torsdag 26. oktober 2017

Med kniven på strupen – Dmitrij Bykov

Grunndykk
På mandag den 23. oktober ble Tatjana Felgengauer – en journalist  i den liberale og regimekritiske radiokanalen Moskvas Ekko (Ekho Mosvky) –  stukket ned med kniv mens hun var på jobb. Hun ble alvorlig skadet og ligger fortsatt på sykehus. Gjerningsmannen har sagt at Felgengauer har forsøkt å forgripe seg seksuelt på ham via telepati. Forfatter og poet Dmitrij Bykov kommenterer noen av reaksjonene etter denne grufulle hendelsen.

Dmitrij Bykov kommenterer kommentarene etter overfallet på journalisten i radiokanalen Moskvas Ekko Tatjana Felgengauer

Sobesednik
24. oktober. 2017

Dmitrij Bykov, Foto: Andrej Strunin, Sobesednik
Journalist i Moskvas Ekko Tatjana Felgengauer ble like etter morgensendinga stukket i halsen med en kniv. Tilstanden hennes er alvorlig og hun er innlagt på Sklif (akuttsykehus i Moskva). Gjerningsmannen er pågrepet. De første kommentarene på Ekkos hjemmeside var følgende: «Hun er sikkert en av Navalnyjs folk, også Nikolaj Ljaskin ba jo selv om å bli slått i hodet»; «Mest sannsynlig kjente hun angriperen personlig, det er altså ikke politikk, men et trekantdrama»; «Det eneste Venediktov (sjefsredaktøren) kan er å spre tåkeprat på eteren, men vakthold klarer han ikke å organisere».

Altså er de selv skyldige – libertinerne, provokatørene og pratmakerne som ikke greier å beskytte seg selv.

Det som virkelig er grusomt, er ikke bare det at gjerningsmannen nesten slaktet ned en journalist i sentrum av Moskva, etter å ha avvæpnet sikkerhetsvakten med pepperspray. Det er en sak for seg, og jeg tror at det fra nå av kommer til å bli vanskelig å få adgang til Ekko, til og med for dem som jobber der. Det som er grusomt, er at slike reaksjoner har blitt normen. For journalister er jo, som kjent, ikke mennesker, men amerikanske agenter, slik statlig TV fortalte oss for ikke så lenge siden, da TV-kanalen Rossija 24 kalte Moskvas Ekko for «Det amerikanske utenriksdepartementets ekko (Ekho Gosdepa).

Å hisse opp en del av befolkningen mot en annen, gir resultater. Og selv om det store flertallet av TV-titterne oppfatter slike TV-programmer som freakshows, så finnes det også de som disse frøene veldig beleilig faller i ond og godt gjødslet jord hos. Vi har fått en unik sjanse til å finne ut hvem som planla dette overfallet. Hvis myndighetene og deres propagandister er involvert, kommer det ikke til å skje noen ting med den pågrepne. (De pågrep ham med en gang, mens bevisene fortsatt var varme – takket være vaktenes profesjonalitet og kollegenes mot.)  Men hvis det viser seg at den pågrepne handlet alene, etter personlige motiver, og generelt i en tilstand av affekt, det vil si at Felgengauer selv er skyldig og at hun kanskje har krenket hans religiøse følelser, da er det en helt annen sak. Det går imidlertid også an å bure inne en privat aktør, en enslig galning, og beskylde ham for alle uløste saker ham. Men en oppklaring av hvordan han endte med å gå til dette skrittet, og hvilken skyld de har som har pumpet ham full av hat dag etter dag, vil vi nok aldri få. Riksadvokaten har allerede tatt kontroll med saken ettersom mordforsøket skjedde såpass demonstrativt. Men drapet på Nemtsov skjedde jo enda mer demonstrativt, og også på Politkovskaja, og ikke et ord er sagt om hvem som stod bak det.

Legene sier at Felgengauer står utenfor livsfare. Og godt er det. Men den åndelige helsa til folk som nå driver og fyller Internett med skadefro kommentarer – for penger eller gratis – den er i alvorlig livsfare, og det finnes ingen sjanse for at den vil friskne til i den nærmeste tida. Snarere tvert imot – den er allerede på et irreversibelt stadium, og ingen oppmykninger, og heller ingen innstramminger, vil gjøre saken bedre. Det eneste man kan gjøre er å leie inn vakter på radiostasjonene og selv drive med aktivt selvforsvar uten våpen i det stille. 

Ingen kommentarer: