Sider

søndag 22. oktober 2017

Ksenija Sobtsjak går til valg – mot alle

Dypdykk
I et par måneders tid har det svirret rykter i russiske medier om at Kreml er på jakt etter en kvinnelig motkandidat til Putin i presidentvalget i mars neste år. TV-kjendisen og «selskapsløvinnen» Ksenija Sobtsjak ble framholdt som den beste (og kanskje eneste) kandidaten. Sobtsjak avviste imidlertid på det sterkeste at hun hadde noe som helst med Kremls valgkampstrategi å gjøre. 

Kseniya Sobchak (7174599660)
Ksenija Sobchak på en protestaksjon i Moskva, 2012
By Evgeniy Isaev from Moscow, Russia (Kseniya Sobchak)
[CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Men så – den 18. oktober kom nyheten har skapt forvirring og følelsesmessig opprør i den russiske opposisjonen: Sobtsjak skal likevel stille til valget – som en kandidat «mot alle». «Egennominasjonen» ble lansert i en video på YouTube-kanalen hennes, og i et utdypende brev i avisa Vedomosti. Sobtsjak oppfordrer ikke velgerne til å stemme på henne som presidentkandidat – hun har heller ikke noe politisk program. Hun ønsker imidlertid at velgerne
skal ha mulighet til å avgi en proteststemme «mot alle», det vil si, mot alle de andre kandidatene. I 2006 mistet russiske velgere muligheten til å stemme «blankt» da rubrikken «mot alle» forsvant fra stemmeseddelen. Det er altså muligheten til å stemme blankt Ksenija Sobtsjak sier hun vil gi velgerne. 


Ksenija Sobtsjak er datter av Anatolij Sobtsjak – Sankt Petersburgs første demokratiske borgermester. Hun ble først landskjent i 2004 som programleder for russiske Big Brother (Dom-2). Siden 2011 har hun jobbet i Russlands eneste uavhengige TV-kanal TV Rain (Dozjd), og hun gjorde seg bemerket som en del av opposisjonen under protestene i 2011-2012.  

Den eneste reelle opposisjonskandidaten, Aleksej Navalnyj, har drevet valgkamp for sitt eget kandidatur siden desember 2016. Han er imidlertid utelukket fra å delta i valget ettersom han er dømt for bedrageri. Samme dag som Sobtsjak lanserte sitt kandidatur, skrev BBC Russian Service at Kreml, ifølge en anonym kilde, har bestemt at Navalnyj «ikke under noen omstendigheter får delta i valget». Navalnyj slapp i dag ut fra en 20-dagers administrativ forvaring for å ha planlagt en ulovlig demonstrasjon i Nizjnij Novgorod. Han har foreløpig ikke gitt noen utdypende kommentar om Ksenija Sobtsjaks kandidatur. 

Reaksjonene har ikke latt vente på seg og spenner mellom alt ifra jubel til gråt og latter (kanskje mest det siste). Få tar det seriøst, og mange har sammenliknet Sobtsjaks kandidatur med milliardæren Mikhail Prokhorovs kandidatur i 2012, som angivelig skal ha vært et Kreml-initiativ. Han fikk i underkant av 8 % av stemmene. Den generelle oppfatningen blant kritikere er at det hele er et Kreml-triks for å øke deltakelsen og legitimiteten til valget og oppslutningen til Putin, og for å ødelegge for Aleksej Navalnyj. Andre mener at Sobtsjak har tatt et valg av egen fri vilje, men frykter samtidig for at hun kommer til å bli sugd opp av Kreml og utnyttet i deres valgkampshow. Noen er mer optimistiske, og ser en mulighet for at Sobtsjak, med sin nære kjennskap til media og showbiz, kan klare å ødelegge for Kremls legitimeringsritual, som valget kalles, og øke folks bevissthet om hvor korrupt Putins regime er. Hva som kommer til å skje, avhenger sannsynligvis i stor grad av hvordan Ksenija Sobtsjak og Aleksej Navalnyj forholder seg til hverandre framover.

Nedenfor kan du lese noen av reaksjonene.

PS. De fleste kommentarene her er veldig kritiske, men hvis du vet om noen utdypende og seriøse kommentarer på russisk som er positive til Sobtsjaks kandidatur – gi meg et vink, så legger jeg det kanskje ut!

Jolkin, www.dw.com/ru

Kandidat til Kreml-showet

Sergej Mokrusjin, 20.10.2017

(...)

Den ukrainske statsviteren Vladimir Fesenko tror at Sobtsjak tørster etter all-russisk medieoppmerksomhet, og at Kreml utnytter dette:

«Det finnes ikke noe drama i det russiske presidentvalget. Derfor har de besluttet å opplive det ved hjelp av Sobtsjaks kandidatur. Det er viktig for Vladimir Putin å få oppmerksomhet rundt valget, vise at det finnes politisk konkurranse, som uansett ikke hindrer ham i å vinne. Legg merke til at hun bevisst går ut «mot alle», deriblant mot Aleksej Navalnyj. Han får selvsagt ikke lov til å delta. Han er en sammensatt figur, men har likevel befestet sin status som opposisjonsleder. De bruker Ksenija Sobtsjak blant annet mot ham. Om hun spiller en rolle i et Kreml-drama eller om dette er hennes egen beslutning, er egentlig ikke så viktig ettersom begge sidene er interessert i et slikt drama. Ksenija Sobtsjak ønsker åpenbart å være i sentrum for alles oppmerksomhet, og ikke bare på lufta for TV Rain». 

(...) 

Den russiske politiske kommentatoren Kirill Martynov er langt ifra sikker på at alt er tapt for Aleksej Navalnyj:

«Ksenija Sobtsjak tilbyr sine tjenester, enten til Vladimir Putin selv eller Kreml som helhet. Hun gjør valget mer interessant uten at det blir risikabelt for makthaverne eller at innholdet endres. Det er et funn for «de politiske teknologene»: Det er et signal til vesten om at valget er demokratisk, det er et lokkemiddel for opposisjonelle velgere, og dessuten gir det Putins tilhengere et påskudd for å gå og stemme. Det er imidlertid feil å tro at Kreml på denne måten har nøytralisert Aleksej Navalnyj. Hovedmålet hans er å bevise at valget ikke kan kalles legitimt om ikke han får delta, samtidig som han bringer nok av tilhengere ut på gatene. Men selvfølgelig forstyrrer Ksenija Sobtsjak ham, og hun forvirrer velgerne».

"Jeg er kandidaten "mot alle". Jeg heter Ksenia Sobtsjak. Jeg stiller som presidentkandidat"
"Litt av en vending! Sobtsjak går til valg for at vi skal kunne si hva vi mener om det som skjer i landet"



Sobtsjak og Kreml-showet 

Dmitrij Oresjkin, 20.10.2017

I Kreml betraktes valget som et show. Og velgerne betraktes som TV-tittere: Det som vi gir dem å se på, kommer de også til å se på.

Det finnes bare en reell kandidat til det forestående presidentvalget i Russland, og han heter Vladimir Putin. Alle de andre er mer eller mindre åpenbare sparringspartnere. Og blant sparringspartnerne har Ksenija Sobtsjak generelt sett ikke dårlige odds. Hun er en nykommer. Hun er en mediekjendis. Det er til og med veldig bra at noen ikke liker henne, for i politikken er upopularitet ikke det verste som finnes. Det verste er null berømmelse.

Sobtsjak nyter all-russisk berømmelse. Hun er smart og har en skarp tunge, og på toppen av alt er hun en skinnende mediepersonlighet. Tatt i betraktning at russere forholder seg til valg som til et sirkus (noe som faktisk er fortjent) og kan finne på å stemme på Ksenija Sobtsjak «for gøy» slik de uttrykker det, så har hun en reell mulighet til å få pluss-minus 10 % av stemmene. Hvis hun får 15 %, blir jeg ikke overrasket. Hvis hun får 7 %, blir jeg ikke overrasket. Men hvis 2 % eller 20 % stemmer på henne – da blir jeg overrasket.

Uansett kan hun komme på tredje, fjerde eller kanskje til og med på andre plass etter Putin. Det er et beleilig og fordelaktig scenario for Ksenija Anatolevitsj selv. Hun kommer uansett godt ut av det – hennes private foretak vil få «godlukt» og berømmelse. Bare forestill deg at julebordet i bedriften din ledes av en presidentkandidat til den russiske føderasjonen. Det er kult, det!

En annen side av saken er at for en betydelig del av velgerne av den – for å si det sånn – europeiske typen, stinker det «bestillingsverk» av hele greia. Vel, hva så? Sobtsjak belager seg faktisk ikke på støtte fra dem. Hun har sin egen ganske så kyniske gjeng, og de verdsetter suksess. I denne gjengen er hun den kuleste fordi hun satser høyt.  

Dessuten har hun i en viss forstand spist opp rosa på kaka til Navalnyj, som i fem år har holdt på med å promotere seg selv. Resultatet ble at Sobtsjak kommer og sier at hun skal promotere programmet hans. Men hvis Aleksej Navalnyj plutselig tillates å stille til valg, skal hun trekke kandidaturet sitt.

Det er selvfølgelig veldig generøst, men som et fornuftig menneske vet hun utmerket godt at Navalnyj ikke kan registrere seg som kandidat til valget, selv om man hadde villet. Til dags dato har vi den russiske grunnlovsdomstolens bestemmelse fra den 10. desember 2013, hvor det står tydelig at personer som er dømt for grove eller særlig grove lovbrudd, ikke kan registreres som valgdeltaker. Dette regnes som rettsgyldig. Spørsmålet om Navalnyj er allerede avgjort av den viktigste av alle eksisterende institusjoner. Uansett om man liker det eller ikke, så finnes altså denne bestemmelsen. Og i samsvar med denne, kommer Navalnyj ikke til å kunne stille som kandidat.

Derfor risikerer fru Sobtsjak ingenting ved å erklære at hun er villig til å trekke seg tilbake hvis Navalnyj blir registrert som kandidat. Hvis han ikke blir registrert, skal hun presentere programmet hans. Det vil si at hun på en måte har tatt på seg alt strevet han har lagt ned i sin kampanje de siste fem årene. Nå sier Ksenija Sobtsjak: «Jeg er rett og slett Navalnyj i skjørt, og kanskje jeg til og med er kulere enn ham, for jeg er jo kandidaten «mot alle». På den måten har hun er uklanderlig posisjon. Som de sier i næringslivet – hun tok «innersvingen» på Navalnyj, og han er ikke i den beste av situasjoner akkurat nå, noe som tvinger ham til å begå medietabber: Han er sint og fornærmet og skjeller ut Sobtsjak. Og det er noe han ikke burde gjøre under noen omstendigheter.

Hele denne historien er naturligvis en Kreml-forestilling. Det er i det hele tatt ganske primitivt og skamløst ettersom de åpent gjør det klart at i Kreml betraktes valg som et show. Og velgerne betraktes ikke som borgere, men som TV-tittere: Det som vi gir dem å se på, kommer de også til å se på. Det som vi tillater dem å stemme på, kommer de også til å stemme på. Og valg er overhodet ingen juridisk prosess, men – som man sier på russisk – et sirkus hvor det skal være showmenn.  Og i den rollen lykkes for øyeblikket fru Sobtsjak bedre enn noen andre.

Derfor er alt dette etter mitt syn simpelt, lakonisk og sørgelig. Det betyr at å bli en rettsstat er noe Russland enten ikke er modent for ennå, eller det har «gått oss hus forbi», eller vi trenger det ikke. Det er meningsløst å skylde på Russland for dette, like meningsløst som det er å skylde på Tyskland for at Adolf Hitler i sin tid dukket opp. Men slik er Vladimir Putins regime i dag, og det kan ikke være annerledes. Og Ksenija Sobtsjak har funnet sin fullt ut naturlige plass i dette regimet. 


Mot alle: Hvordan Ksenija Sobstjaks gikk til valg, og hvordan Runettet tar henne imot

Oksana Vasilevska, 19.10.2017 

Den 18. oktober erklærte Ksenija Sobtsjak at hun stiller som kandidat til det russiske presidentvalget i 2018. Hun meddelte dette i et brev som hun publiserte i avisa Vedomosti.

«Jeg er klar over farene og at en slik oppgave er utrolig komplisert, men jeg har kommet fram til at min deltakelse i presidentvalget faktisk kan være et skritt på veien mot de endringene som landet vårt så sårt trenger», sa Sobtsjak.

Hun understreker at hun stiller til valg som en kandidat «mot alle».

«Er du imot at det i mange år kun har vært navn som Zjuganov, Javlinskij, Putin og deres ansiktsløse stand-ins og stedfortredere på valglistene? Har du lyst til å si din mening, men kandidaten din er forhindret fra å delta i valget? Har du ingen kandidat? Stem Sobtsjak. Du velger henne ikke som president. Det er rett og slett en lovlig og fredelig mulighet til å si «Nå er det nok!», skriver hun. 

Litt senere uttalte hun et intervju til TV-kanalen TV Rain at hun kommer til å trekke sitt kandidatur til fordel for Aleksej Navalnyj dersom han får delta i valget.

Ryktene om Sobtsjaks presidentkandidatur dukket opp allerede i september. Blant annet publiserte avisa Vedomosti en artikkel om at presidentadministrasjonen kunne hatt lyst til å se en kvinnelig kandidat til valget. Flere eksperter har, ifølge avisa, uttalt at en ideell sparringspartner for Putin ville ha vært Ksenija Sobtsjak:

«Ksenija Sobtsjak er et ideelt valg: Hun framstår som en typisk moderne, ung kvinne som ønsker seg inn i politikken – smart, karismatisk og tiltrekkende – uten at hun fullstendig samsvarer med det typiske bildet av en russisk kvinne. Spørsmålet er hva hun velger å gjøre», sa avisas informant.  

Den gangen sa Sobtsjak at hun aldri har samarbeidet med presidentadministrasjonen og at hun ikke har tenkt å gjøre det i framtida heller:

«Jeg er et uavhengig menneske og jeg har aldri hatt og kommer aldri til å ha forbindelser med noen i Kreml eller annet styggedom. Det er noe jeg veldig stolt av. Jeg vet ikke hva de høye herre driver og diskuterer. Men jeg har lenge observert det politiske landskapet, og jeg har følgende diagnose: Politikken deres er en haug med dritt, mine herrer! Det er sørgelig og avskyelig», skrev hun på Instagram. 

"Как определить что такой "вброс", и отделить "намеренный слив" с целью дискредитации от реальной информации?"-этот вопрос мне часто задают на мастерклассах по журналистике.Там много признаков я называю,но один из важнейших запомните: серьезные издания всегда обязаны взять комментарии или получить отказ от них от лица,о котором они пишут из неких таинственных "источников" . Ни РБК ,ни Ведомости не посчитали нужным получить хоть какой-то комментарий от меня,так что из деловой прессы я их мысленно вычеркиваю и перевожу в корзинку "Комсомольская Правда" и "Бабка во дворе сказала". Теперь по сути: Я человек независимый,и ни с какой "апешечкой" и прочим адом никогда в сношениях замечена не была и не буду . Чем очень горжусь. Что там кто обсуждает в высоких кабинетах -не знаю, но давно и внимательно наблюдаю за нашим политическим ландшафтом. И диагноз у меня один- Унылое Гавно ваша политика сегодня,Господа! Скучно и Мерзко. И вот теперь уже бросаться за комментариями ко мне поздно,ушла в апешечку на брейнсторм с казаками, Хирургом и православными активистами. Волнуйтесь,подробности-письмом:)))) 
Et innlegg delt av Ксения Собчак (@xenia_sobchak)

To uker senere opplyste mediene om at Ksenija Sobtsjak hadde bedt noen kjente personer om å lede hennes valgkampstab. Det var blant annet snakk om TV Rains generaldirektør Natalja Sindejeva, grunnleggeren av aidsfondet SPID tsentr Anton Krasovskij, journalist Roman Super, tidligere leder av Open Russias menneskerettighetsavdeling Marija Baronova, og tidligere sjefsdirektør for TV Rain Mikhail Zygar. Ingen av disse har imidlertid bekreftet opplysningene. Sobtsjak blånektet fortsatt for at hun skulle delta i valget.

«Jeg hører bare om mitt påståtte kandidatur fra journalister. Selv har jeg ikke sagt noe slikt til noen. Ryktene er en provokasjon og nok et sverteforsøk», sa hun.  

Samtidig la hun til at hun hadde henvendt seg til noen kolleger fordi hun holdt på med noe knyttet til et politisk prosjekt. Hun uttrykte også frykt for at dette prosjektet kunne stå i fare for å bryte sammen på grunn av alt oppstyret rundt hennes person, skrev RBK.

Den 21. september kritiserte Aleksej Navalnyj Sobtsjaks mulige presidentkandidatur og kalte hennes politiske økonomisk liberale synspunkter «kannibalistiske».


Navalnyj oppfordret dessuten Sobtsjak til å avstå fra å delta i «et vemmelig Kreml-spill under overskriften «Vi drasser de liberale narrene til valget for å avlede oppmerksomheten»».
Som svar til politikeren uttalte Sobtsjak at alle ryktene hadde fått henne til «å begynne å tenke på det enten jeg vil eller ikke»

Forretningsmannen og tidligere eier av Euroset Jevgenij Tsjitsjvarkin uttalte seg også kritisk om Sobtsjaks deltakelse i valget. Han lovte å kutte alle forbindelser til henne og temaet hennes hvis de ikke ga opp intensjonene sine.

Den 10. oktober publiserte magasinet Glamour et intervju med Sobtsjak hvor de spurte henne om ryktene. Sjefsredaktøren stilte henne et spørsmål: «Fortell meg nå som en potensiell kandidat til landets høyeste stilling – tror du ikke at din fortid i underholdningsbransjen vil ødelegge for deg?» Sobtsjak avviste ingenting: «For noen kunne det vært ødeleggende, men for meg tror jeg det hjelper. Som menneske er jeg rett og slett som en «maurutekake» – med flere forskjellige lag – men alt i alt en komplett kake. Jeg omgås ulike mennesker, jeg er interessert i alt, jeg vil vite alt, delta i alt, lære noe hvert sekund – det er det mitt liv består av», svarte hun.

For noen dager siden ble det kjent at Sobtsjak dessuten holder på med å lage en dokumentarfilm om sin far, tidligere borgermester i Sankt Petersburg Anatolij Sobtsjak. I forbindelse med filminnspillingen intervjuet hun Vladimir Putin, hvorpå hun snakket med ham på tomannshånd. Ifølge Sobtsjak informerte hun da Putin om at hun aktet å stille til valg, og han svarte henne at hun har rett til å gjøre det. 

Etter kunngjøringen om at Sobtsjak skal delta i valget, oppdaget nettbrukere en kobling mellom hennes nettside «Sobtsjak mot alle» med nettsiden www.sobchak2024.com. Begge domenenavnene ble registrert den 11. oktober. 

(...)

Kjente politikere forholder seg ulikt til Sobtsjaks kandidatur.

Tidligere Duma-representant Dmitrij Gudkov mener at jo flere ulike kandidater som registreres til valg, jo bedre.

«For det første. La det som blomstrer, blomstre. Jeg er for å slippe til alle – Navalnyj, Sobtsjak, Javlinskij. Har Ksenija rett til å stille? Det har hun. Hvis publikum får vite at «Putin er en tyv», så er det enda bedre. Spørsmålet er om Ksenija kommer til å si dette, eller spille rollen som «konstruktiv opposisjon». Jeg er sikker på at hun forstår dette», skrev han på sin Facebookside. 



Lederen av bevegelsen "Venstrefronten" Sergej Udaltsov tror at presidentens administrasjon står bak Sobtsjak
Journalisten Anton Krasovskij støtter på sin side Sobtsjaks beslutning:

«Jeg kan definitivt si at jeg støtter initiativet hennes, og at jeg skal gjøre alt jeg makter for at Ksenija Sobtsjak lykkes i valget», skrev han på Facebook.

(...)


Sobtsjak mellom Navalnyj og Putin

Valentin Barysjnikov, 18.10.2017

I en video som er lagt ut på YouTube tilbyr Ksenija Sobtsjak seg å stille som kandidat «mot alle» – rubrikken som forsvant fra stemmeseddelen i 2006 – og setter seg opp mot de tradisjonelle kandidatene: Vladimir Zjirinovskij, Gennadij Zjuganov og Grigorij Javlinskij. Hun snakker også om Vladimir Putin, som ble president i år 2000.

Samtidig offentliggjorde avisa Vedomosti en brev fra Sobtsjak, hvor hun utdyper:

«Jeg står utenfor strenge ideologiske rammer. Jeg tilhører ikke noe bestemt parti, og er ikke bundet av noen parti- eller gruppedisiplin. I denne kampanjen er jeg ikke en gang for eller mot at «Krim er vårt». Men jeg er for å få en slutt på rundstjelingen, for en ekte politikk og makt som står til ansvar overfor mennesker som fritt kan ytre sin vilje, som selv bestemmer hvordan de vil leve, og som sammen med verdenssamfunnet og med naboene våre kan bestemme som likemenn hvem som egentlig «eier» Krim.

(…)

Jeg er imot revolusjon. Men jeg er en god mekler og organisator. Aleksej Navalnyj har tilbudt dagens elite en fredelig avgang – det er riktig og veldig viktig for å styrke maktskifteprosessen i Russland. De stoler imidlertid ikke på ham. Men de stoler på meg. Jeg kan samtale med alle, både fordi jeg personlig kjenner en stor del av det russiske etablissementet, og fordi jeg er journalist, hvor jobben er å snakke med alle.

(…)

Jeg vet at jeg er en kontroversiell figur. Jeg er journalist, en «sjokoladeblondine», datter av en reformator, og medlem av den russiske opposisjonens koordinasjonsråd. Kanskje jeg ikke er din kandidat. Men min deltakelse i valget, med de synspunktene jeg har beskrevet ovenfor, er en fordel for velgerne, og gunstig for det russiske politiske systemet».

Ryktene om at Ksenija Sobtsjaks vil stille til valg i mars 2018 – med Kremls godkjenning eller til og på initiativ fra Kremls – har allerede svirret i to måneder. Sobtsjak har imidlertid avvist at det finnes noen avtale med Kreml. Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj, som allerede har startet sin valgkampanje, selv om myndighetene ikke har tenkt å la ham delta i valget, har kritisert Sobtsjak og kalt henne en «liberal karikaturkandidat». Hun svarte tilbake med å beskylde Navalnyj for å splitte opposisjonen, og foreslår «å forene kreftene». For noen dager siden skal Sobtsjak ha møtt Vladimir Putin – offisielt i forbindelse med filminnspillingen om faren hennes, tidligere borgermester Anatolij Sobtsjak, som Putin jobbet for i Sankt Petersburg på 90-tallet.

I et intervju på TVRain innrømte Sobtsjak at hun møtte Putin «for en tid tilbake», og forsikrer at møtet ikke hadde noe med presidentvalget å gjøre. Men hun hadde likevel informert Putin om sin beslutning: Putin «ble ikke glad», hevder hun. Da hun kommenterte Navalnyjs reaksjons, sa Sobtsjak at hun vil trekke seg fra valget dersom han blir registrert som kandidat.

I dag morges meddelte magasinet New Times, som henviser til kilder med nærhet til Kreml, at Sobtsjak i valgkampen kommer til å kritisere Navalnyj «fra en liberal journalists synspunkt, og bebreide ham for å drive med enmannsstyre (vozjdizm) og populisme. Det hevdes at nettopp dette var formålet til Kreml, som angivelig skal ha tilbudt Sobtsjak å delta i valget i bytte mot at hun skal få lov å gjøre comeback til de føderale TV-kanalene, som hun ble utestengt fra etter protestene i 2011 – 2012 – kanskje til og med få mulighet til å lede en av dem».

Statsviter Aleksandr Morozov syns at Sobtsjak i videoen åpenbart erklærer seg som Navalnyjs spoilerkandidat:

«Hun går til valg for å appellere til unge velgere, til de som ble født under Putin (og som kommer til å dø under Putin). Hun viser til erfaringene sine fra protestene i 2011 – 2012 og erklærer seg som en kandidat «mot alle». Det er et ganske utspekulert og dessverre veldig kynisk skritt. Saken er at det i Russland finnes mange – uvisst hvor mange – mennesker som er «mot alle». På grunn av sitt sammensatte image (hun veldig upopulær blant mange) kommer ikke Sobtsjak til å få disse stemmene, og resultatet blir at bare 1,5 % er «mot alle» (det omtrent så mange stemmer hun kan få). Ideen med å erobre «Navalnyjs velgermasse», forutsatt at han ikke slipper til i valget, er en veldig sleip idé. Det kunne ha vært en akseptabel idé dersom det hadde vært en allianse mellom Sobtsjak og Navalnyj (og kanskje også med noen av hans allierte). Men slik er det ikke».

Morozov utelukker at Navalnyj får slippe til i valget: 

«Og det er det Sobtsjak innstiller seg på. Derfor tråkker hun rett inn på territoriet til Navalnyj når hun nå går inn i valgkampen». Han utelukker også at Navalnyjs tilhengere kommer til å stemme på henne: «Man må nok heller regne med en motsatt effekt. Sobtsjak vekker et vell av hat hos Navalnyjs velgermasse, samtidig som hun forstyrrer agendaen deres og distraherer dem fra å utvikle seg videre».

Morozov tror imidlertid ikke at man kan trekke bestemte konklusjoner om hva som er Kremls valgkampstrategi kun ut i fra Sobtsjaks kandidatur.

«Kreml må først vise resten av kortene sine. Et vesentlig spørsmål: Vil det presenteres en symbolsk «etterfølger», det vil si en stedfortreder, sammen med Putin?  Et annet viktig spørsmål: Hvem skal komme «i stedet for Kudrin», en som ikke representerer den delen av den progressive velgermassen som Sobtsjak forsøker å erobre ifra Navalnyj, men som representerer de mer systemtro velgerne? Kremls «valgstrategi» er selvsagt allerede fastlagt. Vi kjenner bare ikke konturene av den. Sobtsjaks kandidatur sier kanskje noe om at Kremls hovedscenario for å sørge for høy valgdeltakelse og mange stemmer til Putin, denne gangen tar form som et show mellom «de unge tåpene og de gamle fjolsene». Sobtsjak er blant de «unge tåpene» som i debatter kommer til å kjempe intenst mot «de gamle fjolsene». Resultatet blir at TV-titterne må velge det minste ondet – det vil si Putin».

Morozov avviser også at Sobtsjaks kandidatur (hvis vi skal tro ryktene om at det er et Kreml-initiativ) betyr slutten på den opposisjonelle koalisjonen fra 2011-2012, og at en del av den «liberale opposisjonen» gjør comeback i samarbeidet med makthaverne (som på sin side kan bevege seg i retning «liberalisering»).

«Om Sobtsjak eller til og med Parfjonova gjør comeback på føderale TV-kanaler, vil det ikke ha noen betydning med tanke på en mulig liberalisering, selv om comebacket i seg selv ønskes velkommen. Angående koalisjonen – den gikk i oppløsning for lenge siden – i 2014 etter annekteringen av Krim og krigsutbruddet i Donbass. Sobtsjak har ingen koalisjon å støtte seg til i kampanjen sin. Folk på venstresiden, nasjonalister, liberale og sivilsamfunnet kommer ikke til å samle seg slik de gjorde under protestene i 2011 – 2012.  Bare Navalnyj kunne ha vært en slik trigger, men han slipper ikke til».

Statsviter Konstantin Gaaze syns Sobtsjak har valgt en slu strategi som «kandidaten mot alle»:

«Denne strategien er ytterst beleilig for både Putin og Sobtsjak. Som en «kandidat mot alle» trenger hun verken å oppføre seg som om hun ønsker å bli president eller kan bli president. Hun skal liksom bare være de misfornøydes stemme. Men det er mange flere misfornøyde i Russland enn de som er villige til å stemme på Sobtsjak. Derfor er strategien til fordel for Putin. Hvis Sobtsjak får, jeg vet ikke, 10 % av stemme, så vil alt være som det pleier: Putin får 86 %, og den såkalte opposisjonelle velgermassen resten. Men hvis stemmeseddelen faktisk hadde en rubrikk «mot alle», ville denne rubrikken fått andreplass i valget, ikke med 10 %, men med 30 %.

Gaaze tror ikke at Sobtsjak kommer til å greie å sno seg unna beskyldningene om at hun er «Kremls spoilerkandidat»:

«Selv om BBC-journalistene er veldig flinke, trenger man ikke innsideinformasjon om møtet med Putin for å finne ut av dette. Bare la oss se på timinga. Sobtsjak samkjører sin egen lansering med Putins timeplan (før en viktig erklæring på Valdaj-forumet), med pressetalsmannen hans (Peskovs kveldsbrifing), og det utroligste av alt – mens Navalnyjs sitter i forvaring. Lanseringen av Sobtsjaks kandidatur skjedde på samme tid som den eneste reelle opposisjonelle kandidaten befinner seg i arrest. Det betyr at Sobtsjaks kampanje fra første minutt er samordnet, ikke bare med teamet til Putin, men også med sikkerhetstjenestene. Hun utfylte en viktig funksjon allerede før hun hadde startet kampanjen – ryktene om kandidaturet hennes provoserte Navalnyj til å komme med den ubeherskede og tåpelige kommentaren om «kannibalisme».

På spørsmålet om en del av «den liberale opposisjonen» er villige til å gjenoppta samarbeidet med Kreml, svarer Gaaze:

«Hvis vi ser litt bredere på det, satser stabssjef Kirijenko selvsagt på å rehabilitere deler av den såkalte opposisjonen, først og fremst fra etablissementet. Det er ikke bare Sobtsjak: Det er akademiske institusjoner som driver ledelsesprogrammer, det er bredt sammensatte ekspertmøter, det er uttalelsen fra i sommer på ungdomsforumet «Terra Scientia» om at framtida tilhører de frivillige. Som kjent er jo veldig mange relativt opposisjonelle personer – fra kunst- og kulturlivet og så videre – engasjert i frivillige prosjekter. Etter valgkampen i 2018 må folk med opposisjonelle holdninger erkjenne at kampen de fører ikke står mot regimet, men mot etablissementet. Ellers kommer de til å drukne i regimets omfavnelse».

For øvrig ser ikke Gaaze Sobtsjaks kandidatur som et hint fra Kreml om at de er villige til å «liberalisere» etter valget:

«Hva betyr «liberalisering» etter hendelsene i 2014? Oppheving av paragraf 282 (ekstremismeparagrafen o.a.)? Ja, det er noe som diskuteres, i hvert fall i kretsen til Kirijenko. Avskaffelse av formuleringen «utenlandsk agent»? Det har allerede i noen år vært diskutert på såkalte «liberale» universiteter, som samarbeider aktivt med Kreml og med regjeringa. Hvordan kommer alt dette til å ende? Jeg tror ikke at Putin selv vet det. Men jeg frykter at det blir som med «Strategi 2020» (et kritisert strategidokument for økonomisk utvikling som ble godkjent i 2011 (o.a.)). I stedet for liberalisering får landet en ny porsjon med «maidekreter» for den digitale økonomien (i 2012 undertegnet Putin 11 dokumenter – de såkalte «maidekretene» – med økonomiske og sosiale målsettinger for å modernisere Russland fram mot 2020, mål som har vist seg vanskelige å gjennomføre (o.a.)). Og mot slutten av 2018 får vi en ny porsjon med lover for å bekjempe angrep på den russiske sosiale bevisstheten og statens suverenitet. 

Les mer:
The Guardian: Putins rival Ksenia Sobchak insists she is not part of a Kremlin plot
RadioaFreeEurope: Critics see Kremlin's hand in liberal russian personality's presidential bid
RadioFreeEurope: Ksenia and Aleksei
The Economist: Aleksei Navalny tells russians they have a choice
Aftenposten: Kreml-kilder sier de jakter på en kvinnelig motkandidat til Putin. Spillet om presidentvalget er i gang.
NRK: TV-personlighet og It-jente stiller som presidentkandidat i Russland 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar