tirsdag 1. mai 2018

Kampen for et fritt Internett

Dypdykk
Over 12 000 moskovitter møtte mandag ettermiddag opp på Sakharovprospektet i Moskva for å delta på et lovlig massemøte. De demonstrerte mot «sensurorganet» Roskomnadzor, og til støtte for Telegram – en nettbasert meldingstjeneste som rangeres som den niende mest populære i verden. Siden 16. mars har Roskomnadzor forsøkt å blokkere Telegram – foreløpig uten stor suksess.

Bilde: piter-news.net

Telegram tilbyr en svært sikker og anvendelig tjeneste for hemmelig kommunikasjon, noe som gjør det vanskelig for selskapet å etterkomme en datalagringslov som ble innført i 2016. I sin kamp mot terrorisme og narkotika krever FSB at Telegram gir dem tilgang til krypteringsnøklene for private meldinger. Men Telegram har ikke engang tilgang til nøklene selv, og kan derfor ikke etterkomme kravet.

Her kommer Roskomnadzor inn i bildet. Det er Russlands statlige tilsynsorgan for kommunikasjonstjenester, men mest kjent er det for å drive med nettsensur. Dette medietilsynet skal se til at loven håndheves. I april anla de sak mot Telegram, og krevde rett til å blokkere tjenesten. FSB oppfordret domstolen i Moskva om å imøtekomme kravet, og den 13. april fikk de medhold i saken. Da loven trådte i kraft den 16. april, utløse dermed Roskomandzor en slags altomspennende krig mot hele Runettet ved at de blokkerer flere millioner IP-adresser i forsøk på å hindre tilgang til meldingstjenesten. Dette fører til problemer for mange andre nettsider og nettjenester enn Telegram – de som bruker de samme servere som Telegram, som f.eks. skytjenester hos Google og Amazon, i tillegg til at blant annet Google, Amazons og YouTubes egne tjenester ikke fungerer som de skal. Som følge meldes om store inntektstap for bedrifter som er avhengige av nettilgang for å selge tjenestene sine. På toppen av det hele er Telegram – som først og fremst er en app og ikke en nettside – fortsatt tilgjengelig, og sånn sett er Roskomandzors anstrengelser foreløpig bortkastede. For øvrig greier de smarteste enkelt å unngå sperringene ved hjelp av VPN og proxytjenere, dog til stor irritasjon. 

Med den ellers stramme mediekontrollen i Russland, har Internett på sin side i løpet av det siste tiåret blitt et fristed hvor russere en god stund har kunnet uttrykke seg relativt uhemmet. Russisk er faktisk det nest mest brukte språket på Internett etter engelsk. Når Runettet angripes i et slikt omfang, føler mange at grensen er nådd, og saken med Telegram har naturligvis fått enorm oppmerksomhet i sosiale og andre medier som er mer eller mindre frie. Som så vidt nevnt kommer dette som følge av tidligere vedtatte Internett-lover og på toppen av en rekke straffesaker hvor ungdommer (og voksne for den saks skyld) har blitt fengslet eller bøtelagt for ulike nettaktiviteter. Om ikke russiske myndigheter får ordnet opp i kaoset som Roskomandzor nå har skapt, kan misnøyen komme til å eskalere betraktelig.

Telegram har rundt 15 millioner brukere i Russland, og 200 millioner på verdensbasis. Det meldes at bruken har økt i Russland etter blokkeringen, og mange nye brukere har registrert seg. Tjenesten er også svært populær blant politikere og ansatte i presidentadministrasjonen som bruker den nettopp pga. den gode muligheten den gir for hemmelig kommunikasjon.

Nedenfor er diverse utklipp fra dagens rapporter og meldinger på Runettet.

«Vi vil ikke ha TV - vi vil ha Telegram» Papirfly er logoen til Telegram


Spektr, Oksana Vasiljevska
Demonstrantene gikk først i tog på Sakharovprospektet, og etterpå var det massemøte. De krevde at Telegram-sperren, Jarovaja-loven* og «andre Internett-lover» må oppheves, at Roskomnadzor legges ned, og at de som står bak anti-Internett-lovene skal granskes for korrupsjon. Fra scenen hørtes dessuten paroler som «Putin er en tyv!», «Russland vil bli fritt!», «Vi er til og vi lever!», «Ned med tsaren!» og så videre.

(…)

Blokkeringen av Telegram startet den 16. april på grunnlag av en rettsavgjørelse etter at tjenesten nektet å gi FSB tilgang til krypteringsnøklene til brukernes meldinger. I tillegg har Roskomnadzor blokkert mer enn 17 millioner IP-adresser som er knyttet til tjenesten.

På grunn av masseblokkeringen av IP-adresser, er det mange nettsider som ikke fungerer som de skal. Blant de som har opplevd problemer, er spilltjenester til Microsoft, Viber, Tezis, APK Mirror, Spotify, nettbutikker, og VPN- og proxytjenester. Likevel er selve Telegram fortsatt tilgjengelig for brukere i Russland

***

*Jarovaja-loven, eller Big Brother-loven som Snowden kaller den, er en omfattende pakke av en anti-terrorlov, som blant annet dreier seg utvidede fengselsstraffer, utstrakt datalagring og forbud mot privat misjonering.


«Takk, Roskomnadzor! Nå vet jeg hva VPN, Tor og proxy er for noe» Bilde: Valerij Melnikov, RIA Novosti


Meduza, Valerij Gannenko
Halvannen time før møtet skulle begynne, hadde det allerede stimlet sammen over tre tusen mennesker ved scenegjerdet og det ble mer og mer trangt om plassen foran metalldetekorene. Fra scenen spilte de «Mamma, jeg sieger ikke heil» av Monetotsjka og «Drep staten i deg sjøl» av Igor Letov. Noen sang med, mens andre tok bilder av de morsomme plakatene, som liknet de vi har sett på «Monstrasjoner» og under protestvinteren i 2011-2012. Det var mange slike plakater denne aprildagen.  

Kanskje et av dagens mest delte bilder: «Dette er så ille at til og med de innadvente er her»


Et innlegg delt av Rinat (@renderr) 

(…)

Matematikeren Dmitrij Bogatov hadde kommet seg gjennom detektoren. Han har sittet åtte måneder i varetekt mistenkt for oppfordring til masseopptøyer (selv om det som ble funnet på datamaskinen hans kun var en utgangsnode til Tor-nettverket, og hvem som helst kunne ha skrevet oppfordringen (en post som inneholdt en Kanye West-video, o.a.)). «Dette handler ikke bare om Telegram – hele Internett lider», fortalte Bogatov til Meduza. «Den logiske enden på visa er at de begynner å hvitliste tillatte sider».

Møtet ble åpnet av Sergej Bojko, formann for Russlands libertarianske parti. Bojko messet fra scenen: «Nei til fengsling for likes og delinger på sosiale medier», «Staten – ikke rør Internett» og «Legg ned Roskomnadzor!». Demonstrantene ropte ivrig med. Så kom aktivisten Filipp Kulin ut på scenen, også kjent som «Utrettelige Fil». Han overvåker blokkeringen av IP-adresser. «Mens vi står her, blir enda flere IP-er blokkert – jeg observerer det i real time», sa han.

Aleksandr Isavin, representant for organisasjonen Roskomsvoboda (svoboda = frihet, o.a.) som overvåker friheten på Internett, sa: «Dumaen, påtalemyndighetene, FSB og Roskomnadzor holder på å atombombe Internett mens de egentlig sikter på et papirfly».

«Byråkratene vil skape to Russland: ett med fritt Internett og eiendommer i utlandet til seg selv, mens resten av oss ikke har lov til noen ting. Og det gjør oss forbanna», sa sjefsredaktøren for Mediazona, Sergej Smirnov.

«Jeg er født i 1993, samme året som landet vårt endelig ble frigjort fra sin sovjetiske fortid. Hvor mange er det som har slektninger som ble drept, forfulgt og sendt til Sibir? Det er jævla mange. Ikke faen om vi skal forråde deres minne!» nærmeste skrek rapperen fra Tomsk, Loqiemean. «Vi er smartere enn våre foreldre, og vi skal ta vårt eget land i våre egne hender!»

***

Millioner blokkert. Hvorfor? Et nytt jernteppe?


Den siste som talte på møtet var opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj:

«Jeg har ikke tenkt å sitte stille og akseptere dette. Du slår på TV’en, og der er det en nyhet om at noen feite tryner plutselig har funnet ut at de har rett til å lese alt som du skriver på Telegram. Det er deres statelige ståsted: «Vi har makta, disse politibussene beskytter oss, derfor har vi rett til å lese alt det du skriver» (…) Landet vårt er lutfattig, vi har ingen framtidsutsikter. Det eneste som har utviklet seg de siste årene, helt på egenhånd, uten statens innblanding, uten subsidier eller tilskudd, uten noen fordeler, det er Internett, ikke sant? Og disse folkene påstår at dere ikke oppfører dere skikkelig på deres eget Internett. Derfor vil de fortære det». 

***
Pavel Durov vs Dustepaven (egentlig: Småtyrannenes makt)


Telegrams grunnlegger Pavel Durov, som har flyttet fra Russland og derfor ikke deltok på møtet selv, støtter demonstrasjonen og oppfordret på søndag folk til å delta:  

«Noen hevder at det ikke hjelper å demonstrere. Det stemmer ikke. Russland befinner seg ved et veiskille – enda er det ikke innført fullskala sensur. Hvis vi ikke handler, kommer Russland til å miste Telegram og andre populære tjenester. Deres aktive deltakelse kan endre historiens gang».

I juni skrev Durov på VKontakte at Roskomnadzors krav ikke bare strider med grunnlovens paragraf om rett til privat kommunikasjon, men også demonstrerer deres uvitenhet om hvordan krypteringen fungerer. Siden nøklene kun lagres på brukernes egne enheter, har ikke eierne tilgang til disse og heller ingen mulighet for å stille dem til myndighetens rådighet. Han avslutter med å understreke at en potensiell blokkering av tjenesten på ingen måte vil komplisere jobben til terrorister eller narkodealere siden de bare kan bruke en av de mange andre hemmelige meldingstjenestene. I så fall måtte man blokkere hele Internett.


IT-grunderen Durov er også mannen bak VKontakte, det desidert mest populære sosiale mediet i Russland. I 2014 ble han tvunget til å selge aksjene i selskapet og sparket som generaldirektør. Ifølge ham selv skjedde det fordi han nektet å samarbeide med FSB. Det er en kjent sak at VKontakte nå er under FSBs kontroll. Krigen mot Telegram oppfattes derfor som en forlengelse av den bitre feiden mellom FSB og Durov.

Også i eksklaven Kaliningrad demonstrerte et hundretall mennesker, og nye demonstrasjoner planlegges i andre byer. 

Fra demonstrasjonen i Kalningrad. Bilde: klops.ru

Til slutt er det verdt å opplyse om at det samme dag ble meldt at Telegram forbys i Iran. Iranske myndigheter har tidligere i år forsøkt å blokkere tjenesten som brukes av 40 millioner iranere, og mandag la en domstol i Teheran ned forbud. Årsaken skal være at Telegram brukes av opposisjonen for å organisere demonstrasjoner i landet.

Drøm videre




Fake news-jeger og journalist Aleksej Kovaljov fra Coda Story forklarer bakgrunnen for Roskomnadzors angrep på Telegram.



Halvannen time direktesendt fra demonstrasjonen

Les mer:

NRK: Stor demo i Moskva: Kampen for fritt internett samler den russiske opposisjonen
NRK: Telegram blokkeres i Russland - hevder det er for å stoppe terror
Aftenposten: De har klart seg uten Google og YouTube i to uker. Nå kan de miste Twitter og Facebook
Aftenposten: I dag setter Putin inn dramatisk offensiv mot internett.

Ingen kommentarer: