Sider

torsdag 28. desember 2017

En nyttårsfortelling av Anton Tsjekhov

Med denne morsomme, lille Tsjekhov-fortellinga om et nyttårsselskap vil jeg ønske leserne mine godt nyttår. I 2018 blir det mer stoff fra Russland og mer om presidentvalget i mars.

Chekhov at Melikhovo.
Anton Tsjekhov ved Melikhovo
Av P. I. Seryogin via Wikimedia Commons


Svindlere mot sin vilje – et nyttårsbedrag

Av Anton Tsjekhov

Det er aftenselskap hos Zakhar Kuzmin Djadjetsjkin. De feirer nyttår og navnedagen til husets vertinne Melanja Tikhonovna.

Gjestene er mange. De er ærverdige, respektable, edruelige og hederlige folk. Ikke en eneste kjeltring finnes blant dem. Det er noe mildt og behagelig og en følelse av verdighet i ansiktene deres. I en stor vinylkledd sofa i stua sitter huseieren Gusjev og kjøpmannen Razmakhalov, som familien Djadjetsjkin handler hos på bok. De snakker om døtrene sine og deres friere.

«Det er vanskelig å finne en mann i disse dager», sier Gusjev, «… som ikke drikker og er pålitelig… en virksom mann… Vanskelig!»

mandag 18. desember 2017

Sølvsnøstormen – en julefortelling

I anledning årstida har jeg funnet fram ei bok jeg har liggende med julefortellinger av russiske forfattere. Stykket jeg har valgt er av en lite kjent forfatter ved navn Vasilij Nikiforov-Volgin (1901 – 1941). Han var ortodoks kristen, og religiøse og ortodokse tema var sentrale i diktningen hans. Nikiforov-Volgin bodde i Narva i Estland. Han ble skutt av NKVD i 1941 og rehabilitert i 1991. 

Sølvstormen skildrer en barnesjels forventninger til og opplevelse av jul – her er mye for enhver å kjenne seg igjen i. Dessuten gir fortellingen et lite innblikk i russisk-ortodoks julefeiring.

Kom gjerne med tips til andre russiske julefortellinger som burde gjengis på norsk. Jeg har lyst til å oversette noen flere før nyttår. 

Henrich Manizer 02
Juletremarked av Henrikh Matvejevitsj Manizer (1847—1925)
 via Wikimedia Commons

Sølvsnøstormen av Vasilij Nikiforov-Volgin

Det er nesten en måned igjen til jul, men allerede overøser den deg med puddersnø, trykker seg mot de forfrosne vinduene om morgenen, ringer i meiene på de lyseblå veiene, synger i kveldsgudstjenesten i kirka «Kristus er født – fryd dere», og kommer til deg i drømme om nettene i form av en munter sølvsnøstorm.

søndag 3. desember 2017

Ukraina – en skjult sannhet?

Grunndykk
Hvem var det som massakrerte over 100 demonstranter på Majdan-plassen i februar 2014?

Klassekampens lørdagsavis hadde forrige helg en usedvanlig ensidig artikkel («Hyret leiemordere til Maidan», 25. november 2017) om en svært tvilsom dokumentarfilm som angivelig bringer nytt lys over hendelsene under Euromaidan. I den italienskproduserte filmen – Ukraine. The hidden truth  – presenteres nye «bevis» for påstanden om provokatører som skjøt mot begge sider: Det var angivelig georgiske snikskyttere som skjøt både mot demonstranter og politimenn, og det etter ordre fra den tidligere georgiske presidenten Mikheil Saakasjvili. Andre som videreformidler filmens påstander i Norge er steigan.no, Norgesavisen, Bjørn Nistad, Hanne Nabintu Herland og Tore Tvedt (vigridtvedt.no).


Den offisielle ukrainske versjonen er at det var Janukovytsj’ Berkut-politi (spesialstyrker) som skjøt på demonstrantene i februar 2014, noe det dessuten finnes fritt tilgjengelig videomateriale som bekrefter (se tidligere innlegg om Putins løgner i Oliver Stones film). Russiske medier har imidlertid påstått at vestlige sikkerhetstjenester og Majdan-ledere stod bak.

søndag 29. oktober 2017

«Imperiet må dø» – ny bok av Mikhail Zygar

Dypdykk
I år er det 100-årsjubileum for den russiske revolusjonen, men interessen hos russiske myndigheter for å markere jubileet virker heller laber. Avisa Delovoj Peterburg skrev nylig: «Initiativer i forbindelse med 100-årsjubileet for revolusjonen begrenser seg i hovedsak til opplysningsprosjekter, selv om større arrangementer også har funnet sted, mens næringslivet like før jubileet gikk aktivt i gang med å benytte seg grovt av hendelsene i 1917 i reklameplakater og forskjellige typer kampanjer». Avisa skriver også om utstillinger som de største museene i Sankt Petersburg har viet revolusjonen. 

Revolución-marzo-rusia--russianbolshevik00rossuoft
Sovjeterne angriper tsarpolitiet februar 1917
Via Wikimedia Commons

Ifølge avisa er et av de mer interessante opplysningsprosjektene 1917. Fri historie (som både finnes i en russisk og en engelsk versjon), et slags fiktivt sosialt medium –  en retrofacebook – som gjengir hendelsene i revolusjonsåret 1917 ved hjelp av dagboksnotater, personlige brev, erindringer, bilder osv. til kjente personer som levde i samtida. Prosjektet ble lansert i november 2016 av Mikhail Zygarm som  kaller det et slags «dokumentarisk realityshow».

I oktober kom Zygar ut med boka «Imperiet må dø», et resultat av arbeidet med Prosjekt 1917. Her tar han for seg de første 17 årene av forrige århundre – årene fram til den russiske revolusjonen – via historiene til menneskene som opplevde denne svært så spesielle perioden i

torsdag 26. oktober 2017

Med kniven på strupen – Dmitrij Bykov

Grunndykk
På mandag den 23. oktober ble Tatjana Felgengauer – en journalist  i den liberale og regimekritiske radiokanalen Moskvas Ekko (Ekho Mosvky) –  stukket ned med kniv mens hun var på jobb. Hun ble alvorlig skadet og ligger fortsatt på sykehus. Gjerningsmannen har sagt at Felgengauer har forsøkt å forgripe seg seksuelt på ham via telepati. Forfatter og poet Dmitrij Bykov kommenterer noen av reaksjonene etter denne grufulle hendelsen.

Dmitrij Bykov kommenterer kommentarene etter overfallet på journalisten i radiokanalen Moskvas Ekko Tatjana Felgengauer

Sobesednik
24. oktober. 2017

Dmitrij Bykov, Foto: Andrej Strunin, Sobesednik
Journalist i Moskvas Ekko Tatjana Felgengauer ble like etter morgensendinga stukket i halsen med en kniv. Tilstanden hennes er alvorlig og hun er innlagt på Sklif (akuttsykehus i Moskva). Gjerningsmannen er pågrepet. De første kommentarene på Ekkos hjemmeside var følgende: «Hun er sikkert en av Navalnyjs folk, også Nikolaj Ljaskin ba jo selv om å bli slått i hodet»; «Mest sannsynlig kjente hun angriperen personlig, det er altså ikke politikk, men et trekantdrama»; «Det eneste Venediktov (sjefsredaktøren) kan er å spre tåkeprat på eteren, men vakthold klarer han ikke å organisere».

Altså er de selv skyldige – libertinerne, provokatørene og pratmakerne som ikke greier å beskytte seg selv.

søndag 22. oktober 2017

Ksenija Sobtsjak går til valg – mot alle

Dypdykk
I et par måneders tid har det svirret rykter i russiske medier om at Kreml er på jakt etter en kvinnelig motkandidat til Putin i presidentvalget i mars neste år. TV-kjendisen og «selskapsløvinnen» Ksenija Sobtsjak ble framholdt som den beste (og kanskje eneste) kandidaten. Sobtsjak avviste imidlertid på det sterkeste at hun hadde noe som helst med Kremls valgkampstrategi å gjøre. 

Kseniya Sobchak (7174599660)
Ksenija Sobchak på en protestaksjon i Moskva, 2012
By Evgeniy Isaev from Moscow, Russia (Kseniya Sobchak)
[CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Men så – den 18. oktober kom nyheten har skapt forvirring og følelsesmessig opprør i den russiske opposisjonen: Sobtsjak skal likevel stille til valget – som en kandidat «mot alle». «Egennominasjonen» ble lansert i en video på YouTube-kanalen hennes, og i et utdypende brev i avisa Vedomosti. Sobtsjak oppfordrer ikke velgerne til å stemme på henne som presidentkandidat – hun har heller ikke noe politisk program. Hun ønsker imidlertid at velgerne

fredag 1. september 2017

Den russiske hobbit-eremitten

Grunndykk
I et hull i bakken i en skog ikke så langt fra Jaroslav-motorveien M8 omtrent 106 kilometer nord-øst for Moskva bor Jurij Aleksejev – den russiske hobbit-eremitten. For seks år siden ble han lei det strabasiøse bylivet i Moskva, droppet juristjobben og valgte seg det enkle livet. Her i skogen deler han husrom i ei jordhule med den hvite kaninen Petrusjka og den svarte ravnen Pasja. 

Det er viktig for Jurij å uttrykke seg, og i et år har han drevet sin egen YouTube-kanal hvor han får lov å gjøre nettopp det. I jordhytta har han et stort bibliotek for han er glad i bøker og setter spesielt pris på Anton Tsjekhovs skuespill. Den siste tiden har han dessuten engasjert seg til støtte for Aleksej Navalnyjs valgkampanje, og i desember i fjor satt Jurij opp en «skiltinstallasjon» med Navalnyjs navn, godt synlig fra motorveien. Han har også laget et stort andebilde som henviser til korrupsjonsbeskyldningene mot Dmitrij Medvedev. Forrige uke ble imidlertid deler av utstillingen demontert av lokale myndigheter. Jurij opplyste selv om dette i en video 21. august. Under er noen oversatte utklipp om «den russiske hobbiten».

Foto: Daniil Kuznetsov, 7x7

Lokale myndigheter demonterte skiltene til støtte for Navalnyj hos eremitten fra Jaroslav-motorveien

Daniil Kuznetsov, 22. august 2017

Eremitt Jurij Aleksejev fortalte at kunstinstallasjonen, laget av diverse trematerialer og som det stod «Navalnyj» på, ble demontert av Komiteen for eiendomsforvaltning i Aleksandrov distrikt med hjelp fra noen politifolk.

torsdag 10. august 2017

Kampen for hukommelsen – rapport fra Sandarmokh

Grunndykk
I 1997 oppdaget et team fra den russiske organisasjonen Memorial 236 massegraver i en skog i Karelen. Her ble nesten 10 000 mennesker henrettet av NKVD under etter Den store terroren mellom 1937 – 1938, mange av dem var fanger fra den beryktede konsentrasjonsleiren på Solovkiøyene i Kvitsjøen. Lederen av Memorial i Karelen, Jurij Dmitriev, som ledet teamet, ble i vinter pågrepet og falsk anklagd blant annet for barnepornografi. Han sitter for tiden i varetekt mens rettsaken går bak lukkede dører.  Memorial har erklært Dmitriev en politisk fange. 

Mot slutten av 80-tallet stod Andrej Sakharov i spissen for å danne Memorial som et talerør for ofrene for statsterrorismen og stalinismen. Russland eldste menneskerettighetsorganisasjon arbeider i dag med å avdekke, undersøke, dokumentere og informere om menneskerettighetsbrudd som ble begått under Sovjetregimet, og som begås i de samme områdene (Russland og tidligere sovjetrepublikker) i dag. Russiske myndigheter har kategorisert Memorial som «utenlandsk agent».

Den 5. august var det minnedag for ofrene i Sandarmokh. Jeg har oversatt nettmagasinet 7X7s rapport fra dagen. 

Karelen: Hedret minnet til ofrene for politisk forfølgelse i minneparken «Sandarmokh»

Oversatt fra 7X7
Skrevet av Sergej Markelov, 05.08.2017

I Karelen ble det markert at det er 80 år siden Den store terroren begynte, og 20 år siden Sandardmokh minnepark ble åpnet. Minnedagen til ofrene for politisk forfølgelse ble markert den 5. august i utkantskogen Sandarmokh, 200 kilometer fra Petrozavodsk. Her ble det oppdaget massegraver etter henrettelser ved skyting under Den store terroren mellom 1937 – 1938. For første gang var ikke Jurij Dmitriev til stedet på minneaksjonen (han er i varetektsfengsel). Han fant henrettelsesstedet, gravde selv opp de falne, og sammenstilte listen

lørdag 5. august 2017

Ivan den grusomme rehabiliteres

Grunndykk
Tidligere i sommer påstod Putin at den utbredte historien om at Ivan IV drepte sin egen sønn (som er foreviget i Ilja Repins maleri, se under), bare var oppspinn, et dårlig rykte satt ut av Roma som et ledd i en svertekampanje mot Russland. Andre politikere har kommet med liknende uttalelser det siste året. Jeg har oversatt en kommentar fra nettavisen The Insider som forklarer hvorfor dette er historieforfalskning, og dessuten noen kommentarer til monumentet som forrige uke ble reist etter Ivan IV i Moskva

I et års tid har det pågått en debatt om storfyrsten av Moskva Ivan IV Vasiljevitsj, bedre kjent som Ivan den grusomme, fortjener å rehabiliteres. I oktober 2016 ble det første monumentet noensinne over Russlands første tsar reist i byen Orjol. Det andre monumentet ble reist i byen Aleksandrov i april; det fikk imidlertid bare stå på plassen sin en time før representanter fra byadministrasjonen plukket den ned og fjernet den fra stedet. Dette samme monumentet dukket i forrige uke opp ved inngangen til den nylig åpnede «Herskeralléen» i sentrum av Moskva. Herskeralléen ble åpnet i mai og utstiller bronsebyster av 33 russiske herskere gjennom tidene, fra Rurik (ifølge Nestorkrøniken, vikinghøvdingen som grunnla den første russiske fyrstestaten i Staraja Ladoga og Novgorod, første hersker av Rurikdynastiet) til Kerenskij (lederen av den provisoriske regjeringen i 1917). Det militærhistoriske samfunn, som har ansvar for alleen, melder at de planlegger å reise flere statuer innen årets slutt, deriblant av Lenin og Jeltsin.  
Ivan the Terrible (cropped)
Tsar Ivan den grusomme
Viktor Vasnetsov, 1897, via Wikimedia Commons
Ivan den grusomme (1530 – 1584) er beryktet for sin despotisme og terrorveldet under opritsjnikene (statsstyret opritsjnina, begrepet betegner både et landområde, en tidsperiode og Ivan IVs hemmelige politi, opritsjnikene). Men under hans regjeringstid ble det også gjennomført flere reformer og erobringer som førte Russland ut av middelalderen og forvandlet landet til et imperium.

fredag 28. juli 2017

Et utvalg av løgnene i Oliver Stones Putin-intervjuer

Dypdykk
Putin-intervjuene (The Putin interviews) er en firedelt dokumentarserie av Oliver Stone som ble vist på amerikansk TV i juni. Regissøren har fulgt den russiske presidenten i to år - resultatet er en fire timer lang samtale, det lengste og mest eksklusive intervjuet en vestlig journalist noen gang har fått med presidenten som ellers pleier å være spesielt skeptisk til vestlige medier. Stone har blitt kritisert for å sin ettergivenhet overfor Putin, og for å ha gitt ham et talerør for propaganda istedet for å stille kritiske spørsmål. Innlegget er en oversettelse av nettavisen The Insiders kommentar til filmen. 




Lie to me. 20 eksempler på hvordan Putin narret Oliver Stone

The Insider, 23. juni 2017

The Insider fortsetter sin faste spalte om hvordan Vladimir Putin fører russere bak lyset når han opptrer offentlig. Dagens faktasjekk er dedikert Oliver Stones Putin-intervju. Deler av den amerikanske regissørens film om den russiske presidenten, har allerede fått landsdekkende omtale, som for eksempel da Putin viste en video til Stone av en USA-operasjon i Afghanistan som han utga for å være et russisk flyangrep i Syria. De av presidentens løgner som har vært analysert tidligere, er heller ikke med i dette utvalget, for eksempel hans sedvanlige forsikring om at russiske myndigheter ikke hadde noe å gjøre med hackerangrepene under den amerikanske valgkampen. The Insider har valg ut 20 av de mest åpenbare eksemplene på tvilsom informasjon. 

fredag 24. mars 2017

«Er det ingen patrioter i denne klassen»?

Grunndykk

Elever forhørt av rektor og lærere fordi de planlegger å delta i søndagens demonstrasjon.

Elever på en skole i Brjansk planlegger å delta på en demonstrasjon mot korrupsjon til søndag 26. mars. Forrige uke kom politiet og tok med seg en av elevene, Maksim Losjev. Da bestemte rektor og lærere seg for å ta en alvorsprat med elevene og snakke dem fra å delta i søndagens aksjon. En av elevene tok opp klassesamtalen, og delte den etterpå til media. Under kan du lese transkripsjonen.

«26 mars, 14:00, Moskva, Tverskaja-gata, Gå mot klokka
Vi kaller ham ikke Dimon - vi krever svar på gata». Anda på
bildet har blitt et symbol på Medvedev-avsløringene.
Den refererer til endene som har et eget andehus
i andedammen på Medvedevs eiendom i Ples, Ivanovo
Foto: Aleksej Navalnyj
Bakgrunnen for søndagens demonstrasjon er Fondet for kampen mot korrupsjons avsløring om Medvedevs eiendommer som ble offentliggjort for et par uker siden. Videoen «Ikke kall ham Dimon» er til nå sett av over 11 millioner på YouTube. Ennå har ikke myndighetene

tirsdag 21. mars 2017

Politikk og hykleri i Melodi Grand Prix

Dypdykk

MGP har på nytt blitt politikk. Den ukrainske sikkerhetstjenesten ønsker å nekte Russlands representant, Julija Samojlova, å reise til Kiev i mai. Årsaken er at hun tidligere har brutt ukrainsk lov ved å reise til Krim uten ukrainske myndigheters tillatelse. Og en ting til – Samojlova sitter i rullestol. Russiske kritikere mener Russlands MGP-bidrag er en ren provokasjon og skittent spill fra myndighetenes side. Under kan du lese hvorfor. 


Bakgrunn

Årets Melodi Grand Prix (som «Eurovisjon» kalles på godt gammelt norsk) skal som kjent gjennomføres i Ukrainas hovedstad Kiev. Med den ekstremt betente politiske situasjonen i regionen kunne vi kanskje ikke forventet annet enn at også musikkonkurransen vil preges av dette. Det er imidlertid ikke noe nytt at Kreml bruker MGP som politisk virkemiddel, slik de gjør med det meste de tar i.

fredag 17. mars 2017

Propaganda, falske nyheter og mistillit

Grunndykk

Nok en kommentar om fotoshop-saken på 8. mars. Jeg har oversatt nettopp denne fordi den tar opp det enorme problemet med falske nyheter og propaganda i Russland. 

Fotoshop er vår nasjonale idé

Hvorfor blomstrer produksjonen av falske nyheter i Russland? 

Redaksjonen, 10. mars 2017

Aksjonen til medlemmer av feministbevegelsen i Kreml på 8. mars ble en skandale. Det viste seg at et av bildene fra aksjonen var laget ved hjelp av fotoshop, noe som ødela hele kampanjens omdømme. Det blir stadig flere falske nyheter og bilder, og dessuten på alle fronter. Før trodde vi at det i hovedsak var regjeringsvennlige propagandister og profesjonelle politiske løgnhalser som arbeidet innenfor fake-området. Nå viser det seg at dette er et spill som oppsluker alle. Og det betyr at tilliten til alle blir mindre.

Oisann, så det er jeg som har delt en falsk nyhet? Jolkin, DW

Det viste seg at de som dekket feministaksjonen i media ikke hadde observert mye av det de skrev om. De så aktivister i Kreml og aktivister som ble pågrepet av politiet. Men først etterpå fikk de pressemeldingen fra aksjonslederne.

onsdag 15. mars 2017

Oleg Kasjin om bløffmakerne på 8. mars

Grunndykk

Siden jeg var en av dem som lot meg lure av aksjonistbløffen i Kreml-tårnet den 8. mars, føler jeg meg forpliktet til å følge opp. Kule bilder innenfra Kreml av jenter med plakater, bannere og nødbluss fra Kremls murer spredte seg raskt i sosiale medier og uavhengige aviser. Neste dag viste det seg at et av bildene var fabrikkert. Journaliser, opposisjonelle og aktivister i Russland har reagert med avsky på løgnen.

Aksjonsledernes bilde av Uglovaja Arsenalnaja-tårnet, Znak
Det fotoshoppede bildet fra Uglovaja Arsenalnaja-tårnet var det mest spektakulære. Å komme seg inn på Kremls område er en ganske enkel sak. Det er jo en av Moskvas største

tirsdag 14. mars 2017

Vil hviterussere kunne få russisk statsborgerskap?

Grunndykk

De største demonstrasjonene i Hviterussland siden 2010 har nå pågått i nesten en måned. Protestene startet etter at 420 000 hviterussere, ifølge politikeren og aktivisten Andrei Sannikov, hadde fått det såkalte «lykkebrevet», krav om å betale skatt for arbeidsledighet (se grunndykket «Sinte hviterussere marsjerer»). President Lukasjenko har nå utsatt innbetalingen av «snylteskatten» til neste år, men hviterusserne er fortsatt sinte og protestene mot regimet fortsetter. Forrige helg ble mange demonstranter og opposisjonspolitikere arrestert (antall arresterte varierer mellom 50 - 80). Flere spør seg nå om dette er starten på en hviterussisk «Maidan». Men det hviterussiske folkets kamp står ikke bare mot sitt eget regime. Opposisjonsavisen Belorusskij Partizan er bekymret for hvordan Kreml vil utnytte denne situasjonen. 


Marš aburanych bielarusaŭ, Miensk 02.17.2017
Hviterusseres marsj, Oktoberplassen i Minsk, 17. februar 2017
By Liashko (Eget verk) [CC BY-SA 4.0
(http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Russland legger «grunnlaget» for okkupasjon: Vil gi russisk statsborgerskap til alle russisktalende. Kjøper hviterussere dette?

Belorusskij Partizan, 13. mars 2017

I Russland kan det bli innført et nytt prinsipp for å få statsborgerskap på grunnlag av «grunnens rett (jus soli)». Hvis lovforslaget blir vedtatt kan i praksis enhver hviterusser som ønsker det få russisk statsborgerskap.

mandag 13. mars 2017

Oksana Sevastidi ute av fengsel

Grunndykk

Oksana Sevastidi ble i 2016 dømt til sju års fengsel for en SMS. Nå er hun benådet av Putin, og til onsdag skal Høyesterett behandle saken på nytt. Under kan du lese hvordan Sevastidi opplevde fengselet. Hun sonet straffen i arbeidskoloni for kvinner i byen Kinesjma i Ivanovo oblast. Da det ble kjent at saken hennes skulle behandles på nytt, ble hun overført til varetekt i Lefortovo-fengselet i Moskva. 

Sevastidi er den tredje i rekken av liknende straffesaker som har blitt gjenopptatt i år. 26. februar ble aktivisten Ildar Dadin satt fri. Han forteller om omfattende bruk av tortur

søndag 12. mars 2017

Medvedevs imperium: «Ikke kall ham Dimon»

Grunndykk

Hvis du enda ikke har sett den oppsiktsvekkende og dypt alvorlige, men samtidig til tider tørrvittige videoavsløringen av de overdådige eiendommene til den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev, har du en ypperlig anledning her og nå. 


Dimon er kallenavn for Dmitrij. Ifølge Wikipedia er filmens tittel basert på en uttalelse Medvedevs pressesekretær i 2013 hvor hun beklagde seg over ukulturen på sosiale medier i omtale av statsministeren, og oppfordret til å ikke kalle ham Dimon fordi «han er en

onsdag 8. mars 2017

Feminister pågrepet i St. Petersburg og Moskva

Grunndykk

«Dette en stor dag for blomster- og konfektselgere i Russland", sa Moskva-korrespondent Morten Jentoft til NRK i dag. Men ikke alle russiske kvinner ønsker seg blomster og sjokolade på 8. mars.
8. mars er en offentlig fridag i Russland. Den internasjonale kvinnedagen har vært feiret i Russland siden 1913. Februar-revolusjonen i 1917 startet som kjent da titusenvis av kvinner

torsdag 2. mars 2017

«Dette er sedvanlig putinistisk despotisme» sier Zoja Svetova

Dypdykk


Zoja Svetova, russisk menneskerettighetsforkjemper og journalist, fikk i går (28. februar) huset sitt gjennomsøkt av FSB-agenter. Russland på norsk gir en kort presentasjon av Svetovas bakgrunn, oppsummering av saken, og noen smakebiter av de reaksjonene som har kommet. Nettavisen Meduza har gitt tillatelse til å oversette intervjuet de gjorde med Svetova etter ransakingen. Du finner oversettelsen under videoen, omtrent midt i innlegget. Saken har fått massiv oppmerksomhet i russiske nettaviser og på sosiale medier.

Фото: Василий Максимов / AFP / Scanpix / LETA
Tirsdag den 28. februar ble den russiske journalisten og menneskerettighetsaktivisten Zoja Svetova utsatt for en 10 timer lang husransaking. Den formelle begrunnelsen for at 12 offiserer, deriblant flere fra FSB, med rette nærmest kunne bryte seg inn i leiligheten hennes, var for å lete etter beviser for

onsdag 22. februar 2017

Sinte hviterussere marsjerer

Grunndykk


Forrige helg gikk tusenvis av hviterussere ut i gatene i hele landet for å protestere mot den såkalte «snylteskatten» og mot president Lukasjenko. Russland på norsk gir deg et grunndykk i bakgrunnen for protestene, utdrag fra den hviterussiske avisa Belorusskij Partizans rapporter fra begivenhetene, og noen tanker om veien videre. 

Gi-26867-131823-big
By Decembrist no (Eget verk) [CC BY-SA 4.0
(http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
Protestene som i helga foregikk i flere byer i Hviterussland blir kalt «De sinte hviterusseres marsj». Det begynte på fredag den 17. februar da over 2000 hviterussere gikk ut i

søndag 19. februar 2017

Navalnyj nekter å slette anti-Forent Russland-video

Grunndykk

Sensurorganet Roskomnadzor krever at lederen for den russiske opposisjonen, Aleksej Navalnyj, sletter en video fra sin YouTube-kanal. Dersom videoen ikke slettes, vil Google bli tvunget til å blokkere innholdet, skriver Roskomnadzor i et brev som Navalnyj har publisert på sin hjemmeside den 15. februar 2017. Nå vil opposisjonspolitikeren ta saken til retten. 

Tittelen på videoen er «Vi minner kjeltringene og tyvene* om sitt manifest fra 2002». Den ble først lagt ut på YouTube i 2011, i forbindelse med parlamentsvalget samme år. I videoen leses

fredag 17. februar 2017

Russisk UD om krigsforbrytelser i Syria, om Krim og hacker-angrep

Grunndykk

Maria Zakharova, pressetalskvinne for russiske UD (MID): Amnesty, HRW og Atlantic Council sprer falske nyheter, og forsøker å forhindre en fredelig løsning i Syria. 
Aleppo 01
Aleppo, Syria, før krigen
By Bernard Gagnon (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) 
or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], 
via Wikimedia Commons
I februar 2017 har flere organisasjoner rapportert om krigsforbrytelser i Syria begått av syriske myndigheter og med støtte fra russiske styrker. Amnesty rapporterer om massive

Ukrainske meninger – ferske tall

Grunndykk

To NGO-er har nettopp gjennomført meningsmålinger i den ukrainske befolkningen om situasjonen i landet. Her er noen av svarene fra undersøkelsene.


Meningsmåling: 65 % av ukrainere mener at krigen i øst fortsetter fordi den er gunstig for myndighetene og oligarkene i landet. 70,70 % av de spurte var enige i påstanden om at krigen fortsetter på grunn av Russlands motvilje mot å trekke ut sine styrker og oppgi støtten til «DNR» (Folkerepublikken Donetsk) og «LNR» (Folkerepublikken Lugansk). 44,80 % av ukrainere støtter begge påstandene samtidig. 

A Russia-backed rebel armored fighting vehicles convoy near Donetsk, Eastern Ukraine, May 30, 2015
Opprørsstyrker nær Donetsk, Ukraina, 30. mai 2015
By Mstyslav Chernov (Own work) [CC BY-SA 4.0
(http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
Nesten to av tre ukrainere tror at krigen i Donbass ikke opphører fordi den er gunstig for myndighetene og oligarkene i Kiev.

onsdag 15. februar 2017

Isak-katedralen ble omringet

Dypdykk
Gazeta.ru
Skrevet av Igor Vetrov, 12.februar 2017

Motstandere av å overrekke Isaakij til ROK (den russisk-ortodokse kirka, oversetters anm.) dannet en levende ring rundt katedralen. 
Live Circle around the St. Isaac's Cathedral (2017-02-12) 02
Korsprosesjon rundt Isak-katedralen den 12. februar 2017
By VOA («Живое кольцо» вокруг Исаакиевского собора)
[Public domain], via Wikimedia Commons
Følelsene gikk alvorlig høyt ved Isak-katedralen i Sankt Petersburg i dag. Søndag morgen den 12. februar gikk de troende rundt kirka i korsprosesjon mens de sang bønner for full hals. Etter dem stimlet motstanderne av Isaakijs overrekkelse til ROK seg sammen ved katedralen og stilte seg seg i en ring rundt den.

Isak-katedralen bak et mørkeblått bånd og forgylte prestekjoler

Dypdykk
Proved
Skrevet av Maksim Jarygin, 12. februar 2017

Mange peterburgere tilbrakte søndagen ved Isaak-katedralens vegg. Noen, med mørkeblå sløyfer på brystet, protesterte mot å gi bygningen til ROK (den russisk-ortodokse kirke, oversetters anm.). Andre, med kirkefaner og såkalte «patriotiske» flagg, demonstrerte til støtte for en slik overrekkelse. Journalist fra «Moskvas ekko i Sankt Petersburg» Maksim Jarygin fulgte forløpet til noen av aksjonene, eksklusivt for PROVED. 

Исаакий - panoramio
Boris Chimit-Dorzhie… [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]
via Wikimedia Commons
Klokka 9 om morgenen stimlet mennesker i forgylte kirkeplagg sammen i Isak-katedralen. Her var det også kosakker som sa at Isaakij endelig går over til kirkens ledelse. Etter at de hadde

tirsdag 14. februar 2017

Russiske statstjenestemenn: Flynn må gå på grunn av hans forhold til Russland

Grunndykk
Kosatsjev om Flynn-saken: Paranoia, russofobi, tankekriminalitet (og George Orwell)
Pusjkov om Flynn-saken: Paranoia og heksejakt

Noen russiske politikere lar ikke en sjanse til å spille fornærmet overfor USA gå fra seg. I dag løper tilsynelatende hårsåre russiske statstjenestemenn til forsvar for Trumps avtroppede sikkerhetsrådgiver Michael Flynn som i går trakk seg fra stillingen etter avsløringer om samtaler mellom ham selv og Russlands ambassadør til USA. Gjør de seg selv en bjørnetjeneste ved å forsvare Flynn?

Michael T Flynn
Michael Flynn
By Ukjent (Defense Intelligence Agency website)
[Public domain], via Wikimedia Commons

Kosatsjev mistenker den nye administrasjonen i USA for russofobi

Washington har igjen begynt å demonstrere en fiendtlig holdning overfor Russland, mener lederen for utenrikskomiteen i det russiske føderasjonsrådet (Dumaens overhus, oversetters anm.) Konstantin Kosatsjev. Dette skrev han om på sin facebook-side tirsdag den 14. februar.

fredag 10. februar 2017

Navalnyj fikk betinget dom i «Kirovles-saken»

Grunndykk

Lenin tingrett i Kirov har dømt opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj til fem års betinget fengsel i "Kirovles-saken". Han er i tillegg ilagt en bot på 500 000 rubler. Om dette melder Interfax onsdag den 8. februar.

En annen person, gründeren Pjort Ofitserov, er dømt til fire års betinget.

Алексея Навального берут под стражу в зале суда
Navalnyj tas i forvaring etter domfellelsen i Lenin tingrett i Kirov 18. juli 2013
Av Евгений Фельдман (Jevgenij Feldman)/ Новая газета (Eget verk) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Altså har politikeren og businessmannen fått samme straff som ved sakens første behandling i 2013. Dessuten, bemerker nyhetsbyrået, har retten medregnet 3,5 års

torsdag 9. februar 2017

Er Navalnyj virkelig ute av kampen om å bli Russlands neste president?

Dypdykk

«På grunn av domfellelsen kan opposisjonspolitikeren, i henhold til lovverket, ikke delta i det forestående presidentvalget». Dette skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax (www.interfax.ru) i ingressen i en av gårsdagens artikler om domsavgjørelsen i «Kirovles-saken». Aleksej Navalnyj ble dømt til 5 års ubetinget fengsel for underslag av andres eiendom bare fem dager etter at han åpnet sitt første regionale valgkampkontor. 

Алексей Навальный в зале Ленинского суда Кирова
Bilde fra rettssaken i Lenin tingrett Kirov i 2013.
Av Евгений Фельдман (Jevhenij Feldman)/ Новая газета (Eget verk) [CC BY-SA 3.0 
(http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Den fremtredende juristen, Putin-kritikeren, antikorrupsjons-aktivisten og mulige presidentkandidaten Aleksej Navalnyj gjorde det i desember 2016 kjent at han vil stille som presidentkandidat til valget i mars neste år. I går, den 8. februar 2017, ble han dømt til 5 års betinget fengsel for underslag. Nå diskuteres det på Runettet om Navalnyjs valgkampanje må