tirsdag 5. februar 2019

«Russland er ingen søppeldynge»

Grunndykk

I Russland er avfallssektoren big business og forbundet med korrupsjon. I fjor begynte folk rundt omkring i landet å protestere mot søppelhåndteringen i landet. Mest oppmerksomhet fikk demonstrasjonene i Volokolamsk utenfor Moskva hvor barn ble syke av de giftige gassene som sivet ut av det enorme deponiet. Myndighetenes løsning på Moskvas søppelutfordringer er å frakte avfallet til andre steder i landet. Per 1. januar 2019 ble det innført nye regler i avfallssektoren, som blant annet inkluderte avgiftsøkninger. Søndag ble det holdt en nasjonal fellesprotest mot den nye avfallsreformen, og for bedre systemer, kildesortering, gjenvinning og bedre tilsyn med bransjen.

Den nasjonale protestaksjonen mot «søppelreformene» i syv bilder

7x7, 3. februar 2019
Vladimir Prokusjev

"Norden er ingen dynge", fra aksjonen i Syktyvkar

Den 3. februar deltok russere i titalls byer i en fellesprotest mot reformene i avfallssektoren. 7x7 har plukket ut bilder fra aksjonen i syv ulike byer.



Arkhangelsk


"Ta vare på naturen - vår moder jord"

Bevegelsen «Pomorje er ingen søppeldynge» stod bak aksjonen i Arkhangelsk. Demonstrantene krevde blant annet at det ikke skal gis adgang til å importere søppel fra Moskva til Arkhangelsk oblast og at byggingsarbeidet av gigantdeponiet ved Sjies-stasjonen stoppes (et område på 5000 hektar hvor det er meningen at husholdningsavfall fra Moskva skal graves ned, o.a.).  I tillegg krevde de folkeavstemming, innføring av systemer for kildesortering og at regionens guvernør Igor Orlov avsettes. Ifølge Aleksandr Peskov deltok omtrent tre tusen mennesker i aksjonen.


Izjevsk


"Begrunn taksten!" (vendingen kommer fra kriminalsjargong)

I Izjevsk var det en liten demonstrasjon med plakater som samlet 60 deltakere. Før det begynte, pågrep politiet en aktivist som hadde tatt med seg bannere til aksjonen. De ba henne ta en alkotest, og deretter tok de kvinnen med seg for narkotest, hvor de holdt henne helt til aksjonen var over. 


Kirov


"Vi krever kildesorteringsanlegg"

I Kirov deltok rundt 140 mennesker. De kritiserte den regionale regjeringens kildesorteringspolitikk og det nye avfallsdeponiet på tettstedet Osintsy. Tatjana Stolbova, som representerer bevegelsen «Slobodskoj-distriktet er imot søppeldeponi», sammenliknet konsekvensene av det å ha søppelfyllinga plassert midt i regionen, med konsekvensene av bombingen med kjemiske våpen i Vietnam.


Penza


"Vi er ikke oligarker som kan betale "søppelbransjen"i dyre dommer for slott og yachter"
"Gjenvinning - ikke dynge"

I Penza deltok rundt 70 personer. Folk hadde plakater hvor det stod «Søppeltaksten er et ran», «Rotenbergene* kan råtne i fattigfolkets søppel», «Nei til søppeldynge – la oss puste!», «Kast makta på dynga!»


Syktyvkar


"Damer, ikke la barna deres bli putinister", "Syktyvkar er mot dynge i  Urdoma.
Moskva, behold søppelet deres hos dere selv!!!!", "(Putin) har gitt (oss) et balleslag"

Rundt 900 personer deltok i demonstrasjonen i hovedstaden i Komi. En av deltakerne hadde et originalt forslag til hvordan republikken bør kjempe mot avfallsreformen: «Dette er det jeg ville ha gjort. Alle tar med seg en søppelsekk til plassen foran «det gule huset» (administrasjonsbygget til regjeringen i Komi; «gult hus» betyr også «galehus» på russisk, o.a.). Så kan de sitte og kjenne på stanken helt til de slutter seg til vår kamp».


Tsjeboksary


"Takstsøkningen er mangel på respekt for folk" (skrevet på rim)

I Tsjeboksary stilte omtrent 200 mennesker opp i demonstrasjonen. Noen av dem hadde kommet fra andre byer i regionen. For eksempel Denis Popkov, en bilmekaniker fra Sjumerlja og far til tre, som var forarget over at man til og med blir nødt til å betale avgift for spebarn, unger og eldre.


Jaroslav


"Nei til Moskvas søppel i Norden"

I Jaroslav hydepark møtte det opp rundt 250 mennesker. Arrangørene hadde egentlig planlagt å holde møtet i sentrum av byen på Volkov-plassen, hvor den første demonstrasjonen mot import av søppel fra Moskva til Jaroslav-regionen ble holdt i april 2018. Byadministrasjonen avslo denne forespørselen etter tre dager, med henvisning til et arrangement i forbindelse med Teaterets år.

I flesteparten av byene ga lokale myndigheter ikke tillatelse til å holde demonstrasjonene på lokale plasser i byene, og ga i stedet godkjenning til å holde dem i utkantstrøk og ødemarker. 

Oversatt fra 7x7

Ingen kommentarer: