søndag 12. mars 2017

Medvedevs imperium: «Ikke kall ham Dimon»

Grunndykk

Hvis du enda ikke har sett den oppsiktsvekkende og dypt alvorlige, men samtidig til tider tørrvittige videoavsløringen av de overdådige eiendommene til den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev, har du en ypperlig anledning her og nå. 


Dimon er kallenavn for Dmitrij. Ifølge Wikipedia er filmens tittel basert på en uttalelse Medvedevs pressesekretær i 2013 hvor hun beklagde seg over ukulturen på sosiale medier i omtale av statsministeren, og oppfordret til å ikke kalle ham Dimon fordi «han er en
representant for staten». I Russland er det en oppfattelse av Medvedev som en lite innflytelsesrik, svak og litt latterlig politisk figur. FBK-videoen viser oss derimot en ganske annen person.

Fondet for kampen mot korrupsjon (FBK) har avslørt korrupsjon i den russiske politiske eliten siden  2011. De bruker droner til å komme så nært som mulig eiendommene som ofte er beskyttet av høye murer eller gjerder.

Avsløringene ble offentliggjort 2. mars og har til nå blitt sett av 8, 5 millioner på YouTube. Samtidig lar reaksjonene fra myndighetene vente på seg. Den eneste reaksjonen fra Medvedev selv har vært å blokkere Navalnyj på Instagram. Under kan du lese hvordan opposisjonspolitiker og grunnleggeren av FBK Aleksej Navalnyjs tolker ikke-reaksjonene, gjengitt av Gazeta.ru. Selve videoen kan du se nederst i innlegget. Hvis du ikke vil se videoen, kan du lese Aftenpostens Per Anders Johansens oppsummering her.  

Navalnyj: reaksjonene på granskingen av Medvedevs eiendom viser myndighetenes nye strategi

Aleksandr Polozov, 9. mars 2017

Granskingen til «Fondet for kampen mot korrupsjon», som dreier seg om statsminister Dmitrij Medvedevs eiendom, har blitt sett av 6.5 % av den russiske befolkningen, eller 8,6 % av de stemmeberettigede. Men en uke etter offentliggjøringen av det skandaløse videomaterialet, har det enda ikke kommet noen reaksjon av betydning fra de øverste myndigheter. Dette skrev FBKs grunnlegger, opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. Han sier at han selv er overrasket over myndighetenes åpenbare ignorering av et tema som har fått slik betydelig oppmerksomhet i samfunnet.  

«I eksempelet med «Dimon» (det kalles granskingen som ble offentliggjort 2. mars, red.anm.), mener jeg at vi kan se starten på en ny type mediestrategi fra høyere myndigheter i forhold til korrupsjonsanklager. Før gjaldt det å «prøve å sitte stille og legge skylden på vestlige sikkerhetstjenester», men nå har de gått over til å «ikke si et eneste ord av betydning», skriver Aleksej Navalnyj på sin blogg.

Denne reaksjonen fra myndighetene og samfunnet står i skarp kontrast til de hendelsene som utspiller seg parallelt i Sør-Korea, og som står i motsetning til eksisterende forestillinger om den mentale tilbøyeligheten til korrupsjon i asiatiske land, resonnerer Navalnyj. Han minner om at da Sør-Koreas president ble beskyldt i pressen for å ha mottatt bestikkelser fra lokale oligarker via ikke-kommersielle fond, rullet det en bølge av masseprotester over landet. For statsoverhodet endte det hele med riksrett, og for forretningshaiene med arrestasjoner. Navalnyj illustrerer sin sammenlikning med fotografier av de enorme demonstrasjonene mot regjeringen i Seoul. 


«Og nettopp denne sunne reaksjonen fra staten, når korrupte byråkrater avskjediges, mens andre byråkrater ser at å stjele er farlig og fryktelig, fører videre til økonomiske vekst som gjør at medianinntekten i Sør-Korea er 145 000 rubler. Og nettopp denne dype sykdommen i vår stat, som vi ser symptomene på i reaksjonene på «Dimon», fører til at det ikke finnes og ikke kan finnes økonomisk vekst her. Derfor er medianinntekten 32 000 rubler», er Aleksej Navalnyj overbevist om.

Han mener at alle bestrebelser i regjeringsapparatet, Sentralbanken, forretningslivet og ekspertgrupper som utvikler strategier for økonomisk vekst, ikke har den minste betydning så lenge statsministeren, som uten omsvøp anklages for korrupsjon med fremlegging av solide bevis, har anledning til å forholde seg stille omkring temaet og beholde sin stilling.

«Jeg er likevel sikker på at de vil bli tvunget til å svare (om enn med en ny straffesak mot meg)», bemerker han. For å få en reaksjon fra myndighetenes side, antar han at det likevel kreves at mer enn 6,5 % russere kjenner til statsministerens korrupsjon. Det betyr at det er nødvendig å avdekke og spre mer informasjon om liknende misbruk, avslutter Navalnyj.  

Oversatt fra Gazeta.ruObs! Trykk på innstillinger-ikonet ned til venstre i videoen for å skifte fra russisk til engelsk tekst!

Ingen kommentarer: