Sider

onsdag 28. august 2019

«Masseopptøyene» i Moskva

Dypdykk

Hvem er de siktede i Moskva-saken?


Det er gått en måned siden den russiske etterforskningskomiteen gav seg i kast med å etterforske de påståtte masseopptøyene* som angivelig gikk for seg i Moskva lørdag 27. juli. Til nå har 15 unge menn blitt siktet for alvorlige lovbrudd i forbindelse med protestene som har pågått i den russiske hovedstaden i sommer. Russland på norsk har dykket i sakene, og forklarer nedenfor hvem de siktede er og hva de anklages for. Hovedparten av stoffet er hentet fra nettstedet Mediazona, som for tiden jobber nesten utelukkende med denne såkalte Moskva-saken.

Moscow (2019-07-27), photo by Ilya Varlamov DSC 2522
Sammenstøt mellom politi og demonstranter under demonstrasjonen i Moskva 27. juli
Bilde: Ilja Varlamov, via Wikimedia Commons

Bakgrunn for Moskva-saken


I sommer har det vært brennheit i Moskva. Ikke siden Bolotnaja-protestene i 2011-2013 har så store politiske massemønstringer funnet sted i Russland – det toppet seg den 10. august da minst 50 000 mennesker deltok i en godkjent demonstrasjon på Sakharov-prospektet. 

I midten av juli ble det klart at de lokale valgstyrene i hovedstadens bydeler har underkjent underskriftene til 57 kandidater til bystyrevalget, som går av stabelen den 8. september. De får dermed ikke lov til å stille til valg. Etter dette tok tusenvis av moskovitter til gata for å kreve frie valg og å få stemme på sin kandidat. Siden har demonstrasjonene pågått hver helg. Den første store demonstrasjonen fant sted på Sakharov-prospektet 20. juli – arrangementet var godkjent av myndighetene og over 22 000 mennesker deltok.

Lørdagen etter, den 27. juli, ble det ekstra hett. Demonstrasjonen som var planlagt å finne sted utenfor Moskva rådhus, ble annonsert som et «velgermøte», en forsamlingsform som ikke krever myndighetens godkjennelse. Et massivt oppbud av opprørspoliti (OMON) og nasjonalgardister stengte likevel veien for demonstrantene, som i stedet samlet seg i mindre grupper i gatene omkring. Mot kvelden flyttet mange seg til Trubnaja-plassen. Gjennom hele dagen pågikk massearrestasjoner, og flere titalls demonstranter ble skadd i sammenstøt med politiet, som gikk ekstremt hardhendt til verks med å slå ned på demonstrasjonen. Minst 1373 mennesker ble pågrepet, som er et rekordhøyt tall, og av disse ble 704 idømt bøter, 89 ble satt i administrativ arrest, og seks personer fikk samfunnsstraff, skriver Meduza. Noen av de mest fremstående opposisjonslederne, Ilja Jasjin, Ivan Zjdanov, Dmitrij Gudkov, Ljubov Sobol, Julia Galjamina og Konstantin Jankauskas, hadde allerede blitt pågrepet før demonstrasjonen begynte.

Moscow (2019-07-27), photo by Ilya Varlamov DSC 1957
En mann blir pågrepet under demonstrasjonen 27. juli
Bilde: Ilja  Varlamov, via Wikimedia Commons

I et intervju i TV-kanalen TV Center den 30. juli kalte Moskvas borgermester, Sergej Sobjanin, 27. juli-demonstrasjonen for «masseopptøyer». Omtrent en time etterpå meddelte etterforskningskomiteen at de hadde åpnet etterforskning av de samme masseopptøyene. I pressemeldingen heter det at demonstrantene «forstyrret den offentlige ro og orden, utøvde vold mot offentlige tjenestemenn, brøt seg gjennom politisperringene, og lammet trafikken på ringveien Hageringen». Ikke lenge etterpå kom de første pågripelsene. Etter dette har protestene rettet seg noe bort fra «Slipp dem til», og mer mot «Slipp dem fri», mot politibrutalitet og mot denne straffesaken, Moskva-saken eller 27.juli-saken, som den kalles i russiske medier.

Foreløpig har ingen blitt siktet for «organisering av masseopptøyer», et lovbrudd som har en strafferamme på 15 år. Siktelsene som til nå er tatt ut, gjelder «deltakelse i masseopptøyer», etter paragraf 212 andre ledd, i den russiske straffeloven, som kan gi fengselsstraff på opptil 8 år. I tillegg har etterforskningskomiteen tatt ut siktelser for «vold mot offentlig tjenestemann», etter paragraf 318 første ledd (ikke livstruende vold), med en strafferamme på 5 år. Noen av sakene er allerede ferdig etterforsket.

Mange har påpekt at Moskva-saken minner mer og mer om den langdryge og kritiserte Bolotnaja-saken, som ble reist etter «Millionmarsjen» den 6. mai 2012, som et krafttiltak fra myndighetens side for å kvele den gryende protestbevegelsen. Også den gangen dreide hovedanklagene seg om masseopptøyer. Ifølge Novaja gazeta ledes Moskva-saken av spesialetterforsker Rustam Gabdullin, som også ledet etterforskningen i Bolotnaja-saken. Totalt er 84 etterforskere satt på saken, hvorav tre også jobbet med Bolotnaja-saken.

Avisa Novaja gazeta har startet en underskriftskampanje for å henlegge Moskva-saken, som avisa kaller «politisk terror», foreløpig er 150 000 underskrifter samlet inn. I tillegg har 300 lærere fra den anerkjente Moskva økonomiske høyskole skrevet et åpent brev til etterforskningskomiteen hvor de ber om at saken henlegges. 


De siktede i Moskva-saken


De siktede i saken er ganske vidt forskjellige mennesker. Ingen av dem kan kalles ledere av opposisjonen, selv om noen jobber som frivillige for utestengte bystyrekandidater. De fleste er i tyveårene, noen er studenter. Noen hevder at de tilfeldigvis befant seg på området for demonstrasjonen, og at de overhodet ikke var deltakere. Noen later heller ikke til å være spesielt politisk engasjerte, og fremstår som mer eller mindre tilfeldig utvalgte. 

Opprinnelig ble 12 personer siktet for «deltakelse i masseopptøyer», men mot to av disse har siktelsene siden blitt endret til å gjelde «vold mot offentlig tjenestemann». Når dette skrives, er til sammen 10 personer siktet for deltakelse masseopptøyer, og 2 av disse er i tillegg siktet for vold mot politiet. Ved siden av disse er 4 personer siktet kun for vold mot politiet, og én person er siktet for gjentatte brudd på demonstrasjonsloven. Dermed er per dags dato 15 personer siktet for brudd på russisk straffelov under demonstrasjoner i juli og august. Alle sitter for tiden i varetekt. Sakene som gjelder vold mot politiet, behandles separat. To av de siktede har erkjent straffeskyld for vold mot politiet. 


Del 1

De seks første som ble siktet i saken, ble fremstilt for varetektsfengsling i Presnenskij distriktsdomstol i Moskva 29. og 2. august. Alle er varetektsfengslet til 27. september.

Samariddin Radzjabov, 21 år
Radzjabov er den yngste av de involverte. Han ble pågrepet under demonstrasjonen 27. juli, og dømt til 10-dages administrativ arrest for «deltakelse i ikke-godkjent demonstrasjon». Den 1. august ble han siktet for masseopptøyer og for vold mot offentlig tjenestemann, som til sammen gir en strafferamme på opptil 11,5 år. Under fengslingsmøtet ble følgende begrunnelse gitt for siktelsen: «Etterforskningen har bekreftet at Radzjabov utførte et kast med en flaske, denne flasken havnet på hodet til en polititjenestemann og forårsaket ham fysisk smerte», sa politietterforskeren ifølge Mediazona. Flasken skal ha vært i plast.

Et av argumentene for varetekt var at Radzjabov ikke er i jobb.

Radzjabov er opprinnelig fra Tadsjikistan, men bor med familien i Russland og er russisk statsborger. Han driver med rap under artistnavnet MarDD. På Instagram-profilen hans finnes bilder og videoer fra tidligere demonstrasjoner, blant annet fra aksjonen «Han er ikke vår tsar» i 2018, skriver Mediazona. Radzjabov har erklært sultestreik. 

 Radzjabov i rettssalen


Aleksej Minjajlo, 34 år
Minjajlo jobber som frivillig i valgkampstaben til Ljubov Sobol, en av de utestengte bystyrekandidatene. I protest mot valgstyrets avgjørelse erklærte Sobol og Minjajlo sultestreik den 13. juli. Men etter oppfordringer fra Minjajlos familie og bekjente som bekymret seg for helsen hans i fengselet, avbrøt Sobol sultestreiken 14. august. Minjajlo driver ellers med veldedighet og jobber med barnehjemsbarn. For ti år siden begynte han som valgobservatør, og har lært opp andre i valgobservasjon, blant annet på Krim, skriver Radio Svoboda.

Den 27. juli tilbrakte Minjajlo hele dagen i retten sammen Ljubov Sobol, som var blitt pågrepet før demonstrasjonen. Først på kveldinga kom han seg til Trubnaja-plassen hvor han og mange andre ble pågrepet. Under fengslingsmøtet to dager senere sa Minjajlo til politimennene som ledsaget ham: «Unnskyld, men vi stikker nå, vi har ting å gjøre», og så dro han fra rettssalen før sakens hans ble tatt opp, uten at noen stoppet ham.

Minjajlo forklarer gledesstrålende hvordan han «på fullstendig lovlig vis klarte å komme seg til helvete vekk fra retten».

Natt til 1. august gikk politiet til ransakelse hjemme hos Minjajlo, som neste dag ble siktet for masseopptøyer og satt i varetekt. Nøyaktig hvilke handlinger siktelsen bygger på, er uklart. «Det ser ut til at etterforskerne innser at han ble pågrepet på vei til Trubnaja-plassen og at han dermed aldri nådde fram dit, de har ikke framlagt noen fotografier eller andre bevis på at han deltok i demonstrasjonen. De har ikke utdypet eller forklart for oss på hvilken måte de mener at han deltok når han ikke engang rakk å gå til arrangementet. De faktiske forholdene i saken beskrives i generelle og formelle ordelag. Det er en fullstendig vag, formell og rutinemessige siktelse», sier Minjajlos advokat Alan Gamazov fra rettighetsorganisasjonen Agora til Mediazona.

Etter pågripelsen spilte Minjajlo inn en video som TV Rain publiserte. Her sier han blant annet følgende:

«Dette slaget er ikke rettet mot meg, det er rettet mot dere. Det er dere de prøver å skremme, det er deres vilje de prøver å paralysere. Jeg må innrømme at jeg ble redd da det banket på døra mi klokka fire på morgningen. Skikkelig redd. Men så husket jeg hvorfor jeg er i denne situasjonen, for jeg er selvfølgelig ikke et offer, jeg har vært med på å skape den [situasjonen]. Jeg befinner meg i denne situasjonen fordi jeg ikke er likegyldig, fordi jeg elsker landet mitt, fordi jeg elsker frihet, rettferdighet, og jeg elsker dere. Den fullkomne kjærlighet driver frykten ut.» 

Aleksej Minjajlo


Ivan Podkopajev, 25 år
Podkopajev ble pågrepet under demonstrasjonen 27. juli og dømt til 8-dages administrativ arrest. I dommen heter det at Podkopajev deltok i en ikke-godkjent demonstrasjon og ropte slagord som «Slipp oss til», «Det er vår by» og «Vi er makta», at demonstrantene blokkerte inngangen til en metrostasjon, og stengte fortau og gater. Dette er standardformuleringer som anvendes i alle de administrative dommene. (Novaja gazeta har analysert 153 dommer for brudd på paragraf 20.2 i administrativ lov, som Moskva byrett delte ut i perioden 27. juli og 2. august. Dette er loven som gjelder brudd på reglene for demonstrasjoner. Avisa fant da totalt åtte «tekstmaler», variasjoner over samme tema, som gjentar seg ord for ord i domsavgjørelsene.)

Etter noen dager i arrest ble Podkopajev innkalt som vitne i Moskva-saken, og 1. august ble han den andre som ble siktet i samme sak. Mediazona har snakket med Nikolaj Fomin, Podkopajevs advokat fra OVD-Info. Han sier at ordlyden i siktelsen er «av generell karakter»: «Det er den vanlige ansamlingen av standardfraser: vold mot politimenn og nasjonalgardister, deriblant kasting av flasker og stein, spraying med tåregass». 

Av sakspapirene framgår det at det i ryggsekken til Podkopajev ble funnet en plakat, en kniv, bankkort, en gassmaske, pepperspray, flippflopps, et flagg og en hammer. I retten spurte dommeren hva han skulle med disse tingene. De var til hjemlige formål, svarte Podkopajev. Advokaten kommenterte at tingene i seg selv ikke er ulovlige, men at der ikke finnes bevis på at han ikke brukte dem under demonstrasjonen, skriver Mediazona.   

Siktelsen mot Podkopajev gjaldt i utgangspunktet kun deltakelse i masseopptøyer. Siden har siktelsen blitt utvidet til å gjelde vold mot politiet, skriver OVD-Info. «Podkopajev skjulte seg med en finlandshette og sprayet pepperspray i ansiktet på polititjenestemenn og nasjonalgardister», er etterforskningskomiteen begrunnelse. Podkopajev skal ha tilstått dette forholdet og bedt om at saken behandles ved forenklet rettergang. 

Ivan Podkopajev


Jegor Zjukov, 21 år
Den av de siktede som har fått mest medieoppmerksomhet, er videoblogger og student Jegor Zjukov. Han studerer statsvitenskap ved den prestisjetunge Moskva økonomiske høyskole, og driver en regimekritisk YouTube-kanal med nesten 140 000 følgere. Han har dessuten vunnet Det nasjonale skolemesterskapet i samfunnsfag, som gjorde at han kom rett inn på bachelorstudiet uten opptakksprøve. Zjukov hadde tidligere planer om å stille til valg i bystyret for koalisjonen til Dmitrij Gudkov, men trakk siden kandidaturet sitt. Mange av Zjukovs medstudenter og lærere har forent seg til støtte for ham.

Natt til 2. august kom politiet hjem til Zjukov med en ransakelsesordre, og tidlig om morgenen ble han tatt med til forhør hvorpå han umiddelbart ble siktet for masseopptøyer og fremstilt for varetektsfengsling. Advokaten ba om å utsette rettsmøtet siden Zjukov ikke hadde sovet på nesten et døgn, skriver Mediazona. Moren hans fortalte OVD-Info at sønnen verken hadde fått spise, drikke, sove eller gå på toalettet siden kl. 0200 om natta. Det er ikke kjent nøyaktig hvilke handlinger som ligger til grunn for siktelsen, men i retten refererte politiadvokaten til en video hvor Zjukov gjør «armbevegelser mot høyre» og på den måten forsøkte å lede folkemassen. Redaktør for radiostasjonen Moskvas ekko, Aleksej Venediktov, fortalte på lufta at han har sett videoen og at Zjukov forsøkte å lede folk bort fra gaten og opp på fortauet: «Altså forsøkte han å skape orden i kaoset», sa Venediktov. Senere uttalte Zjukovs advokat Ilja Novikov, også på Moskvas Ekko, at politiet har gått bort ifra teorien om at det er Zjukov som er avbildet på videoen. 

«Sett Jegor Zjukov fri! Stopp den politiske terroren»


Ifølge Zjukovs forsvarer, Leonid Solovjov, har etterforskningsprosessen blitt snudd på hodet: «Først må man fastslå at et lovbrudd har funnet sted, deretter hvem som er delaktige, og deretter deres rolle i saken. Her har man begynt i helt feil ende: Først samler vi sammen en masse folk, og etterpå finner vi sikkert noe å ta dem for», sa Solovjov til Radio Svoboda

Den 15. august, da retten behandlet anken om varetektsfengsling, sa Zjukov at han ikke hadde gjort noe i retning av masseopptøyer og at han regner slike handlinger som hensiktsløse og tåpelige: «Jeg satte ikke fyr på noe og jeg gjorde ikke skadeverk, jeg angrep ikke nasjonalgardister og politimenn, jeg har aldri utøvd vold mot noen, verken den dagen eller noen annen gang, fordi vold mot styrkene til et autoritært regime er i beste fall ineffektivt, det er jeg dypt overbevist om», gjengitt av Novaja gazeta. Han sa også at det verste som kan skje med noen i en slik situasjon, er å bli glemt.

I tillegg ga han en sarkastisk takketale til myndighetene:

« (…) jeg vil gjerne få takket makthaverne for det kolossale arbeidet de legger ned hver dag med å diskreditere seg selv. Det er vanskelig å finne noen som er flinkere til å øke oppslutningen om opposisjonen enn russiske myndigheter. Det som skjer nå i Moskva, og i landet for øvrig, er uunngåelig – Russland higer etter frihet. Jeg vet ikke om jeg kommer til å bli en fri mann, men Russland kommer til å bli et fritt land», sa Zjukov til stor applaus fra de mange frammøtte. 

Over 600 personer var villige til å stille kausjon for ham, deriblant rapperen Oxxximiron som ville betale 2 millioner rubler. Anken ble uansett ikke tatt til følge, og Zjukov er varetektsfengslet til 27. september.

En av Zjukovs medstudenter, Roman Kiseljov, spekulerer på om Zjukovs politiske engasjement er den egentlige årsaken til straffeforfølgelsen:

«Han er en av de få som har valgt å engasjere seg offentlig i politikk, noe som på grunn av det politiske regimet vi har i Russland, ikke er så vanlig, særlig blant studenter. De impliserte i denne saken er helt tilfeldig utvalgte folk, de fleste er slett ikke aktivister, de bare var på et arrangement. Derfor mistenker jeg at det er et element av tilfeldighet også i Zjukovs tilfelle. Men kanskje ikke.  (…) Han stilte jo som kandidat til bystyret, så jeg tror at noen må visst om ham fra før. YouTube-videoene hans kan for det brede lag av folket framstå som provokasjoner, for det er mange som ikke liker å høre om ting som har å gjøre med protester. Sånn sett tror jeg at han er et veldig beleilig og typisk offer, som de til det kjedsommelig kan vise fram på TV: Her kan dere se hvem de er for noen typer, disse landsforræderne», sa Kiseljov til Radio Svoboda

« Jeg vet ikke om jeg kommer til å bli en fri mann, men Russland kommer til å bli et fritt land» Jegor Zjukov


Kirill Zjukov, 28 år
Kirill Zjukov (som ikke har noen familiær forbindelse med Jegor Zjukov) ble pågrepet 27. juli og fikk en bot for «deltakelse i ikke-godkjent demonstrasjon». Noen dager senere ble han innkalt til avhør og like etterpå siktet for deltakelse masseopptøyer og vold mot offentlig tjenestemann. Den 17. august frafalt politiet siktelsen som gjaldt masseopptøyer. Zjukov er nå kun siktet for vold mot politiet. Dette bygger på et videoklipp (se nedenfor) som viser at Zjukov løfter visiret til en nasjonalgardist og muligens berører ansiktet hans. Videoen ble vist på statlige TV-kanaler hvor Zjukov ble omtalt som en provokatør, skriver Mediazona.





Jevgenij Kovalenko, 48 år
Kovalenko er den første som ble siktet i saken. Han ble arrestert under demonstrasjonen, og dagen derpå ble han siktet for vold mot offentlig tjenestemann. En politimann skal ha filmet Kovalenko som kaster en søppeldunk i retning mot politiet, den traff en viss Salijev på rumpa. Under avhøret tilsto Kovalenko forholdet. Den 29. juli ble han fremstilt for varetektsfengsling. Etter rettsmøte gikk den omsorgsfulle politietterforskeren bort til buret og sa til Kovalenko: «Du skal ikke bekymre deg, det kommer til å gå bra», ifølge Mediazona. Siden har Kovalenko trukket tilståelsen sin, forsvareren hans peker på at avhøret ble gjennomført om natta og Kovalenko ble presset til å tilstå.

Kovalenko jobber som sikkerhetsvakt ved jernbanen og bor sammen med sin 70 år gamle mor. 

 Kovalenko pågripes


Del 2

Lørdag 3. august var det igjen en ny stor demonstrasjon i Moskva. Politiet pågrep et tusentall demonstranter og satte i gang med å avhøre dem som vitner til masseopptøyene som angivelig hadde funnet sted helga før. Ifølge Mediazona spurte politiet «vitnene» om de hadde deltatt på demonstrasjonen av «idealistiske årsaker» eller «mot betaling», alene eller sammen med noen, hvem de ville kalle for lederen sin, om de hadde tatt med seg våpen, og hvilke meldingstjenester som var brukt for koordinere demonstrasjonen.

Morgenen samme dag hadde tre personer blitt pågrepet og siktet for masseopptøyer. Fengslingsmøtene ble holdt 5. august og varetektsfengslet til 27. september.

Vladislav Barabanov, 22 år
Barabanov er en venstresideaktivist, som bor i Nizjnij Novgorod. Han ble først pågrepet under demonstrasjonen 27. juli. I retten fortalte Barabanov at han hadde kommet til Moskva for å treffe en bystyrerepresentant på Trubnaja-plassen. Han sa også at politiet hadde brukt fysisk makt mot han, at han ikke hadde fått noe å drikke og ikke fått ta noen telefon. Han ble idømt en 7-dagers administrativ straff for gjentatt brudd på reglene for demonstrasjoner. (Barabanov har tidligere blitt dømt til 70 timers samfunnsstraff for deltakelse i ikke-godkjent demonstrasjon og hindring av trafikken, trolig er det snakk om demonstrasjonen mot å heve pensjonsalderen, skriver Mediazona.) Da han hadde ferdigsonet, ble han pågrepet på vei ut av fengselet. Neste natt ble han avhørt og siktet for deltakelse i masseopptøyer.

I sakspapirene refereres det blant annet til en video kalt Vårt første forsøk på å styrte makta hvor Barabanov er avbildet i svart t-skjorte og shorts. (Videoen har blitt slettet fra YouTube.) Politiet mener dessuten at han var delaktig i koordineringen av demonstrasjonen. Ifølge Mediazona kalte Barabanov siktelsen for «absurd», og la til at om han kommer til å innrømme noe mens han sitter i varetekt, betyr det at han har blitt utsatt for tortur og psykisk press. 

Anken om varetektsfengsling  ble behandlet den 14. august i Moskva byrett. I retten sa forsvareren: «Det står ikke noe om ham i sakspapirene, etternavnet hans er ikke nevnt engang. (…) Vi vet fortsatt ikke på hvilken måte Barabanov skal ha vært delaktig i noe lovbrudd. Vi skjønner ikke hvordan vi skal forsvare ham. Papirene sier ingenting om hva ulovlig har han gjort», skriver Novaja gazeta.

«Jeg anser saken som politisk motivert og fabrikkert. Jeg har ikke gjort noe som kan klassifiseres som masseopptøyer», sa Barabanov ifølge Novaja gazeta. I tillegg klagde han på de sanitære forholdene i fengselet: «Det er tåkete av nikotin, skitne toaletter, insekter… Jeg skjønner ikke at man kan holde folk under sånne umenneskelige forhold.» 

Moren fortalte Mediazona at Barabanov er en engasjert ung mann, sportslig og veganer. Han har vært med på aksjoner til støtte for politiske fanger og for å bevare parker i Nizjnij Novgorod. «Jeg har på følelsen at de prøver å utslette forstandige ungdommer, samfunnet vil ikke ha dem», sa hun. 

 «Ikke vær redde for noe, fortsett å kjempe», ropte Barabanov etter domsavsigelsen.
 «Vi er stolte av deg», ropte vennene hans tilbake.


Daniil Konon, 22 år
Konon er student ved MGTU og har sanket underskrifter for Ivan Zjdanov, en av de utestengte bystyrekandidatene. Han er siktet for deltakelse i masseopptøyer. Politiet mener at han var med på å koordinere demonstrasjonen 27. juli, at han og andre uidentifiserte personer «ved eksempel tilskyndte andre demonstranter til å delta i opptøyer og til å nekte å rette seg etter politiets og nasjonalgardens ordrer, gikk ut i kjørebanen og lammet trafikken på ringveien Hageringen». Forsvareren sier at det ikke er spesifisert hvilke ulovlige handlinger Konon skal ha begått, heller ikke hvilke bevis som ligger til grunn for siktelsen, skriver Mediazona.

Dette videoopptaket fra REN-TV viser angivelig at Konon koordinerte demonstrasjonen 27. juli (spol fram til 3:53, Konon er i rutete er skjorte). 






Sergej Abanitsjev, 25 år
Abanitsjev er siktet for deltakelse i masseopptøyer. Ifølge politiet skal han ha kastet en brusboks på politiet. Boksen viste seg imidlertid å være et tomt cola-beger i papp, og ifølge Abanitsjev kastet han det på bakken i trengselen. I retten sa forsvareren at Abanitsjev aldri kunne ha forestilt seg at dette kunne føre til straffeforfølgelse, skriver Mediazona. Hun sa også at han var i byen i annet ærend, men fikk øye på folkemassen og gikk bort for finne ut hva som foregikk. Etterpå kom han seg ikke forbi sperringene. Forsvareren minnet dessuten om Bolotnaja-saken, og sa at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen mente at ikke engang det som skjedde den gangen kunne kalles masseopptøyer.

Ifølge familien og kjæresten er Abanitsjev ikke politisk engasjert og pleier ikke å delta på demonstrasjoner. «Han er det snilleste, mest forståelsesfulle og oppriktige menneske jeg noen gang har møtt. Han fortjener ikke dette. Kan noen som kjøper fôr til hjemløse dyr og som fôrer katter og hunder, volde alvorlig skade på noen? Jeg tror ikke det», sier Abanitsjevs kjæreste Aleksandra til Mediazona. Hun forteller også at han hadde med seg en løve-bamse da de skulle på kino for å se Løvenes konge. På Instagram-profilen hans er det bilde av ham og bamsen.

«Jeg hadde med meg et beger fra Burger King, det begynte å bli trengsel, så siden det var tomt, bestemte jeg meg for å slenge det fra meg»


«Slipp Sergej Abanitsjev fri. Åtte år for 🥛?»


Del 3

De siste fire som foreløpig er blitt pågrepet i Moskva-saken, ble fremstilt for varetektsfengsling den 9. og 12. august, og er arrestert til 8., 9. og 11. oktober.

Sergej Fomin, 36 år
Fomin er med i frivilligstaben til Ljubov Sobol og har sanket underskrifter for henne. Politiet pågrep ham under støttedemonstrasjonen for journalisten Ivan Golunov, som fant sted i juni. En venn av Fomin fortalte Mediazona at han etter dette var redd for å bli tatt av politiet på nytt: «Han sa til og med at han ikke ville være med på demonstrasjoner igjen, fordi bøtene er så store. Ikke bare klarte han ikke å la være å delta, men han var så og si en av hovedarrangørene.». Mens han stod og delte ut flygebladet før demonstrasjonen 27. juli, ble han pågrepet på nytt. Noen dager senere var Fomin blant de første som ble avhørt som vitne i Moskva-saken, og datamaskinen og telefonen hans ble beslaglagt. 

Den 3. august ble det hevdet i nyhetsprogrammet Vesti på den statlige TV-kanalen Rossija 1 at Fomin hadde blitt pågrepet for å ha «egget opp folkemassen, blokkert gata og brukt et spedbarn som beskyttelse for å trenge seg gjennom politisperringen». To dager etter meddelte etterforskningskomiteen at Fomin var ettersøkt og siktet for masseopptøyer. I pressemeldingen heter det at han «løftet opp et fremmed barn for å komme seg uhindret forbi politisperringene». Dagen etter ble det kjent at påtalemyndigheten ber om at barnets far fratas foreldreretten. Faren, som er gift med Fomins kusine, fortalte Mediazona at han hadde bedt Fomin bære barnet hans, hvorpå de hadde gått sammen til metroen uten hindringer i veien.

Den 8. august meldte Fomin seg hos politiet, uten at det er tatt ad notam i sakspapirene at han hadde overgitt seg frivillig. Ifølge ham selv hadde han vært utenbys på ferie og dro straks tilbake til Moskva da han fikk høre at han var ettersøkt. Han sier at han valgte å overgi seg for ikke å gi politiet mulighet til å kunne si at han hadde skjult seg og at de hadde «fanget» ham, skriver Mediazona.

Fomin er varetektsfengslet til 8. oktober.


Mediazona var med da Fomin overga seg, 
og laget denne lille filmen ut av det. 



Danil Beglets, 27 år
Beglets ble pågrepet 27. juli under demonstrasjonen, men slapp ut igjen neste dag. Mens han var hos politiet, ble han vist en video hvor han angivelig drar en politimann etter armen. 

Den 9. august ble han igjen pågrepet og siktet for masseopptøyer på bakgrunn av den nevnte videoen. Han ble fremstilt for varetektsfengsling samme dag. Politiet mener at videoen «tydelig viser» at Beglets påfører politimannen skade. Beglets hevder på sin side at han bare så vidt var borti ham. Ifølge forsvarerne skulle Beglets til byen å treffe en venn for å diskutere forretninger, noe som bekreftes av SMS-utvekslinger og telefonsamtaler, men istedet havnet han midt i demonstrasjonen, og på grunn av politisperringene kom han seg ikke unna, skriver Mediazona

«Jeg har ikke gjort noen ting som tilsier at jeg skal pågripes og frarøves friheten. Jeg ber om at saken min behandles objektivt. Så det ikke blir som i Tsjekhovs Sjette avdeling, hvor man prøver å bevise at svart er hvitt», sa Beglets i retten ifølge Mediazona

Den 19. august ble siktelsen mot Beglets endret til å gjelde vold mot offentlig tjenestemann, som har en mildere strafferamme, og saken skal dermed behandles separat. Den 26. august skriver Mediazona at Beglets har erkjent straffeskyld og bedt om at saken behandles ved forenklet rettergang. 

Beglet er varetektsfengslet til 9. oktober. 

Danil Beglets


Ajdar Gubajdulin, 25 år
Sent på kvelden den 8. august gikk politiet til ransakelse hjemme hos Ajdar Gubajdulin, hvorpå han ble tatt med til avhør som varte natta gjennom. Neste dag ble han fremstilt for varetektsfengsling. Siktelsen for masseopptøyer bygger på et videoopptak hvor en person fekter med en flaske mot en politimann. Ifølge advokaten er videoen imidlertid av så lav kvalitet at det er umulig å identifisere hvem personen med flaska er. «Det er uforståelig hva han skal ha gjort, og jeg vet ikke hvordan jeg skal forsvare ham», sa forsvareren i retten ifølge Mediazona.

Gubajdulin har studert ved Institutt for fysikk og teknologi i Moskva. Tidligere medstudenter har dannet en støttegruppe for ham, og i studentavisa fortelles det at han var opptatt av politikk og deltok i debattklubber i studietida. En studiekamerat fortalte Mediazona at Gubajdulin «alltid har vært sterkt samfunnsengasjert, men aldri hatt radikale tendenser». Gubajdulin jobber nå som programutvikler for IT-selskapet Sbertekh.

Gubajdulin er varetektsfengslet til 9. oktober.

Ajdar Gubajdulin


Valerij Kostenok, 20 år
Kostenok er student ved Statsuniversitetet for design og teknologi i Moskva, medlem av partiet Jabloko, og har sanket underskrifter for Kirill Gontsjarov fra samme parti, som er en av de utestengte kandidatene fra bystyrevalget. Ifølge en venn er Kostenok opptatt av politikk og miljøspørsmål, skriver Mediazona.

Kostenok ble pågrepet under demonstrasjonen 27. juli, men slapp ut igjen etter to dager. Den 11. august kom åtte politietterforskere hjem til Valerij Kostenok med en ransakelsesordre. Han ba dem om å vente til advokaten hans hadde kommet, noe de først sa seg villige til, men etterpå brøt de seg likevel inn, ifølge Mediazona. Etter ransakelsen ble han pågrepet og siktet for masseopptøyer. 

Kostenok har tilstått å ha kastet to tomme plastflasker mot politiet, og sier at han ikke hadde til hensikt å skade noen: «Jeg tror ikke mine handlinger kan ha påført politimennene noen smerte. Handlingene mine kom av en følelsesstyrt og uberettiget oppførsel fra min side. Noe jeg angrer på og ber om unnskyldning for», sa Kostenok ifølge avhørsprotokollen. Den ene flasken skal ha truffet hjelmen til en politimann. I en pressemelding skrev partiet Jabloko at Kostenok ikke hadde erkjent straffeskyld ettersom «det er umulig å erkjenne skyld i noe som ikke har skjedd». (Denne videoen viser angivelig Kostenok som kaster flasker på politiet.)

Kostenok ankommer retten, mange hadde møtt opp for å støtte ham, men kun journalister fikk lov til å slippe inn i rettssalen da det var trangt om plassen.

***

Per dags dato er etterforskningen av sakene mot Kovalenko, Beglets, Kirill Zjukov og Podkopajev, som gjelder vold mot offentlig tjenestemann, ferdige og oversendt til retten. 


Andre involverte og relaterte saker


Pavel Ustinov, 23 år
Pavel Ustinov ble pågrepet under demonstrasjonen som fant sted 3. august, altså ikke 27. juli som i de overnevnte sakene. To dager senere ble han siktet for vold mot offentlig tjenestemann etter paragraf 318 andre ledd (livstruende vold), som har en strafferamme på opptil ti år. Politiet mener at han dro skulderen til en nasjonalgardist ved navn Ljagin ut av ledd da han ble pågrepet. Videoen under viser denne hendelsen.


Ifølge Ustinov selv skulle han bare treffe en venn og deltok ikke i demonstrasjonen: «Ærede dommer, jeg protesterer mot Etterforskingskomiteens påstand [om varetektsfengsling], fordi jeg ikke er i fysisk stand til å skade noen som er tre ganger så sterk som meg. Jeg deltok ikke i demonstrasjonen og hadde ingen intensjoner om å skade noen. Jeg stod ved siden av, med telefonen i den ene hånda og hodetelefoner i den andre, og så la de meg i bakken og begynte å slå meg, jeg gjorde ingen motstand. Jeg ber om å settes i husarrest», sa Ustinov i retten 5. august, ifølge Mediazona.

Ifølge politiet tiltrakk Ustinov seg medienes oppmerksomhet, ropte støtende slagord mot politiet og nektet å bli med til politibussen da han ble pågrepet.

Ustinov har tidligere tjenestegjort i nasjonalgarden, og var i den forbindelse med på å sørge for sikkerheten uten fotball-VM i 2018. Han har også spilt mindre roller i TV-serier og filmer. Ifølge søstera er verken Pavel eller noen andre i familien interessert i politikk: «Vi stemmer ikke en gang», sa hun til Meduza

Memorial har erklært Ustinov for politisk fange. Ut i fra videoen av pågripelsen mener organisasjonen at politiet brukte unødvendig fysisk makt, og at Ustinov bare reagerte på refleks og ikke oppførte seg aggressivt. I tillegg peker de på at protokollene etter avhørene av politimennene «gjentar hverandre ord for ord og inneholder de samme skrivefeilene, grammatikkfeilene og tegnsettingsfeilene».

Ustinov er varetekstfengslet til 3. oktober. 

Pavel Ustinov


Kostantin Kotov, 34
Kotov er siktet etter paragraf 212.1 i den russiske straffeloven, en kontroversiell og sjelden anvendt paragraf som gjelder for gjentatte brudd på administrativ lov om demonstrasjoner. I russiske medier omtales dette som Dadin-paragrafen, etter aktivisten Ildar Dadin som var den første som ble dømt etter denne paragrafen. Den ble innført i 2014 som forhåndstiltak etter Majdan-protestene i Ukraina, og har en strafferamme på opptil 5 års fengsel.

Kotov har vært en engasjert aktivist i et års tid: «Han ble alltid frustrert over urettferdighet, deltok i protestaksjoner og enmannsdemonstrasjoner, og alltid innenfor fredelighetens rammer», forteller en medaktivist til Mediazona. Ifølge Mediazona administrerer Kotov Telegram-kanalen #StopFSB til støtte for de tiltalte i Penza-saken og Ny storhet-saken. Han støtter også aktivisten Anastasia Sjevtsjenko, som sitter i husarrest, Aleksej Navalnyjs Fondet for kampen mot korrupsjon, og de ukrainske sjømennene som sitter i russisk fangenskap.  

I september 2018 var han blant initiativtakerne til å starte daglige støttemarkeringer for den ukrainske filmskaperen Oleg Sentsov, som sitter i russiske fangenskap. Siden har det hver dag stått folk med plakater, såkalt picketering, utenfor et av presidentadministrasjonens lokaler i Kitaj-gorod, til støtte for Sentsov og andre ukrainske fanger, og for utveksling av fanger mellom Russland og Ukraina. Slike enmannsdemonstrasjoner har blitt en utbredt protestform i Russland ettersom det ifølge russisk lovgivning ikke trenger forhåndsgodkjenning.

Kort film hvor Kotov forteller om Oleg Sentsov

For å bli dømt for etter paragraf 212.1 må man ha blitt dømt for brutt på demonstrasjonsloven minst tre ganger i løpet av et halvår. Ifølge politiet har Kotov siden mai brutt loven fire ganger:
  • Den 13. mai deltok Kotov i en demonstrasjon utenfor FSB-bygningen til støtte for de tiltalte i Penza-saken og Ny storhet-saken, og ble satt i en 5-dages administrativ arrest.
  • Så fikk han 15 000 rubler i bot for å ha hindret trafikken under en demonstrasjon 12. juni til støtte for journalisten Ivan Golunov.
  • I juli ble Kotov igjen dømt til administrativ arrest, denne gangen for ti dager. Han hadde postet et Facebook-innlegg som oppfordret folk til å delta på den ikke-godkjente demonstrasjonen for fritt bystyrevalg i Moskva, som skulle finne sted på Trubnaja-plassen den 19. juli.
  • Den 10. august deltok Kotov på en ikke-godkjent demonstrasjon, og ifølge politiet ropte han slagord som «Slipp oss til», «Putin er en tyv», «Vi er makta», «Ned med Putin», «En for alle, alle for en» og «Russland vil bli fritt». Han ble pågrepet, og sluppet ut etter to døgn. 

Noen timer senere ble han pågrepet igjen: «De fløy på ham bakfra, la ham i bakken, vred armene hans på ryggen og spurte: ‘Konstantin, hva slags politiske synspunkter har du?’», forteller Maria Ejsmont, Kotovs advokat fra OVD-Info, til Mediazona. Om natta ble leiligheten ransaket, og tidlig om morgenen 13. august ble Kotov siktet.

Fengslingsmøtet ble holdt neste dag. Rundt 50 mennesker troppet opp for å støtte ham, og flere ville stille som kausjonister, blant annet forfatteren Ljudmila Ulitskaja, politikeren Grigorij Javlinksij, og journalisten og satirikeren Viktor Sjenderovitsj. I retten fremholdt Kotovs forsvarer, Maria Ejsmont, at Grunnlovsdomstolen i 2017 kom fram til at paragraf 212.1 kun skal benyttes i tilfeller der handlinger «har voldt skade, eller reell fare for skade, på helsen til borgere, eiendom, miljøet, offentlig ro og orden, samfunnssikkerheten eller andre grunnlovsbeskyttede verdier», skriver Mediazona


«Fengslingen av Kotov er en skam og en forbrytelse»

Kotov er varetektsfengslet til 12. oktober. Ifølge Mediazona er dette første gang at en som er siktet etter paragraf 212.1, har blitt satt i varetekt.

Den 15. august ble det klart at etterforskningen av Kotov er ferdig gjennomført på rekordfart, kun to og en halv dag etter siktelsen. Advokat Ejsmont sier til OVD-Info at «de er ferdige før de faktisk har begynt», og at det er første gang hun har møtt på «en slik demonstrativ ringeakt for all logikk og sunn fornuft». Ifølge advokat Ilja Novikov, som for øvrig er forsvareren til Frode Berg, pleier vanligvis slike etterforskninger å ta månedsvis: « (…) den siktede må avhøres minst to ganger, som mistenkt og som siktet. Bevis samles inn. Vitner avhøres. Man kan ikke gjennomføre enn fullverdig etterforskning over natta. Det er ikke sånn det funker», sier Novikov til OVD-Info. Kotov og advokaten hans fikk attpåtil en begrenset frist på 72 timer til å gjøre seg kjent med sakens dokumenter, som er på hele fire bind. 

Memorial har erklært Konstantin Kotov politisk fange. I begrunnelsen skriver organisasjonen at selve paragrafen 212.1 er «uten rettslig grunnlag og grunnlovsstridig», at Kotov deltok på fredelige demonstrasjoner, og de at formoder at myndighetene planlegger å bruke saken til å skremme andre fra å fortsette protestene. I tillegg bemerker de at etterforskningen er gjennomført på «hånlig kort tid» og at Kotov ikke har fått snakke med forsvareren sin i enerom. 

Da anken om varetektsfengsling ble behandlet i Moskva byrett den 16. august, sa Kotov, ifølge Novaja gazeta, følgende: «Jeg blir dømt for å ha gjort bruk av en rettighet som er gitt meg i paragraf 31 av den russiske grunnloven - retten til å møtes i fredelige forsamlinger uten våpen. Jeg blir dømt fordi de vil statuere et eksempel av meg, slik at andre skal bli redde og ikke ta til gata og kreve at deres rettigheter overholdes. Jeg oppfordrer dem til ikke å være redde, deres rettigheter er festet i grunnloven. Jeg syns det er det rette å gjøre – man må kjempe for sine rettigheter til siste slutt.» 

 «Det går helt fint med meg»


Dmitrij Vasiljev, 43 år
Vasiljev er filmregissør og redaktør av en nett-TV-side som heter Doktor. Han ble pågrepet 27. juli allerede før demonstrasjonen hadde begynt, og fikk en bot på 20 000 rubler. På kvelden 9. august kom seks politimenn og pågrep ham som mistenkt i masseopptøyer. Rundt midnatt ble han tatt med til avhør som varte til tidlig morgen. Under avhøret ble Vasiljev dårlig ettersom han lider av diabetes, og lege ble tilkalt. Etter avhøret ble han satt på celle uten tilgang til insulin, som resulterte i innleggelse på sykehus. Han ble utskrevet 11. august, og den 19. august meldte advokaten at mistanken mot Vasiljev er lagt bort. Han har nå status som vitne i saken, melder Vasiljevs advokat via nyhetsbyrået TASS.


Ilja Anokhin, 25 år
Nyhetsbyrået TASS melder at politiet letter etter en viss Ilja Anokhin, som ble pågrepet under demonstrasjonen den 3. august og avhørt som vitne til masseopptøyene den 27. juli. Kilder som TASS har snakket med, mener at Anokhin har forlatt Russland. Noen formell etterlysning er foreløpig ikke utlyst, og hans status i saken er ukjent. 


*Definisjon av masseopptøyer ifølge den russiske straffeloven: (…) masseopptøyer som ledsages av vold, hærverk, brannstiftelser, ødeleggelse av eiendom, bruk av våpen, sprengstoff, giftstoffer eller andre stoffer som utgjør en fare for omgivelsene, og væpnet motstand mot offentlig tjenestemann (…)


Kilder: 
Støtteside for de siktede: delo212.ru

Mediazona: Дело о московских выборах. Что мы знаем о первых обвиняемых в участии в«массовых беспорядках
MediazonaДело о московских выборах.Что мы знаем о новых обвиняемых в участии в «массовых беспорядках»
MediazonaТретьяволна «московского дела». Что мы знаем о Даниле Беглеце, Айдаре Губайдулине,Дмитрии Васильеве и Валерии Костенке
MediazonaАресты вместо выборов. Мера пресечения по делу о «массовых беспорядках»
Mediazona: Вместо выборов. Новые аресты по делу о «массовых беспорядках»
Mediazona: Вместо выборов. Новые аресты по «московскому делу»
Mediazona: Объявленный в розыск по делу о «массовых беспорядках» Сергей Фомин вернулсяв Москву и добровольно сдался властям
Mediazona: Дело участника акции 27 июля Ивана Подкопаева передали в суд
Mediazona: Дело о вывихнутом плече. Арест Павла Устинова
Mediazona: «Человек подрывался на любую несправедливость». Кто стал фигурантом новогодела по «дадинской» статье
Mediazona: Суд впервые арестовал обвиняемого по «дадинской» статье

Novaja gazeta: «Не знаю, буду лисвободным я, но Россия будет свободной»

Novaja gazeta: Они написали протесты
Novaja gazeta: «Меня судят вназидание другим»

Radio Svoboda: "Россиянеминуемо стремится к свободе". Егор Жуков оставлен в СИЗО

Radio Svoboda: "Совершеннаялюбовь изгоняет страх". Кто такой Алексей Миняйло

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar