søndag 13. januar 2019

Tragedien i Magnitogorsk – hva skjedde egentlig?

Grunndykk
Tidlig om morgenen nyttårsaften 2018 kollapset en høyblokk i industribyen Magnitogorsk, angivelig som følge av en gasseksplosjon. Trettini mennesker omkom. Nå stiller journalister i den Jekaterinburg-baserte, uavhengige nettavisen Znak.com spørsmål ved den offisielle versjonen om at det var en ulykke. De mener det er grunn til å tro at eksplosjonen var en terroraksjon. Ingen har imidlertid tatt på seg ansvaret for det som skjedde.

Fjorten spørsmål omkring etterforskningen av tragedien i Magnitogorsk

Znak.com, 11. januar 2019

Bilde: Znak.com

Det er allerede gått mer enn ti dager siden boligblokken i Magnitogorsk kollapset, som førte til at 39 mennesker mistet livet. Etterforskningskomiteen har enda ikke framsatt sin hovedteori om hva som skjedde, og heller ikke kunngjort noen detaljer fra etterforskningen. Det eneste de har meddelt offentligheten, er at det ikke er funnet spor etter sprengstoff i ruinene fra bygningen.


Samtidig er det mange spørsmål om det som skjedde i Magnitogorsk. Med henvisning til kilder i politiet har vi tidligere skrevet at eksplosjonen kan ha vært tilsiktet (muligens en terroraksjon), og at de påfølgende hendelsene i byen – minibussen som eksploderte og evakueringen av boligblokkene på Lenin-prospektet – kan ha vært knyttet til en skyteepisode mellom politiet og de antatte gjerningsmennene.  Likevel har vi ikke fått noen offisiell bekreftelse eller tilbakevisning av disse opplysningene.

Ettersom stilltielsen avføder flere og flere rykter og spekulasjoner, har vi sendt en anmodning til Svetlana Petrenko, pressetalskvinne for den russiske etterforskningskomiteen, med følgende 14 spørsmål omkring etterforskningen av tragedien i Magnitogorsk:

1 Hvilke teorier om hva som kan ha skjedd, arbeider komiteen med for øyeblikket. Hva er hovedteorien?

2 Er det grunn til å anta at eksplosjonen som førte til at inngangspartiet til boligblokka kollapset, ikke var en ulykke, men tilsiktet?

3 I hvilken leilighet skjedde eksplosjonen som førte til at inngangspartiet til boligblokka kollapset? Hvem bodde i denne leiligheten, hvem er innehaveren, og bodde det leietakere i leiligheten?

4 Etter hvilken paragraf (paragrafer) er det reist straffesak? Er det utpekt noen mistenkte?

5 Hvilke etterforskningskritt er foretatt i saken? Finnes det noen pågrepne?

6 Medfører det riktighet at straffesaken er hemmelighetsstempel? Hvis så er tilfelle, hva er årsaken til dette?

7 Hvor mange ansatte i etterforskingskomiteen er involvert i etterforskningen av den nevnte straffesaken?

8 Er det noen som helst forbindelse mellom den kollapsede boligblokka og sprengningen av minibussen av merke Gazel med registreringsnummer V 919 TE 175, kl. 22:59 den 1. januar 2019, på Karl Marx prospekt nr. 96? Hvis så er tilfelle, hva slags forbindelse?

9 Er det reist straffesak etter sprengningen av de nevnte minibussen, i så tilfelle, etter hvilken paragraf? Om det ikke er reist sak, foretas det noen videre etterforsking av dødsfallet til de tre mennene i «Gazellen»?

10 Under hvilke omstendigheter eksploderte den nevnte minibussen? Medfører det riktighet at bilbrannen og eksplosjonen skjedde som følge av handlingene til ansatte i sikkerhetstjenestene (for eksempel bruk av skytevåpen eller andre våpen)?

11 Var det omkomne etter eksplosjonen av den nevnte minibussen, i så fall, hvem var disse menneskene? Ifølge Znak.coms opplysninger omkom tre menn. Er disse opplysningene riktige?

12 Er det noen forbindelse mellom kollapsede boligblokka, sprengningen av minibussen og plastikkflasken med sprengstoff som ble funnet den 1. januar 2019 rundt kl. 07:00 i en søppeldunk på et busstopp på Lenin prospekt nr. 80?

13 Er det tatt noen prosessuell avgjørelse knyttet til funnet av sprengstoff i en søppeldunk ved busstoppet?

14 Under hvilke omstendigheter ble flasken med sprengstoff oppdaget? Er det utpekt noen personer som kan ha vært delaktige i hendelsen?

Vi forventer å få svar innen den lovbestemte tidsfristen, og vil publisere svarene.


Ingen kommentarer: