torsdag 16. august 2018

Mødrenes marsj

Grunndykk
Spektr.press
Sofia Semenova, 16. august 2018

Ti ungdommer er siktet i saken mot den såkalte ekstremistiske organisasjonen «Ny storhet» (Les mer om straffesaken her). De yngste av de siktede er 18-år gamle Anna Pavlikova og 19-år gamle Marija Dubovik som begge sitter i varetektsfengsel. Pavlikova er syk, og helsetilstand hennes har blitt kraftig forverret under tiden i fengselet. I går ble en aksjon til støtte for jentene arrangert i Moskva. Deltakerne krever at jentene overføres til husarrest.

Фото Софьи Семеновой специально для "Спектра"
Bilde: Sofia Semenova, Spektr

I går gikk «Mødrenes marsj» gjennom sentrum av Moskva, en aksjon til støtte for 18-år gamle Anna Pavlikova og 19-år gamle Marija Dubovik som er siktet i saken mot «Ny storhet». Folk gikk fra Novopusjkinskij-torvet til Høysterettsbygningen på Povarsjakaj-gata. Selv om aksjonen var ulovlig og organisatorene hadde fått advarsel, var det ingen som ble pågrepet.

Henimot klokka syv om kvelden blir Novopusjkinskij-torvet fylt opp av mennesker med kosedyr og paraplyer. Ifølge offisielle tall deltok kun 200 mennesker i aksjonen, men allerede da folk begynte å samle seg, var der mange flere. Mange sluttet seg også til på gata.

Ved siden av står et par menn og røyker og snakker om forsamlingen som om de ser på TV.
«Nå kommer snart purken og tar de. Ja, og så? De er jo smarte folk, det må de jo skjønne. Se der er purken allerede». En ung kvinne i uniform går forbi, svinger inn på Tverskoj bulevard og forsvinner.

Det begynner å pøsregne. Purpurrøde lyn glimter opp på himmelen. De som har organisert marsjen, bestemmer seg for å gå, og folkemengden følger etter. Men her er der ingen såkalt gruppeeffekt. Det er en spasertur: Folk går i spredte grupper, men mødrene har alt under kontroll. Utrop og slagord avbrytes av deltakerne selv («Stille! Ikke ta noen sjanser!»)

«Ikke gå på rødt!», roper noen ved trafikklyset.

Det står en politi der. Han dirigerer trafikken og følger med på at vi ikke forhindrer den. Så gir han tegn til at vi kan gå videre.

Hva annet kan man vel si til en folkemengde med mødre som er fast bestemt på å beskytte sine barn. For eksempel Jekaterina, hun har to stykker på 11 og 14 år. «Det er ikke lenge igjen, og så…», slik kommenterer hun alderen deres.

«Jeg kan ikke forestille meg hvordan de må ha det, disse jentene. Jeg var en gang hos det lokale politiet, jeg måtte undertegne noen papirer. Det var et besøk som påvirket meg følelsesmessig i lang tid etterpå, selv om jeg bare var der en halvtime. Hvordan går det an å holde barn i fengsel?», forteller hun.


Det var ikke bare kvinner som samlet seg i byen. Forfatter Dmitrij Bykov deltok også i marsjen. På t-skjorta han stod det «Far er også mor», han ga ingen kommentarer til journalistene.

«Jeg kan bare vurdere kunst. Eller været. Været er fantastisk!», flirte Bykov.

Ved siden av står det to menn og snakker halvhøyt om hvorfor de har blitt med på aksjonen.

«Jeg hadde en samtale med en kollega i dag, han sa: «Hvorfor skal jeg være med, jeg er jo ikke mor». Jeg sa til ham: «Vel, det er jeg!».

«I dag er alle skikkelige mennesker mødre», blander en kvinne i regnkåpe seg inn i samtalen før hun forsvinner inn i mengden.

En ung mann som jobber på Høyskolen for økonomi dekker de som holder på å regne vekk med paraplyen. Der er ei jente i sandaler på kjempehøye heler som setter seg fast i den våte jorda. Og midt på gata stiller det seg opp en ganske så ung aksjonsdeltaker, hun holder en plakat med en ponni og påskriften FREEDOM.

«I dag blir vi buret inne for en melding på Telegram, i morgen – for en like, og i overmorgen – for å tenke annerledes», sier hun.

Участники «Марша матерей» в Москве. Фото Софьи Семеновой/Spektr.Press
Bilde: Sofia Semenova, Spektr

Til slutt ender marsjen opp ved bygningen til Høyesterett. Fortsatt er ingen pågrepet, men deltakerne tar ikke gleden på forskudd.

«… de kan slå til når som helst. Du vet aldri hvor mange som blir pågrepet, så det for tidlig å dømme», sier en av kvinnene.

Folk setter fra seg lekene ved bygget og begynner å rope i kor: «Frihet!». Der er lys i førsteetasje og innimellom glimter det i en silhuett. Ropene ved vinduene stilner ikke, og ganske snart hører vi en politisirene.

«Arrangementet er over, folkens, gå hjem», lyder det fra en megafon. Med monoton stemme gjentar han frasen igjen og igjen.

Folkemengden fortsetter å kreve frihet for de fengslede, noen roper: «Fengsel er ikke et sted for barn! De skal ikke være på en fengselscelle!». Litteraturkritiker Anna Narinskaja griper inn, hun takker de fremmøtte og ber alle om å gå hvert til sitt. Hun minner om at aksjonen ikke er politisk.

I løpet av et kvarter splitter folkemengden gradvis opp. Idag ble ingen pågrepet.

Oversatt fra Spektr.press

En enhjørning har blitt et av symbolene til aksjonen

NB! Gode nyheter. Dagen etter marsjen besluttet Dorogomilovo bydelsrett at Anna Pavlikova og Marija Dubovik skal overføres til husarrest.

Ingen kommentarer: