mandag 10. september 2018

Demo mot pensjonsreformen i St. Petersburg

Grunndykk
Telegram, Mediazona
David Frenkel, 9. september 2018

Hei, dette er David Frenkel fra Sankt Petersburg. Det var glohett her i dag, men ikke fordi sola for en gangs skyld dukket opp. For noen dager siden gikk det hull i en hovedvannledning i nærheten av stedet hvor det var gitt tillatelse til å holde demonstrasjonen mot heving av pensjonsalderen. Derfor var hele plassen foran Finljandskij-stasjonen gravd opp og sperret av. «Bakken kan kollapse hvor som helst», sa politiet til dem som hadde samlet seg.

 

I stedet for en lovlig aksjon ble det altså noen tusen mennesker på et lite gatehjørne, en vanvittig mengde politifolk, soldater fra nasjonalgarden, noen som så ut som militærfolk, biler med ruller med piggtråd, og en masse anleggsmaskiner … Etter røykgranaten som ble kastet helt i starten av demonstrasjonen, ble det plutselig stille og det virket som resten skulle gå rolig for seg. Men en time senere trengte politiet seg inn i folkemengden med køller og banket opp de første og beste som de fikk kloa i.

Demonstrantene i Sankt Petersburg ser ut til å ha blitt vant til sånt etter den siste tidens større protestaksjoner: De lenker seg sammen, noen ganger greier de å bryte seg gjennom sperringen, de forsøker å redde en gammel mann som har blitt pågrepet – om målet var å skremme demonstrantene, så har det neppe lykkes. Til tross for mengden politifolk gikk demonstrantene ut i byen og forbi veggen av politimenn som sperret veien.

Det endte riktignok med at de slo til og greide å pågripe en vanvittig haug med folk: Bare der hvor jeg stod, kjørte bussene avgårde med hele to hundre personer.

Alt i alt – brutalt og meningsløst.

PS
Alle deler bildet vårt av gutten som ble tatt av politiet. De pågrep han fordi han klatret opp i en stolpe. Jeg liker generelt ikke å ta bilder av barn, det er et billig triks. Men denne gangen passet det bare så altfor godt inn i helhetsbildet. Det skrives at gutten greide å rømme fra fangebilen.

Slutt 

Ifølge OVD-Info ble 452 personer pågrepet i Sankt Petersburg, og 1080 i hele Russland.
Se flere av David Frenkels bilder fra demonstrasjonen her

Ingen kommentarer: