lørdag 30. juni 2018

Andre helvetesrunde for Jurij Dmitrijev

Grunndykk

Jurij Dmitrijev er igjen mistenkt for pedofili

Oksana Vasiljevska, 28. juni 2018

Den 27. juni ble Jurij Dmitrijev – historiker og leder for menneskerettighetsgruppa Memorial i Karelen – arrestert av politiet. Han ble tidligere i år frikjent for pedofilianklager.

Sandarmokh 059
Jurij Dmitrijev i Sandarmokh 2013
Sandarmokh er en minnepark i Karelen
hvor tusenvis av ofrene for den store terroren ble henrettet.
By Visem, via Wikimedia Commons

Ifølge en kilde som TASS hadde snakket med skulle årsaken til pågripelsen være brudd på reiseforbudet som Dmitrijev ble idømt for «ulovlig oppbevaring av skytevåpen». Mediazona skrev at Dmitrijev hadde vært på kirkegården i Vilga, og var på vei mot Svirskij-klosteret. «De ble stoppet i Olonets av trafikkpolitiet som sa at de hadde en etterlysning, at etterforsker Maksim Zavatskij hadde reist straffesak mot pappa og at han måtte dra til fengselet. De behandlet ham bra og lot ham få kjøpe mat», fortalte Dmitrijevs datter Jekaterina Klodt til Novaja Gazeta. 

Senere kom det fram at Dmitrijev igjen er under etterforskning for seksuelle overgrep. Politiet mener at Dmitrijev i perioden 2012 til 2016 har utført «voldelige handlinger av seksuell art» mot den mindreårige adoptivdattera si. Han har før vært tiltalt for usømmelige handlinger mot den samme dattera, og ble i april frikjent av Petrozavodsk byrett. Men den 14. juni opphevet Høyesterett i Karelen frifinnelsesdommen og sendte saken til en ny gjennomgang.

Dmitrijevs advokat Viktor Anufrijeva sier at påskuddet for den nye straffesaken var et brev fra adoptivdattera. «Psykologen leverte et visst brev til politiet, som var skrevet på vegne av adoptivdattera og hvor det er snakk om hennes lidelser. De tvang henne til å fortelle løgner. Dessverre er saken lukket, noe mer kan jeg ikke si», fortalte han til RBK.

Oleg Orlov, som er styremedlem i Memorial, mener at saken mot Dmitrijev er politisk motivert. «De gjør gode miner til slett spill, det skal liksom ha kommet fram nye opplysninger, og så reiser de ny sak. De greier tydeligvis ikke å ligge unna selv om den forrige tiltalen gikk i grus, og det er ikke til å begripe hva de skal bygge den nye på», sa han ifølge Interfax.

Dmitrijev ble første gang arrestert i desember 2016 etter at politiet hadde fått et «anonymt tips». Ifølge etterforskerne hadde han mellom 2008 og 2015 tatt nakenbilder av adoptivdattera. Selv sa Dmitrijev at han tok bildene for å føre tilsyn med jentas helsetilstand. I tillegg planla han å vise bildene til barnevernet hvis det skulle bli nødvendig å legge frem bevis på at dattera fikk god behandling hjemme. Bakgrunnen for denne avgjørelsen var at noen barnehagelærere tidligere hadde mistenkt adoptivforeldrene for mishandling av dattera etter at de angivelig hadde oppdaget blåmerker på kroppen hennes. Han sluttet å ta slike bilder i 2016 da det ikke lenger var nødvendig å føre det samme tilsynet.

En ekspertgruppe, som undersøkte bildene på nytt i desember 2017, fastslo at de ikke kunne klassifiseres som pornografiske. Etter dette avviste Petrozavodsk byrett å forlenge varetektsfengslingen og satte Dmitrijev fri med reiseforbud (som også inkluderer plikt til å møte opp i retten ved innkallelse, o.a.). Den 5. april avsa byretten frifinnelsesdom i pedofilisaken, men dømte ham til to og et halvt års betinget fengsel for oppbevaring av deler av et skytevåpen* som var funnet under en av husransakelsene.

*Dmitrijev eier et løp til en avsagd hagle som han plukket opp fra gata, og som ikke skyter. Han tok det med seg for å hindre at barn skulle finne det og leke med det. Ingen patroner ble funnet hjemme hos ham (o.a.).


Les mer

Ingen kommentarer: