Nasjonalgarden, utfordrer opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj til duell og lover å lage hakkemat av ham. Dette gjorde han klart i en video som ble postet på Nasjonalgardens YouTube-kanal tirsdag den 11. september. Videoen er et svar på en gransking gjort av FBK (Fondet for kampen mot korrupsjon, se video med engelsk tekst nederst i innlegget) som har avdekket korrupsjon knyttet til Nasjonalgarden. Aleksej Navalnyj sitter for tiden i fengsel for å ha oppfordret til en ulovlig demonstrasjon i januar i år, og har derfor foreløpig ikke svart på henvendelsen. 

Snutt fra videoen med engelsk tekst 
(The Guardian)

Mens den fryktløse general Zolotov, med hele Nasjonalgarden til sin disposisjon, truer en opposisjonspolitiker som sitter på celle, vil The Insider minne om alt det vi vet om Putins tidligere livvakt og hans korrupte forbindelser.


Zolotov og KGB


Zolotov begynte sin karriere i KGB. På 70-tallet gikk Zolotov inn i KGBs niende hoveddirektorat, som hadde ansvar for å beskytte statens øverste ledere og deres familier. Etter Sovjetunionens sammenbrudd begynte Zolotov å jobbe i FSO (sikkerhetstjenesten for statsledelsen) under ledelse av Aleksandr Korzjakov, Boris Jeltsins livvakt. (I 2016 svarte Korzjakov følgende til avisa The New Times på et spørsmål om Zolotov: «Jeg har ikke tenkt å snakke om slyngler… Han [Zolotov] er veldig hevnlysten, akkurat som vår øverste leder, som han har et nært forhold til. Men jeg er en gammel pensjonist, jeg har barn, hvorfor skulle jeg bry meg med slike problemer?»). I 1991 ble Zolotov sendt fra Moskva til Sankt Petersburg hvor han skulle bli borgermester Anatolij Sobtsjaks livvakt. Der ble han kjent med en annen av KGB-herkomst – Vladimir Putin. Han ble Putins sparringspartner i boksing og judo. I 1996 tapte Sobtsjak valget, og Zolotov mistet stillingen i FSO.


Zolotov og bandittene


I videoen kommer Zolotov med følgende erklæring: «Jeg er ingen fattigmann. Jeg har tjenestegjort i hæren, er innehaver av tittelen «Sjokkarbeider», og har drevet forretninger». Det Zolotov unnlater å nevne, er at hans «forretninger» bestod i å være personlig livvakt for den legendariske banditten Roman «Produsenten» Tsepov. Kallenavnet «Produsenten» var ingen tilfeldighet. Følgende er fra Radio Svobodas intervju med journalist Dmitrij Zapolskij den 11. september 2015:

«Med medvirkning fra Viktor Zolotov skapte Roman Tsepov et system som gjorde at de kunne fungere som mellommenn mellom maktapparatet og den kriminelle verden, mellom politi- og rettsvesenet og mafiaen … Ideen var å tjene penger på politi- og rettsvesenet, å cashe inn for avsluttede saker, for løslatelser, for bestillingssaker. Roman gjorde det veldig godt.

Systemet gikk ut på at alle stillinger, det være seg generalstillinger eller ikke, var til salgs. Hva trengte man Tsepov til? Han ble kort og godt betalt for ansettelser: Han utpekte sjefer for GUVD (lokale politikontorer), sjefer for GAI (trafikkpolitiet), så ble det alle stillinger i GUVD, så FSB, FAPSI, Skattetjenesten og alle de andre … Han fikk rett og slett en koffert med penger for hver ansettelse og inngikk avtaler med hver og en av dem».

I tillegg var Tsepov siktet i en rekke utpressingssaker. Den siste saken ble reist i mars 1998, da han stod siktet for utpressing av 70 000 dollar. Etterpå gikk han i skjul i Tsjekkia. Den 27. september 2004 var Viktor Zolotov tilstede i begravelsen til den 42-år gamle Roman Tsepov, som var blitt forgiftet av et uvisst stoff. I begravelsen var også lederen for Tambovgjengen, Vladimir Kumarin (Barsukov):

Охранник Путина, друг мафии, поклонник Кадырова. Что известно о Викторе Золотове и его коррупционных связях
Fra Roman Tsepovs begravelse.
1. Viktor Zolotov 2. Vladimir Kumarin 3. Mikhail Vanitsjkin (sjef for GUVD i Sankt Petersburg)
Bilde: The Insider

Etter at Vladimir Putin var blitt utpekt til statsminister i 1999, ble Viktor Zolotov sjef for Vakttjenesten til statsministeren, og i 2000 ble han sjef for Sikkerhetstjenesten til presidenten. 


Zolotov og Kadyrov


I 2014 ble Zolotov utpekt som sjef for Innenriksstyrkene, som i sin tur ble omgjort til Nasjonalgarden i 2016. Etter denne reformen fikk Zolotovs stilling samme status som en føderal ministerpost. Med reformen gikk noen avdelinger i Tsjetsjenia fra å være under Kadyrovs ledelse til å bli direkte underlagt sjefen for Nasjonalgarden og presidenten. Kadyrov kompenserte imidlertid med å knytte tette bånd til Zolotov. I 2016 overrakte Kadyrov «Akhmad Kadyrov-ordenen» til Zolotov. På Instagram-kontoen sin uttalte Kadyrov seg entusiastisk om at Putin hadde utpekt Zolotov som sjef for Nasjonalgarden, og bemerket at kommandoen var overlatt til en «erfaren og hardbarket general og ekte patriot». Han fastslo at lederne for innenriksstyrkene, OMON og SOBR «enstemmig» ønsket omleggingen velkommen. 

Охранник Путина, друг мафии, поклонник Кадырова. Что известно о Викторе Золотове и его коррупционных связях
Viktor Zolotov og Ramzan Kadyrov

Kadyrov støttet også Zolotovs video adressert til Navalnyj: «Et trekk gjort av et skikkelig mannfolk, og som har ligget i kortene lenge. Hvis Zolotovs motstander, som kommer krypende bakfra som en sjakal, ikke greier å forsvare sin posisjon, med argumenter, med lov og moral i behold, får han heller prøve seg mann mot mann».

Kadyrovs og hans nærmeste klikk har blitt knyttet til drapet på Boris Nemtsov, Anna Politkovskaja, Natalja Estemirovaja, Umar Israilov, Jamadajev-brødrene, Movladi Bajsarov og mange andre. 


Korrupsjon


Ifølge offisielle tall har Zolotov-familien fire landeiendommer på totalt 26 mål, fire leiligheter (1016 m²) og fem eneboliger (2488 m²). Hvordan en tidligere livvakt, som de siste 19 årene har jobbet i staten, har greid å samle seg en slik formue, er uvisst.

I tillegg til jorda og eiendommene som tilhører Viktor Zolotov og hans kone Valentina, har FBK også regnet med eiendommene til deres voksne barn, Roman og Zjanna. På hvilke premisser de har skaffet seg kvadratmetere i ulike regioner av landet, er uvisst, men FBK har regnet seg fram til at ifølge markeds- og matrikkelverdier er Zolotov-familiens eiendommer til sammen verdt over 630 millioner rubler (over 75 millioner kroner). 


FBK har bemerket at det på listen over Zolotovs eiendommer, som Navalnyj har publisert, mangler minst to eiendommer, en landeiendom utenfor Moskva som tilhører sønnen, og en i landsbyen Kaltsjuga som tilhører Zolotov selv.

Zolotovs barnebarn, Artjom Tsjetsjikhin, som bor og studerer i London, dukker opp i musikkvideoer til russisk popartister, planlegger å åpne restaurant, og holder på å bygge sin egen Bitcoin-pyramide.

Oversatt fra The Insider

PS
Mange av Navalnyjs støttespillere har lagt ut videoer hvor de selv utfordrer Zolotov til alternative dueller, blant annet Viktor Soldatov som utfordrer Zolotov til svømmekonkurranse, og Hobbit-eremitten i hvem som greier seg lengst på kun erter.


Navalyjs FBK-video om Nasjonalgarden og Zolotov
Med engelsk tekst

Ingen kommentarer: